Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

От 5 юли клиниката работи в хотел Боровец Хилс в едноименния курорт. През юли и август клиниката не приема пациенти на инсулиново лечение и такива с грипоподобни оплаквания и симптоми! Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

До края на август всеки постъпил в клиниката за поне 1 седмица получава ПроВиотик Имуно-Активатор

  

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

24 часа

Остава ли нещо полезно от черните боровинки в компот, сладко, сироп?

Лора

От 30-ината вида боровинки, разпространени по света, у нас се срещат 4. Българската природа е много щедра към тях, но по съставки, вкус и популярност се откроява черната. Определяна е като родна суперхрана, расла без агресивна намеса в естествени условия. По концентрация на антиоксиданти сред известните ни „берита“ с черната боровинка мерят сили само малините, къпините и червените боровинки.

Съществената част антиоксиданти в състава им е представена от биофлавоноидите (растителните пигменти). С най-висока концентрация от тях при черните боровинки са антоцианините и проантоцианините, придаващи така характерния им тъмнолилав цвят. Именно на тях, както и на другите ценни антиоксиданти, които съдържат, като елагова киселина, ресвератрол и птеростилбен, се дължи доказаният противораков ефект на дребните плодчета

Пълната и съвсем точна картина на влиянието на биофлавоноидите върху метаболизма и процесите на въздействие върху човешкия организъм все още е обект на научни изследвания. Но със сигурност е доказано, че те оказват, както профилактично, така и силно лечебно действие и при голям брой заболявания като диабет, сърдечно-съдови нарушения, инфекции на пикочните пътища, влошаване на зрението, кожни обриви и др.

Те са и изпитано средство за възстановяване след тежки физически натоварвания, когато тялото е подложено на сериозен оксидативен стрес. И нещо много интересно за биофлавоноидите – те обикновено „живеят“ в симбиоза с редица други фитохимикали в растенията. Ако са приети в чист изолиран вид, тялото не ги усвоява и обикновено бързо ги извежда извън храносмилателната система. За това е важно да ги консумираме в натуралния им цялостен вид, а не като хранителни добавки.

Но! Биофлавоноидите са термо- и фото-неустойчиви. Всяка термична намеса намалява активността им, без обаче да я унищожи напълно. Резултати от изследване, публикувано в издание на Дюселдорфския университет, регистрират увеличаване на антиоксидантното съдържание в боровинките след процес на готвене. Това се обяснява с разпадането на целулозата в плодовете и последвалото им освобождаване от клетъчното съдържимо, както и намаляване на водното съдържание.

Какво показва сравнението между пресните черни боровинки и събратята им в бурканите. Открива се витамин C (0,5 мг на 100 мг, срещу 1,3 мг при пресните боровинки). Витамин E е със съдържание 0,8 мг на 100 г сладко, при 1,2 мг в суровия продукт. Стойността на витамин В4 в боровинковото сладко е 3,8 мг, а в прясно откъснатите плодчета е 5,5 мг. При консервирането са напълно унищожени омега-3 и омега-6 есенциалните мастни киселини, както и витамин A, но са почти съхранени част от микроелементите, измерени за 100 г сладко и 100 г сурови черни боровинки: калций – 6:8 мг, фосфор – 6:13 мг, калий – 26:85 мг. Количеството на натрия в сладкото е 3 мг, а в суровия плод – 2 мг. В прясно състояние там обаче има още цинк, мед, манган, изгубени при консервирането. В боровинковото сладко са запазени фибри (съотношение на консервирани към сурови плодове 1:4,6).

Ако искаме да избегнем влагането на многото бяла захар, може да приготвим сладкото, като ограничим количеството ѝ, заменим я с кафява или със стевия. Щадящ към здравословните качества метод за съхраняване на лилавите плодчета е замразяването им. Препоръчвам и изсушаването им, защото също гарантира запазване на голяма част от полезните вещества. Комбинацията на изсушени или замразени боровинки с мед успешно заменя сладкото от плода и е по-добра за здравето. Опитайте с този нов вкус, Лора!

Фактът, че при консервиране се запазват част от полезните качества подсказва, че не е беда в студените зимни дни малчуганите да хапнат сладко, желе или компот от боровинки. Особено ако сме си ги набрали при планинска разходка и приготвили с любов и грижа.

Д-р Емилова


Phys09

Facebook