Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Труд

Има научни данни, че е полезна дори за профилактика срещу рака. От хилядолетия хората я ползвали като лечебно средство

Много хора свързват тиквата с пристигналия и в нашите географски ширини празник Хелоуин или единствено с есенния сезон. Всъщност тя се числи към групата плодови зеленчуци от семейство Тиквови (Cucurbitaceae). И много месеци може да ни зарежда със здраве и енергия. В цял свят се създават и отглеждат различни сортове с неизброими вкусови и хранителни качества. Популярни са и различни изкушения, приготвени от тиква – хляб, пай, супи, ястия, десерти и дори бира.

За произхода на тиквата има най различни мнения. Някои сочат за нейна родина Америка, а други – Китай, където тя била култивирана за консумация от императорския двор. Има данни, че от хилядолетия хората са ползвали тиквата като лечебно средство при различни случаи. Тя е добила слава на една от най-полезните биозащити срещу високо кръвно и повишени нива на „лошия“ холестерол, бъбречни болести, стомашни неразположения, проблеми с кожата и зрението.

В тиквата се откриват високи нива на група пигменти – каротеноиди, като най-важният от тях, наречен бета-каротин, може да се преобразува /служи като провитамин/ във витамин А /ретинол/ в тялото на човека. Дефицитът на витамин А води до сериозни зрителни нарушения. 10 мкг бета-каротин, доставен от зеленчуци и плодове, се трансформира в 1 до 10 мкг витамин A. Точните количества, разбира се, варират при отделния човек, в зависимост от възрастта и здравословното му състояние. Витамин А е ценен не само за очите, но и за кожата и репродуктивната система. Много важно е тук да отбележим, че ако го приемаме под формата на ретинил палмитат или ретинол като хранителна добавка или включен в комплекс витамини, има риск от предозирането му. Това може да доведе до ракови заболявания или увреждане на черния дроб.

Като съвършена система организмът ни никога няма да ни подведе с предозиране. За това е добре да си набавим витамина по здравословен начин – чрез прием на храни, богати на провитамин А /бета-каротин/. Той не е токсичен за тялото и ако системно приемаме високи количества от тези храни, най-много може да получим леко жълтеникавооранжев тен. Това състояние не е опасно за здравето, а даже често е и търсен ефект. Именно затова на пазара има изобилие на слънцезащитни средства, обогатени с каротеноиди.

За да се повиши абсорбцията на бета-каротин в тънкото черво, добавете слънчогледови семки, авокадо или друг източник на мазнини към тиквата, защото така се подобрява абсорбцията на мастноразтворимите пигменти, какъвто е бета-каротинът.

В тиквата се съдържат значително количество медни, железни соли и фосфор, които спомагат за оптимална функция на кръвотворните органи, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб. За това аз препоръчвам на пациенти с уголемен и силно омазнен черен дроб /стеатоза/ всеки ден да приемат фреш от сурова тиква, комбиниран с морков или кисела ябълка. Освен това тиквата отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на „лошия“ холестерол от организма.

Оранжевият зеленчук продължава да е обект на проучвания от диетолози и нутриционисти и поради ниското си калорийно съдържание. 100 г сурова тиква има около 28-30 ккал, 1,16 г растителни белтъчини, 12 г въглехидрати, 3 г фибри, 100% от дневната нужда от витамин А, 20% от дневната потребност от витамин С и 10% от витамин Е. Източник е още на калий, манган, цинк, магнезий, витамини от групата В. Подходяща е за хранене с цел намаляване на теглото, тъй като гликемичният ѝ товар е нисък – 5, както при кафявата леща, боба и граха.

Естествен природен антиоксидант е, който не само ни пази ежедневно от здравословни неразположения, но дава тонус и жизненост. Има благотворен ефект дори и при емоционално пренатоварване заради успокояващото действие върху нервната система.

Интересен, откриващ се по-рядко в плодовете и зеленчуците витамин, наличен в тиквата, е витамин К с роля в процесите на кръвосъсирване и предпазващ от някои онкологични заболявания. Тази съставка потвърждава правилото, че в суровите плодове и зеленчуци се крият неизброимо количество все още неоткрити или ненапълно проучени здравословни вълшебства.

Според статия на д-р Адам Фелман, публикувана през септември 2017 г. в авторитетното американското издание Medical News Today, тиквата е много активен антиоксидант, чиято редовна консумация спомага по естествен начин в борбата с раковите клетки. Той посочва и други заболявания, срещу които медицината не е толкова ефективна, както природата – сърдечни смущения, диабет, особено тип 2, заболявания на простатата и др.

При болести на бъбреците и пикочния мехур в народната медицина се приготвя лекарство от тиквени семки и конопено семе. Рецептата е много лесна – стриват се по една чаша от двата вида семена, смесват се и към тях постепенно се доливат 3 чаени чаши гореща вода. Получената смес се прецежда добре и се получава течност с консистенция на мляко. Пие се през деня, подсладена с мед. При безсъние се препоръчва да се пие тиквен сок фреш вечер, или пък отвара от тиква с мед.

Триптофанът в оранжевия зеленчук – аминокиселина, подпомагаща образуването на серотонин, е много важен за доброто ни настроение. Тиквата ще ни зареди и с него.

Д-р Емилова


Emi15

Facebook