Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд

Не случайно гроздето има славата на полезен плод и се радва на изключителна популярност. В нашите географски ширини то е символ на есенното богатство в природосъобразното хранене. Попило богати земни аромати и топли лъчи, гроздето може да се съхрани за дълго време в прясно състояние. Съветът ми е да се консумира без обработка в сезона на неговото зреене.

Интересът на учените в последните години към гроздето и неговия най-разпространен продукт – виното, се дължи на факта, че в тях се съдържа мощното антираково вещество ресвератрол. Той се открива в обвивката и семенцата на гроздето, като количеството е по-голямо в червените и много тъмни сортове. Ресвератролът, както и другите полезни за здравето полифеноли, се освобождават при процеса на ферментация, поради което концентрацията им е по-висока във виното, отколкото в гроздовия сок. Методите за съхраняване на виното го предпазват от достъпа на кислород и не е изложено на бърза оксидация, за разлика от сока и изсушеното грозде. Ресвератролът въздейства върху гените, които пазят здравите клетки от остаряване. Той забавя трите фази от развитие на рака – начало, растеж и разсейване. Тези резултати могат да се получат при консумация на една чаша червено вино на ден. Но! Употребата на по-голямо количество може да увеличи риска от рак и други болести.

Освен това гроздето е с високо съдържание на витамини от група В /В1, В2, В3 и В6/, Е, С, А, холин, биотин, пантотенова киселина, лутеин, зеаксантин, бета – каротен и витамин К. От минералите е богато на калий, натрий, йод, цинк, мед, манган, магнезий, хром, калций. Съдържа още известно количество Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Приписват му се много чудодейни свойства и заради богатото му съдържание на полифеноли и растителни флавоноиди. Семките и ципата на гроздовите зърна са изключително богати на полифеноли – близо 90% от общото им съдържание в цялото зрънце. Те са представени основно от процианидина, който има благоприятно действие върху нивата на лошия холестерол, еластичността на кожата, както и при естествената ѝ защита от UV лъчите. Гроздовите семена и ципата са „заключили“ всички полезни съставки в целулозната си структура, така че ако не бъдат сдъвкани или смлени, те ще останат неусвоени. Затова моята препоръка е да се редува консумация на добре сдъвкани цели зърна със смлени в блендер заедно с ципите и семките. Но при хора с доказан колит, гастрит или язва е възможно да се предизвика дразнене на стомашната или чревната лигавица. При тях е задължително прецеждането на получения след блендиране сок през тензух или фина цедка. С гроздето трябва да са много внимателни и хората с бъбречна недостатъчност /поради високото съдържание на калий/ и пациентите, приемащи калий съхраняващи диуретици /като Спиронолактон/.

Приемайки добре узрелия плод, се чистим от токсини, повлияват се добре сърдечните и съдовите заболявания, укрепва имунитетът, подобрява се жизненият тонус, избистря се кожата.

Гликемичният индекс на гроздето го поставя в клас „среден“, но умерената консумация не е опасна за диабетиците, тъй като гроздовата захар не изисква отделяне на инсулин за преработката си в човешкия организъм и го насища пълноценно с енергия.

Гроздолечението е подходящо и за пълни, и за слаби хора. При тези с повече килограми се препоръчват по-малки количества от не много сладки сортове. При поднормено тегло може да се консумира по-голямо количество, и то от най-сладките сортове. Продължителността на гроздолечението е строго индивидуална и се определя от лекуващия лекар. В нашия медицински център тя най-често е 20 дни.

Винаги е добре да имаме едно на ум, че е възможно ципата на гроздето да е третирана с голямо количество пестициди и други отрови. Трябва да се уверим, че гроздето на трапезата ни е органик.

Никога не приемайте гроздето като десерт. Консумирайте го на гладно сърце, както казва лечителят Димков, поне 30-40 минути преди прием на друга храна. Можете да проведете и разтоварителен ден, в който да редувате през два часа грозде и билков чай или вода.

През 30-те години на миналия век българското Черноморие добива славата на привлекателен курорт за туристи от европейските държави. Многобройни са немските и чешките групи, летуващи в „Св. Константин“. Атракция за тях били не само топлото море и златните заливи, но и налетите със слънце гроздови зърна – основно меню по време на престоя им у нас. На снимки от онова време са запечатани усмивките на заминаващите от гара Варна летовници, изпратени на път с кошница грозде. Има исторически свидетелства, че тези първи стъпки на гроздолечението пожънали небивал успех.

Д-р Емилова


Med02

Facebook