Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в х-л Аква Азур в КК Св. Св. Константин и Елена, на 10 км от Варна

 

Възползвайте се от нашите специални предложения:

 

 

- Ако до края на януари 2020 г. доведете роднина или приятел и отседнете в обща стая, всеки от вас ще получи по 1 безплатен масаж!

 

За информация и резервации се обаждайте на тел. 0888 951 288.

 

От тук можете да закупите хранителни добавки, пробиотици и книги на здравословна тематика.

 

24 часа

В края на зимата на повърхността на сока на киселото зеле се образува белезникав филм. На вкус зелето си е супер, но „налепът“ създава ли някакви рискове?

Жана М.

Киселото зеле, запазено до по-топлите дни на ранната пролет, почти сигурно ще се сдобие с тънък бял филм на повърхността на саламурата. Това може да се случи още през есента, когато застудяването закъснее или сме поставили кацата на не достатъчно хладно място. Получава се и ако не дозираме правилно солта и естествените консерванти, или зелките не са достатъчно свежи. Често притеснението от белия слой кара хората да се колебаят дали да не изхвърлят цялото количество зимнина от съда, но това далеч не е необходимо. Ако сте държали плътно под водната повърхност зеленчуците, не се притеснявайте от формиралия се филм. Това е „букет“ от различни видове дрожди от родовете Mycoderma, Pichia и Candida. Те не се считат за вредни, даже имат известни пробиотични свойства. Ще кажете – почакай, кандидата не е ли наш враг? Не и видовете, възникнали при въпросната дива ферментация. Вредният микроорганизъм, виновен за различни инфекции в нашия храносмилателен тракт се нарича Candida ablicans и изброените по горе видове го потискат и се конкурират с него. Все пак не е зле внимателно да отстраните бялото покритие. Това ще запази вкусовите качества на туршията за по-дълго време, защото въпросните дрожди често имат странна и не дотам приятна миризма, което може да развали удоволствието от консумацията на киселото зеле.

В дните между зимата и пролетта домакините често се изкушават да „удължат живота“ на туршията, като сложат в буркани зелето и го консервират чрез варене. Но при допълнителната термична обработка полезните вещества от зеленчуците и пробиотиците се губят напълно. За това не препоръчвам този начин за по-продължително съхранение.

Несъмнено киселото зеле е вкусно и полезно, но през настъпващата пролет е добре да обогатим менюто с пресни сезонни зеленчуци. Зеленолистните коприва, киселец, див лук, лапад и др. зареждат пълноценно с всички полезни вещества, необходими ни след зимното изобилие от предимно животински продукти.

Д-р Емилова


Phys15

Facebook