Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Непретенциозното растение все още не се радва на заслужената си популярност

Труд

Земната ябълка, или гулията (Helianthus tuberosus), както още я наричаме у нас, стои скромно на пазарната сергия и често е подминавана напълно неоснователно. В Европа е популярна с названието ерусалимски артишок, аксономично гулията е член на огромното растително семейство Сложноцветни (Asteraceae). Родствено е близо до добре познатия ни слънчоглед. Родината ѝ е далечната Северна Америка, а историческите данни сочат, че е била пренесена и се култивира на Стария континент през XVII век.

„Култивира“ не е точен израз, защото растението не изисква почти никакви грижи. Веднъж започне ли неговото разпространение, трудно ще се отървете от него и то може да стане постоянен обитател на двора, като не изисква никакви грижи. Агрономи съобщават за случаи, в които над 40 години гулията вирее на определено място, продължавайки да дава плод. Разбира се, вкусните грудки вече били с намалени размери.

Специалистите изтъкват и още важни предимства – тя е изключително чист продукт, подминат от бедите на индустриалното отглеждане на храни. Не е обект на генна модификация, не се наторява с химически препарати и не изисква опасна за човешкото здраве обработка, за да се съхрани чак до ранната пролет.

Разбира се, земната ябълка е преди всичко много богата на ценни за човешкото здраве и профилактиката му съставки. Полезните ѝ качества надвишават тези на картофите и цвеклото. За лечение на голям спектър болести се ползват сокът, стъблата, листата и корените от растението. Според проучвания на водещи европейски университетски лаборатории ерусалимският артишок съдържа:

  • антиоксиданти – поради наличието в него на кехлибарена, малинова, ябълчена и фумарова киселина;
  • силиций – приблизително 8%, достатъчни да отговорят изцяло на дневната потребност на човешкия организъм; калий, желязо, фосфор, магнезий, калций, цинк; голямо количество витамини B и C – повече отколкото в цвеклото, морковите, картофите;
  • пектин – с пречистващо действие върху тялото и подчертан положителен ефект върху функцията на червата и предотвратяващ натрупването на холестерол в съдовете.

Земната ябълка може да подобри функционирането на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система. Може да е от полза за:

  • засилване на имунитета;
  • стабилизиране нивата на кръвната захар;
  • премахване на болки в ставите;
  • подобряване на кръвообращението;
  • намаляване на стомашната киселинност.

Официалната и народната медицина са на общо мнение, че гулията се препоръчва за превенция и лечение на захарен диабет тип I и II. При пациенти с диабет от първи тип терапевтичен ефект има приемът на грудки в суров вид, заради наличието на инулин в растението. Той е полизахарид и заменя глюкозата в процеса на метаболизма, давайки на клетките потребната енергия. Това съединение помага за регулиране на глюкозата, като намалява концентрацията на захар в кръвта. Стабилизирането на нивата на кръвната захар може да бъде катализаторът, който ще „напомни“ на панкреаса да произвежда собствен инсулин. Инулинът е сред изключително качествените пребиотици /несмилаеми фибри, преминаващи без промяна през стомашно-чревния тракт/, стимулиращи растежа на добрата микрофлора.

Най-честата препоръка на медиците с наблюдения върху ефекта на земната ябълка върху диабета е да се консумира по една сурова грудка 3 пъти на ден, 15 минути преди основно хранене.

Редовната консумация на ерусалимски артишок подпомага облекчаването на сковаността в ставите и намаляване на болките при ревматични заболявания. Ефектът се постига от високото количество силиций, участващ в растежа и делението на клетките на синовиалната мембрана. За целта е необходимо да се приемат 50 – 100 г сурова гулия на ден. С нея се подобрява обмяната на веществата и се гарантира повишен приток на кръв, способстващ премахване на възпалителния процес. Добър избор е също да се ядат по 150 г дневно сурова земна ябълка, заедно с коричката, като се измие добре предварително.

Гулията е отлична за менюто на бъдещите майки и кърмачките заради богатството от витамини, микроелементи и ензими. Консумирана сурова, спомага за избягване на упорит запек по време на бременността. Има свое доказано място при избавянето от излишни килограми и за извайване на фигурата заради високото съдържание на фибри. Те извеждат токсините от организма, ускоряват метаболитните процеси и горят мазнините. В гулията има само 61 ккал на 100 г растение. И това ѝ гарантира челно място в здравословните програми за отслабване.

Важно е да се отбележи, че при хора, несвикнали с храна, богата на диетични фибри и инулин, може да се появи метеоризъм и стомашен дискомфорт. В тези случаи гулията трябва да се приема, обработена на пара.

Кулинарните рецепти със земна ябълка са разнообразни. Дори в австрийския императорски двор я приготвяли задушена с краве масло и обилно поръсена с пудра захар. Моята препоръка е да се консумира предимно сурова, както и да се добавя в зеленолистното смути.

Д-р Емилова


Edu08

Facebook