Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Не обичам сурови зеленчуци, по-лесно ги преглъщам на сок, но дали не е по-добре след изцеждането да добавям и пулпа от сокоизстисквачката, за да стане суров нектар?

Йосиф А., 38 г.

Суровите зеленчуци заслужават цялото ни внимание заради богатството на ценни вещества – витамини, минерали, ензими, фибри и още много открити и все още неоткрити от науката съставки. Те неуморно работят за нашето здраве и е добре да присъстват в менюто през цялата година. Българската природа е много щедра в разнообразието на зеленчуци.

Защо все повече хора твърдят, че не обичат тази храна. Част от проблема е вид деформация във вкуса, провокирана от привикването към полуфабрикатните, преработени и рафинирани храни. Картината се замъглява от многото сол, подсладители, различни подобрители, набухватели и още опасна химия. Рецепторите се притъпяват и не разпознават толкова лесно великолепието на богатата палитра от вкусове и аромати в суровите зеленчуци. Често пъти те нагарчат на някои хора, а особено богатите на хлорофил, ги отблъскват и като аромат.

Тревожно е, че много деца категорично отказват да хапват сурови зеленчуци. Опитът ми показва, че здраво стискат уста пред зеленчука малчуганите, които не са кърмени или са неправилно захранени. Родителството е най-отговорната ни мисия и започва още с подготовката за зачеване. Ако и двамата родители проведат програма за омекотено гладуване, ако през бременността майката се храни здравословно и после кърми бебето поне една година, то ще приеме зеленчуците и плодовете като желана и обичана храна без пречки.

Какво да се направи в случая на Йосиф? Зеленчуковата смес, останала след изцеждане, може да се върне в сока и това трябва да стане веднага след цеденето. Но по-добрият начин е зеленчукът да се приеме в цялостния му вид. И това постигаме с прием на зеленчуците като смути. Тази вече много популярна технология запазва ценните съставки и дава интересни възможности за обогатяване на вкуса.

Със смути доставяме на организма и полезните фибри, които са с нулево съдържание в месото, млечните продукти и храните с бяло брашно и бяла захар. Благодарение на фибрите става балансирано във времето усвояване на полезните за здравето хранителни вещества. Те спомагат за отделяне на хормона лептин, създаващ чувство за ситост. Те хранят и полезната микрофлора в червата и едновременно стимулират перисталтиката. Фибрите са ценен компонент от сока, и защото възпрепятстват процеса на окисляване.

Многобройните изследвания по въпроса нееднократно са цитирани от популярни в цял свят специалисти като Виктория Бутенко и д-р Майкъл Грегър. Позовавайки се на практически изследвания, д-р Грегър информира, че фибрите не са просто една инертна (бездейна, константна, непроменяща се) маса, преминаваща през храносмилателния тракт. В тях се съдържат много микронутриенти, които тялото успява да усвои с прием на цялостни зеленчуци.

Специално внимание препоръчвам да се отдели на зеленолистните зеленчуци. Под формата на смути тях може да комбинираме сполучливо и със сладки плодове, като ябълки, банани, круши, райска ябълка и др. Приготвени по този начин, те нямат доминиращ хлорофилен вкус. Разнообразието за сетивата е много богато и дори „зеленчуци, който не яде“, ще бъде изкушен да ги включи в менюто си.

Д-р Емилова


Phys19

Facebook