Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

Рожденик на седмицата – интервю за в-к „Уикенд“

Доктор Емилова е сред най-известните лекари у нас. Завършила е медицина, специалност вътрешни болести, кардиология и ревматология, но от 90-те години насам предпочита да съсредоточава усилия върху културата на хранене на българина. В прочутия си медицински център осъществява диагностична дейност, профилактика на рисковите състояния и лечение на голям брой заболявания чрез природни методи, основани на плодове, чай и мед, комбинирани с двигателна активност. Сред пациентите ѝ са куп български звезди като Глория, Стефан Данаилов, Тони Димитрова и други.

Доктор Емилова е лекувала себе си по метода на Лидия Ковaчева, благодарение на която забравя за хапчетата. След това прилага схемата на гладолечение при свои пациенти, а получените резултати са фантастични.

На 1 септември 2017 г. специалистката посрещна своя 74 рожден ден, заобиколена от деца, внуци и приятели.

- Какво си пожелахте на връх рождения си ден?

- Единствено и само здраве за мен, семейството ми и моите пациенти.

- Каква беше изминалата година за вас в личен и в служебен план?

- Една добра и радостна за семейството ми година. Това лято посрещнахме в моя медицински център 45 000 си пациент, което красноречиво говори, че хората ни имат доверие, защото очакванията им са оправдани. Въз основа на научните изследвания, които се появиха на бял свят, свързани с лечението на разни болести и с добрия начин на здравословно хранене, направихме немалко промени в съветите към пациентите си. Вече има по-голяма яснота точно кои храни повлияват определени болести. В ежедневието на центъра имаме и кулинарно училище. Всеки ден от 16 часа се правят уроци. Пред пациентите готвим храни, които стават готови само за 15 минути. Използваме сурови продукти. Тези храни ни помагат да бъдем по-млади, по-красиви, да лекуваме болестите си. Независимо на каква форма на гладуване е пациентът, може да опита поне мъничко от готвеното. А разбира се, след това и да си го готви вкъщи. Другото ново при нас е, че водим пациентите на разходка в околностите на медицинския ни център – независимо дали сме в Боровец или край морето на курс. Разхождаме се в рамките около хотела. Показваме им диворастящи ядливи тревички, които са изключително полезни. Биха могли да ги включат в менюто си. В тези диворастящи треви има най-много минерални соли и микроелементи. По-полезни са от плодовете и зеленчуците, които отглеждаме иначе. Оказа се още, че чаят от каркаде силно намалява кръвното налягане, че той е по-силен антиоксидант от зеления чай. Пълнозърнестите храни също са много добри, особено кафявият или жълтият ориз, булгура и другите зрънца с обвивка.

- Имате ли незабравим рожден ден, за които бихте желала да разкажете? А може би незабравимите ви рождени дни са няколко?

- Най-незабравим си остава 70-ят ми рожден ден, който посрещнах заедно със своя съпруг, децата, внуците и много пациенти в зала „Люмиер“ на НДК. На сцената Тони Димитрова изпя най-хубавите си песни. Когато запя „…Пред тебе само, аз коленича“, аз коленичих пред него за това, че винаги ми е давал любов и подкрепа, от които съм имала голяма нужда. А ние бяхме заедно 50 години. И винаги сме се обичали…

- Какво е отношението ви към подаръците? Казвате ли на вашите близки какво искате или обичате да бъдете изненадана?

- Не казвам какво искам. На 70-я си рожден ден предупредих всички приятели, че не искам да ми купуват букети. Събраните пари дарихме на момичета, страдащи от анорексия, защото освен от нашия режим на хранене, те се нуждаят и от психотерапия. Дълго време с тези пари плащахме за психотерапия на такива деца. Принципно обичам подаръците и се радвам на всеки един от тях, независимо колко струва. Цената на подаръка е без значение, важното е да е поднесен от сърце и с уважение. На този свой рожден ден – 74 подред, който отпразнувах на 1 септември, получих от дъщеря си жив заек. Зарадвах се, защото ме върна назад. Със съпруга ми си говорехме на зайо и мечо. Аз бях зайо, а той мечо. Най-много на зайчето се радват моите внучки.

- Кой е най-хубавият и най-лошият момент в живота ви?

- В младите години съм се радвала най-много на раждането на двете ми деца, а по-късно – на двете ми внучки. Радвах се и когато една моя пациентка от Шумен, тежаща 156 килограма при ръст 150 сантиметра, с куп болести, отслабна с 90 килограма за две години. Омъжи се и със съпруга ми станахме нейни кумове. Това беше наистина щастлив момент за мен. През цялото време на гражданския ритуал с майка ѝ плакахме.

- Притеснявате ли се от старостта?

- Старостта е част от живота ни. Хубаво е човек да има щастието да остарява, защото така се обогатява от общуването с внуци, с правнуци. Добре ще е да предам професионалния си опит на младите хора от екипа, с който работим. Здравословният начин на живот наистина може да ни превърне в по-млади. Това беше доказано от носителя на Нобелова награда – японският професор Осуми. Той научно доказа как при гладуване клетката започва да изчиства натрупаните токсини в нея и ги изгаря, като използва енергията от това изгаряне.

- Как виждате себе си след 10 години?

- Надявам се да бъда активна и полезна за своите внучки и за своите пациенти.

- Вярвате ли в любовта или сте от хората, които смятат, че тя е характерна за киното, за романите?

- Любовта винаги е била част от моя живот. Имах щастието да я срещна преди 50 години и още вярвам в нея. След загубата на съпруга ми, моята любов е насочена към семейството ми, към пациентите ми. Мисля, че ако ги лекувам без любов, те няма да оздравеят.

- Предопределена ли е съдбата на всеки един от нас? Вие самата усещала ли сте намесата ѝ?

- Абсолютно. Всеки един ден се убеждавам, че има съдба. Нима е случайно, че срещнах Лидия Ковачева и че след като се излекувах, почнах да прилагам нейната система на пациентите си.

- Вие самата, пиете ли лекарства?

- Не, много рядко. Не вземам дори аспирин. След като бях изпила страшно много лекарства, след като се лекувах по системата на Лидия Ковачева не искам и да чуя за лекарства. Един-два пъти в годината може да ми се случи да пия някакво хапче, но като цяло ги избягвам. Аз съм си изпила лекарствата за този живот. Повече не ги искам. Но без лекарства не бих могла, ако не гладувам всяка година по 20 дни – два пъти или един път за 12 месеца. Храня се правилно – в повечето пъти, а в съвсем редки случаи. неправилно. Въпросът е какво правиш, за да не пиеш лекарства и правиш ли нещо въобще.

Любим филм: „Козият рог“ и още много други български филми. Харесвам и чуждестранното кино.

Любимо ястие: В този сезон обичам най-много дини и смокини до обед. А след това за деня си пека пипер с чесън, домати, краставици – от моята градина. Това са любимите ми неща.

Любима книга: Чета много. В момента любима ми е творбата на Майкъл Грегър, която на български е преведена „Как да бъдем здрави“. Оригиналното ѝ заглавие обаче е „Как да не умрем“. Става въпрос за храните, които ни помагат да се излекуваме от определени болести. Прави се сравнение между ефекта на лекарствата и този на различните видове храни.

Любима марка автомобил: Карам „Ауди“, защото е сигурна и удобна машина, произведена в Германия. На тази машина доверявам живота си.

Д-р Емилова


Emi05

Facebook