Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд

Когато посягаме към купата с плодове, не се замисляме за богатството, скрито в тях. Приели сме го като даденост, и това е сред щедрите дарове на природната хармония, част от която сме и самите ние. Всяка частица на плода носи фибри, микронутриенти, витамини, соли, багрилни вещества и още безброй полезни съставки.

Това съвършенство е „произведено“ за нас в дълъг цикъл през няколко сезона – цъфтеж, зреене, беритба. В най-пиковата си форма плодовете носят заряд, какъвто не може да създаде и най-съвършената лаборатория. За това винаги съветвам пациентите да ги консумират в прясно състояние, откъснати от дървото в чиста градина. В нашите географски ширини това е възможно от май почти до ноември.

Разнообразието е изключително голямо, но специално внимание заслужават черниците. Този непретенциозен плод може да се бере в някои райони на страната и през август. Не се обработва с химикали и не крие никакви рискове за здравето. В някои страни го внасят от Азербайджан в изсушен вид заради изключителните му ползи. Научни изследвания доказват, че черниците са отличен източник на белтъчини, калций, желязо, витамини С, E, D, К, бетакаротин /провитамин А/, пектинови съединения, фибри и др. Имат висока концентрация на ресвератрол – антиоксидант, забавящ стареенето. С добър ефект са за поддържане нивата на кръвната захар, подобряване на метаболизма, редица неврологични заболявания, и дори рак.

Продължително време можем да се възползваме и от качествата на родните кайсии. Тази година реколтата е много добра и много семейства сушат вкусния плод за зимата. Това е добър избор за съхранение, тъй като над 40% от полезните качества и витамините на плодовете се губят при стерилизиране. Кайсиите съдържат каротеноиди – съединенията, придаващи червени, оранжеви и жълти багри на плодовете и зеленчуците. Сигналните цветове сякаш приканват „Хапни ме, полезен съм!“. В тях има и ликопени, доказано известни с антиоксидантното си действие. Захарите им са лесно усвоими – фруктоза, глюкоза и малтоза. Сред многобройните ползи на кайсиите е влиянието им за предпазване от макулна дегенерация.

Близки до кайсиите в сезонния календар и списъка на ефектите са прасковите. Високото ниво на калий в тях /над 190 мкг на 100 г/ доказано противодейства на отпадналостта и лесната умора и ги прави подходящи за менюто на хората, които и през лятото са в градската джунгла. Тях бих посъветвала през почивните дни в края на седмицата задължително да се разходят в планината и да си наберат свежи плодове.

Добра работа за стомашно-чревния тракт вършат сливите. У нас има много диворастящи, както и голям брой култивирано отглеждани сортове. Известни са със слабителното си действие, антиоксидантните ефекти и подобряване на тонуса.

Отделно внимание заслужават летните шампиони – дини, пъпеши, грозде, алени дребни безкостилкови плодчета. На тях ще посветим следващ материал в поредицата.

Важно е да се знае, че плодовете винаги се консумират отделно от друг вид храна, за да се избегнат процесите на гниене и ферментация. Често плодовете се предлагат за десерт, а това е възможно най-лошата комбинация. Трябва да ги приемаме отделно или поне 30 минути преди друго хранене. И да не съчетаваме кисели със сладки плодове.

Как да запазим свежестта за студените месеци?

Сушенето на плодове излиза на преден план с настъпването на сезона на прибирането на реколтата и нейното обработване за зимния сезон. Наред със замразяването им, изсушаването заема челно място при здравословната обработка на плодовете за запазване на полезните им качества за студените дни. Най-добрият и лесен начин за изсушаване е чрез сушилня за плодове или така наречения дехидратор. Представлява най-общо казано фурна с няколко тавички, с която вече много домакинства се сдобиха. Поддържа ниски градуси (оптимално 42-43°С) и изсушаването се осъществява с помощта на вентилатор. За оптимален резултат трябва да подберем здрави и узрели, но в никакъв случай презрели плодове. На костилковите се отстранява костилката и се разполовяват. Ягодите, ябълките и крушите се нарязват на шайби с дебелина 3-4 мм. За превенция от окисление можем да ги намажем с лимонов сок. Цитрусовата киселина в него има ясно изразен антиоксидантен ефект. Сушенето продължава в зависимост от плода и водното му съдържание между 10 и 12 часа на вече споменатите 42-43 градуса. Получените сушени плодове се съхраняват оптимално в плътно затворени хартиени пликове на сухо място.

Д-р Емилова


Phys14

Facebook