Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

Труд

Цяла зима мечтаем за лятото и го планираме. За това е добре да съчетаем пълноценно времето за отдих със „зареждане на батериите“. За модерния градски човек те постоянно са на критично ниско ниво заради стреса, замърсения въздух, храните боклуци и още безброй свръхнатоварващи фактори.

Най-голямата грешка е да убием мечтания отдих с безконтролно тъпкане и прекаляване с алкохола. За радост тази тенденция, според наблюденията ми, започва да губи популярност.

Във ваканционното време оставаме по-дълго с децата си. Това е отличен момент да направим от тях отличници в здравословните навици, като им дадем собствен пример. За възпитанието е важно децата да виждат какво правим, а не да ги товарим с досадни поучения. Предимството да им даваме повече плодове и зеленчуци всеки ден се изразява и в освобождаване на време за общуване. Можем също да направим заедно излети и да си наберем билки или плодове, които да изсушим, вместо да ги консервираме с вредната бяла захар. Сега е моментът под форма на приятно семейно забавление приготвянето на различни здравословни смутита да се превърне в траен навик.

През лятото царуват някои от доказаните родни български супер храни – дребните безкостилкови алени плодчета. Ягоди, малини, къпини могат и трябва да се консумират в големи количества, за да имаме редовен стомах, добро настроение и да се предпазваме от онкологични заболявания.

Да отделим време за себе си, означава не просто да обръщаме намазаното си със слънцезащитни средства тяло от ляво на дясно, а да се сбогуваме с някои опасни за здравето навици. Може да го съчетаем и с нещо, което отдавна отлагаме – да спрем цигарите например, да не пием пълни с химия безалкохолни напитки, да спрем да се сърдим на всичко и всеки край себе си и да открием простите неподправени вкусове на истинската храна и истинските приятелски отношения.

Храненето през лятото е възможно най-богато като съдържание на открити, и все още неоткрити от науката, полезни вещества. Можем да си доставяме плодове и зеленчуци от чисти градини и да ги консумираме предимно сурови. Напомням, че е важно да сме внимателни с измиването и съхранението им, за да не премине ваканцията ни по-близо до тоалетната, отколкото до морските вълни.

Пациентите на нашия медицински център отдавна са запознати с добрите ефекти на класическата ваканционна комбинация – море/планина. Това съчетаване е най-ефикасно за здравето и профилактиката срещу сезонни настинки и грип. Ние го практикуваме при много голям интерес на хора от цял свят. Цели фамилии години наред идват в медицинския център, редувайки море и планина.

Не на последно място е възможността за движение на открито – на морския бряг или в планината. И на двете места доказано се зареждаме с най-високи количества фини енергийни частици – прана.

Правила за бране на ядливи диви растения:

  1. Берем САМО И ЕДИНСТВЕНО растения, които познаваме. Никога не си правим експерименти. Може да имат сериозни последици върху здравето ни.
  2. Когато ще пробваме нещо за първи път, дори и да сме абсолютно сигурни в неговата ядливост, трябва да опитаме само две-три листа, така да се каже да „запознаем“ организма си с новата храна. Не е добра идея, ако никога не сме яли глухарчета например, да стартираме със смути, приготвено с огромно количество от тях.
  3. Берем зелените растения само от чисти места. Градските паркове, местата с бездомни животни, в близост до главни пътища, както и в близост до различни замърсители, не са подходящи за събиране на растения.
  4. Винаги измиваме събраното количество листо по листо преди консумация.
  5. Редуваме в менюто си зеленолистните. Не консумираме едно и също растение всеки ден или поне сменяме на седмица.
  6. Берем листната маса, преди растението да формира семена.
  7. В храненето си търсим разнообразие. Дивите растения обогатяват нашата трапеза, но не ни дават калории. Все пак има доста сериозна причина за възникване на земеделието. Не можем да живеем само или основно на диви растения дълго време. Оставете това на почитателите на бушкрафта /най-старото в света туристическо движения за оцеляване сред дивата природа с подръчни средства/.
  8. Поемете отговорност за своите действия! Целта е да информираме и споделяме опит, а не да ви агитираме да правите каквото и да било, за което не сте подготвени!

Д-р Емилова


Phys12

Facebook