Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд

Заради природното си богатство, те са застъпени в народната медицина

Ползите за здравето при консумация на орехи са били известни от незапомнени времена. Хипократ и Авицена ги споменават в лечението на различни заболявания. Освен това, древните са приемали, че тези костилкови плодове стимулират умствената дейност.

В орехите се открива богатство от йод, желязо, мед, кобалт, калий, натрий, фосфор, магнезий, калций и др. Съдържат и ненаситени мастни киселини, повече от 20 аминокиселини и витамини А, Е, В, Р и С. Количеството на витамин С например е 8 пъти повече от това в касиса и многократно надхвърля нивата на витамина в цитрусовите плодове.

Орехите са популярни в различни практики на народната медицина поради наличието на много йод. Над 90 процента от съдържанието на йод, антиоксиданти и танини се откриват в люспата на прясно зрялата ядка. Според заболяванията и състоянието при всекиго потребностите от йод са индивидуално определени и премахването на тънката обвивка се съобразява с това. От нивата на хормоните, отделяни от щитовидната жлеза и състоянието на стомашно-чревния тракт зависи дали да се белят млечните орехи. Йод има също и в листата на дървото и те са предпочитани в различни много популярни лечителски рецепти. Ако няма противопоказания /например хипертиреоидизъм – повишена функция на щитовидната жлеза/, орехите се консумират сурови, без да се прекалява с количествата. 30-40 грама са достатъчни, за да си набавим цялата гама полезни вещества за деня. Природната аптека е била много щедра към непретенциозната ядка и е вложила в нея и голямо количество ненаситени мастни киселини, над 20 аминокиселини, лесноусвоими белтъчини.

Биологично активните вещества (основно Омега-3 мастните киселини) от тези ядки имат благотворно влияние върху мозъчните клетки и съдове и винаги са били препоръчвани при физическо и умствено натоварване. Наскоро английски учени обявиха резултати от наблюдения върху нивата на интелигентност сред младежи, преминаващи IQ тестове. Консумацията на 10-15 орехови ядки дневно допринасяла за впечатляващи постижения. А учени от изследователски център в Калифорнийския университет са установили, че се наблюдава забавяне на растежа на раковите клетки, както и намаляване на тумори на простатата. За сходни резултати се съобщава и при случаи на рак на млечните жлези.

Орехите, както повечето зърна, семена и други ядки съдържат ензимни инхибитори, които ги пазят през неблагоприятните условия и от микроорганизмите в зимните месеци. Те действат като защитен механизъм, докато се създадат условия за покълване на ново растение. Именно за да ги отстраним, е добре да изкисваме ядките във вода за десетина часа. Тогава те се „съживяват“. Стават млечни и хрупкави, точно каквито са били, докато ги консумираме съвсем пресни. В обвивката им се съдържат още танини, които могат да раздразнят стомаха. Те са причина при накисването водата да става тъмна. Накисването спомага и за силното редуциране на количеството фитинова киселина. Тя има ролята на инхибитор на минералната абсорбция, свързвайки се с магнезия, калция, медта, желязото и другите минерали и възпрепятства усвояването на тези полезни хранителни вещества. Изненадващи са резултатите от последни научни изследвания, според които фитиновата киселина е с ясно изразен превантивен ефект при състояния на остеопорза. Съветът ми все пак е ядките да се накисват в хладка вода, за да се отстранят ензимните инхибитори и да се редуцира количеството на фитатите. Лично аз ги оставям във вода за една нощ и на сутринта те са „съживени“, по-вкусни и полезни.

Преди да приберем орехите за по-продължително време, е добре да изсъхнат на слънце, за да се отстрани влагата от най-външната обвивка. След това ги прибираме в платнени торбички на сухо и тъмно място. Те лесно може да гранясат, а този процес ги прави канцерогенни. Ако са без черупка, трябва да се сложат в плътно затворени стъклени съдове и в хладилник. Малки количества в хартиени пликове може да поставим и във фризера. При купуване на ядките от магазин а задължително ги оглеждайте за плесени. Сигнал за такава опасност са дребните прахообразни частици. В пакетчето с ядки се забелязват веднага, а от целите орехи се посипват при счупване. Внимателният подбор гарантира, че усвояването на полезните качества на орехите ще е пълноценно.

Все пак не трябва да забравяме, че калоричността на орехите е висока. В 30 г има около 195 калории. За сравнение – в млечния шоколад те са 162, но не можем да поставим знак за равенство между калориите от цялостни растителни храни и рафинираните такива. Ядките, наред с огромната палитра от хранителни вещества, съдържат и фибри, които ще регулират усвояването на веществата, ще помогнат на перисталтиката и лесно ще ни дарят с чувство на ситост.

За това съветът ми е да избираме орехите пред шоколада.

Д-р Емилова


Phys21

Facebook