Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд

Ползата от чушките е известна отдавна и популярността им в нашите географски ширини е голяма. Дори нанизите с този зеленчук под селска стряха са се превърнали в символ на българското.

Разнообразието на чушките е голямо и можем да избираме дори като светлина от светофар – зелени, жълти, червени. Доказано е например, че консумацията на сурови зелени пиперки действа превантивно срещу болестта на Алцхаймер, като стимулира мозъчната дейност. Жълтите имат високо съдържание на калий и фосфор. Червените, на които ще отделим повече внимание, помагат при язва и други стомашни проблеми, а съдържанието им на ликопен, който се среща и при доматите, има превантивна роля по отношение на раковите заболявания. Червените чушки са от голяма полза и за сърдечното здраве.

Узрели под щедро лятно слънце, те са може би най-наситеният с микронутриенти естествен продукт, от който можем да се възползваме. Консумацията на само две-три чушки може да надхвърли в пъти дневния препоръчителен прием на витамин С. Те са прекрасен източник на витамини от групата В, както и на фолат (естествената форма на фолиевата киселина).

Съдържанието на фибри спомага за балансирано във времето усвояване на полезните за здравето хранителни вещества. Те спомагат за отделяне на хормона лептин, създаващ чувство за ситост. Хранят и полезната микрофлора в червата и едновременно стимулират перисталтиката. Фибрите са ценен компонент и защото възпрепятстват процеса на окисляване. Многобройните изследвания по въпроса нееднократно са цитирани от популярни в цял свят специалисти като д-р Майкъл Грегър.
Червените пиперки са богати на бета каротин /над 450 мг на 100 г/. Той подпомага обновяването на клетките, укрепва малките капиляри и е фактор при борба с депресията. Доказано е, че алените и ярко оранжевите багри на плодовете и зеленчуците гонят умората, намаляват чувството на потиснатост и безпокойство и подобряват настроението.

В състава на червените пиперки се открива и капсаицинът, характерен също за много застъпените в националната ни кухня люти чушки. Този алкалоид има свойство да стимулира стомашната дейност и тази на задстомашната жлеза, да възпрепятства образуването на кръвни съсиреци и така да подпомага нормализирането на артериалното налягане. Събужда апетита и в същото време нормализира дейността на храносмилателната система по естествен и щадящ начин. Капсаицинът има заслужено място сред имуномодулиращите съставки в менюто на модерния човек.

Съветът ми е да консумираме с предимство сурови чушки, тъй като в естествената им цялост е пълното богатство на всички открити, и все още неоткрити от науката, здравословни съставки.

Най-често за зимата домакинствата правят зимнина от червени пиперки. Важно е да се знае, че при процеса на печене голяма част от целулозата им се разрушава, като се губи и голяма част от водното съдържание. В резултат – огромно количество от веществата в червената чушка се концентрират и увеличават своята бионаличност. Единствено ензимите и витамин С биват частично или напълно разрушени под въздействие на термичната обработка.

С какво да се съобразим, за да запазим ценните за здравето съставки на червените чушки? В никакъв случай не бива да се препичат, тъй като изгорелите краища и силно препечената месеста част формират полициклични ароматни въглеводороди, за които е научно доказано, че са канцерогенни. Също така при прекомерна топлинна обработка се образуват акриламиди – друг от десетилетия безспорно доказан канцероген. Съветът е да ги печете дотолкова, че да могат да бъдат обелени, но не и да прегарят.

Изпечените пиперки не бива да се поставят за задушаване в полиетиленови пликчета, каквато е масовата практика. При топлинно въздействие найлонът отделя зловещ „букет“ от токсични органични вещества. Задушаването в тенджера или друг удобен кухненски съд е несравнимо по-здравословният път на този полезен продукт до трапезата ни.

Д-р Емилова


Emi09

Facebook