Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

24 часа

Често приготвям рибата под налягане до „стопяване“ на костите ѝ, подобно на тази в консерви, с цел набавяне и на фосфор. Добър вариант ли е?

Читателка от Петрич

Фосфорът се намира основно в костите и в зъбите, в комбинация с калций. Те, заедно със своята функция в опорно-двигателния апарат, играят и ролята на „банка“ за минерала, регулиращ много процеси в човешкия и животински организъм, включително и вътреклетъчни. От тази гледна точка сваряването на рибените кости до степен на стопяване би направило по-бионаличен фосфора в тях.

Но въпросът е дали наистина имаме нужда от допълнителни количества от него или точно обратното – наблюдава се дори прекомерен прием. И още – не си ли вредим, консумирайки масово продаваните риби, отглеждани промишлено и хранени с повече химия, отколкото с естествени съставки?

По първия аспект: човешкият организъм може да си набавя фосфор по няколко основни начина – под формата на фосфати от животинските продукти, под формата на фитати от растителните, и в неорганична форма от добавките в храните и минерализираната вода. При животинските продукти усвояемостта е от 50 до 75%. При растителните тя е от 35 до 50%.

При богата, разнообразна и балансирана трапеза не би трябвало да се притесняваме за количеството на приемания и усвояван от организма ни фосфор. Проблем представляват добавените фосфорни съединения, най вече в газираните напитки и при широко разпространените преработени храни с цел запазване на техния цвят и качества. А усвояването на неорганичния фосфор е почти 100%! Човекът не е приспособен към прием на големи количества неорганичен фосфор, тъй като в естествени природни условия почти не е имал достъп до него, тъй като силно минерализираните води се добиват при дълбоки сондажи, а каменната сол е била още по-трудно достъпна.

Предозирането на фосфор се свързва с множество здравословни проблеми – бъбречни, сърдечни, хормонални, непълноценно усвояване на витамин D и калций (остеопороза) и др.

По втория аспект: в днешно време повечето риба, особено хищната и хранената в рибарници, е силно замърсена с тежки метали. Те също се отлагат основно в скелетната структура, така че ако не сме сигурни за източника и качеството на рибата, не е добра идея да се храним с нейните кости.

Съветът ми към пациентите е винаги да предпочитат дивата риба, тъй като тя не е поразена от промишленото замърсяване и има отлични вкусови качества. Като технология варенето под налягане е не лош избор, тъй като скъсява времетраенето за топлинна обработка. Но пълноценно запазване на полезните вещества в рибата имаме, когато е приготвена на пара. И да не забравяме, че необходимото количество фосфор се набавя и от други богати на веществото продукти – тиквени семки, яйчен жълтък, сусам, бразилски орех, козе сирене и др. Богато е наличието му и в соевите кълнове.

За никулденската трапеза е добре да се спази традицията – шаран, печен с плънка от орехи и лук. Така освен с фосфор ще се заредим с още една ценна за здравето съставка – доброто настроение от споделена с любими хора празнична трапеза.

Д-р Емилова


Clinic11

Facebook