Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд

Млечнокиселите бактерии, съдържани в зеленчуците, спомагат за повишаване на общия имунитет и устойчивостта на организма срещу инфекциите

Суровите, претърпели естествена млечнокисела ферментация и без добавени химикали за пресичане туршии, неслучайно са задължителни за българската трапеза. Много често към общото наименование на туршиите добавяме и консервираните, но в тях липсва най-ценното – живите представители на рода Lactobacillicus, към които спада и придобилият популярност в последно време Lactobacillus plantarum. Същите тези микроорганизми са причинителите и на ферментация при хлебния квас, маслините и др.

Предците ни са знаели как да се запазят зеленчуците за дълги периоди от време без използването на фризери или консервиране. Това е било възможно точно чрез процеса на лактоферментация с участието на Lactobacillus plantarum. Чрез него скорбялата и фруктозата в зеленчуците и плодовете се превръщат в млечна киселина. А тя е естествен консервант, унищожител на бактериите на гниенето. Газовете, отделяни при процеса на гниене, са фактор за много заболявания и дори за развитие на рак. За това продуктите на ферментацията са всепризнати при профилактиката срещу опасното заболяване. Подобрявайки дейността на храносмилателната система, млечнокиселите бактерии спомагат и за повишаване на общия имунитет и устойчивостта на организма срещу инфекциите, характерни за есенно-зимния период. Доказано е, че плантарумът спомага и за производството на нервнотрофичен протеин в централната нервна система (хипокамп) – мощно средство срещу депресия и намалената концентрация.

За да имат полза на трапезата, туршиите трябва да се приготвят от подбрани зеленчуци от чиста градина или доставени от производител с отговорно отношение към земята и роденото от нея. Не препоръчвам за консервант да се разчита на голяма концентрация на сол. Много семейства, включително и моето, влагат 2,5% едра морска сол в туршиите, вместо препоръчваните в повечето рецепти 4, и дори 8%. С помощта на популярните в недалечното минало вишневи и лозови клонки, хрян, чесън, зърна хвойна, дафинов лист, мед и др., както и на по-новия за нашата трапеза джинджифил, туршията ще стане вкусна, полезна и гарантирано няма да се развали.

Наистина ли много солените туршии са вредни? Според дългогодишно изследване на Департамента по селско стопанство на САЩ (USDA) високото съдържание на натрий в туршиите ги прави опасни и неподходящи при хипертония, диабет, бъбречни заболявания, гестационен (на бременните) диабет, затлъстяване. Прекаляването с тази солена и пикантна храна причинява обостряне на гастрит, язви, гастроезофагеална рефлуксна болест, високо кръвно налягане, отоци по тялото. Важно е да се знае, че при допълнителна термична обработка и консервиране полезните вещества от зеленчуците и пробиотиците напълно се губят. Затова не препоръчвам останалото напролет кисело зеле, както и други туршии да се слагат в буркани и да се варят за по-продължително съхранение.

В нашите географски ширини, на особена популярност се радва киселото зеле. Количеството на витамин С в него е като това в цитрусовите плодове. Откриват се и витамини от група В, каротин, калций, желязо, както и витамин РР, укрепващ стените на съдовете и намаляващ пропускливостта им. В зелето – сурово и кисело, е наличен ендол-3-карбинолът. Това е мощна антиракова молекула, особено ефикасна за защита срещу рака на дебелото черво.

През 2005 г. екип изследователи от Полша и САЩ наблюдават значително по-висока честота на рак на гърдата сред полските жени, които са имигрирали в Съединените щати. Те сравнили полякини от райони в близост до Чикаго и Детройт с жени, които са все още живеят в Полша и констатират, че ракът на гърдата е три пъти по-висок за полските имигранти. Оценяват различните фактори и стигат до заключението, че консумацията на лакто-ферментирало кисело зеле е възможен фактор за различните проценти на рак. Жените в Полша са яли средно 13,600 кг сурово кисело зеле всяка година, докато полските жени в САЩ – около 4,500 кг.

Киселото зеле е със специално въздействие върху акнето. Това не е животозастрашаващо заболяване, но за много млади хора е повод за крайно неудобство и притеснение. Справянето с акнето започва с ефективно „прочистване на червата“ и създаване на здрава чревна флора. Най-добрият лек за вашия тийнейджър е да яде всеки ден прясно, непастьоризирано традиционно приготвено кисело зеле, чието високо съдържание на сяра е особено ценно при почистване на кожата.

Важно е да се знае, че самата туршия преминава през различни етапи по време на естествената си ферментация, където симбиотично се развиват много видове микроорганизми. По тази причина е и добавянето на доста сол, за да се ограничи прекомерното нарастване на популацията на захаромицети и други нежелани микроорганизми, което потиска полезните такива и води до така нареченото „смиване“. Това е и другият важен момент – бульоните и самите зеленчуци от туршиите са много полезни, източник са на безценни естествени пробиотици, витамини, минерали и микроелементи, но употребата им трябва да е в рамките на разумното.

Приготвянето на зимнина осигурява на семейната трапеза разнообразие и пренася богатството на есенните зеленчуци в студените дни. Но моят съвет е да не прекаляваме с туршиите, тъй като през късната есен, и дори през зимата имаме богат избор на сурови зеленчуци – зеле, моркови, ряпа, червено цвекло, земна ябълка (гулия), алабаш и др.

Д-р Емилова


Emi16

Facebook