Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Липсата на животниски продукти не бива да стряска бъдещите майки

Труд

Отговорността за новия живот започва още с първата мисъл за бебе. Пътят е пълен с изпитания, но всяко от тях зарежда бъдещите родители с щастие и оптимизъм. Ролята на плодолечението е в изхвърлянето на токсините от майчиния и бащиния организъм и създаването на чиста утроба за новия живот. Бременността след прилагане на програмата протича без проблеми. 25-годишният ми опит показва, че при тези жени не се наблюдават отоци, анемия, албумин в урината, високо кръвно налягане, еклампсия и други тежки усложнения, характерни за втората половина на бременността.

Винаги съветвам пациентите – и жените, и мъжете, планиращи бременност, да направят преди това програма от 20 дни на плодове, чай и мед и 10-дневно захранване /стриктно по схемата, която правим в медицинския център/. Месец след приключване на захранването е най-добре да са първите опити за зачеване и често чудото на новия живот идва много бързо. Стотици са „гладните бебетата на д-р Емилова“ /както ги нарече преди време българско списание/, включително и при двойки с дългогодишни репродуктивни проблеми.

Често при нас идват двойки на ръба на отчаянието – години наред ходили по мъките на различни процедури, при положение, че според лекарите нямат никакви причини за безплодието. Опитът ми през 25-те години от съществуването на медицинския център показва, че след 20-дневна програма и 10-дневно стриктно захранване се наблюдава подобрение на резултатите от спермограмата. Увеличава се броят на живите сперматозоиди и процентът на силно подвижните. Количеството на еякулата също е по-голямо. Тънкостта е, че контролното изследване трябва да се направи не по-рано от 20 дни след края на захранването, защото в този период все още организмът се чисти от токсични продукти и резултат преди този период може да не е насърчителен, а всъщност процесите на подобрение да са започнали.

И при жените най-добрият, ефикасен и щадящ начин за преодоляване на остри и хронични възпалителни заболявания на гениталиите е плодолечението. Имам много пациентки, потърсили спасение в програмата след кошмара на омагьосания кръг, в който попадат заради многото приети антибиотици. Докато избиват „лошите“ бактерии, тези медикаменти унищожават и „добрите“. Създават се условия за развитие на гъбични заболявания и се почва борба с гъбичките /често с тежки последици от увреждане на черния дроб/. Отново се появяват патогенни микроорганизми, ред е на антибиотиците, и така до отчаяние. Лечебното гладуване допринася за създаване на благоприятна алкално-киселинна среда за развитие на „добрите“ бактерии, като в същото време убива „лошите“, както и гъбичките.

Успехът на програмата с плодове, чай и мед при стерилитет се дължи и на факта, че тя лекува поликистоза на яйчниците. Доказан е ефектът и при единични кисти /с изключение на големите ендометриозни кисти/.

Но само лекар с опит в тънкостите на лечебното гладуване може да определи колко продължителна и с каква честота да е индивидуалната програма, за да се постигне тайнството на зачатието. Доста често една 20-дневна програма на плодолечение със захранване е достатъчна. Но при по-сериозни проблеми – при мъжа или жената, се налага да се направят няколко такива програми. Моя пациентка с пълно запушване на двете яйчникови тръби забременя чек след седмата 20-дневна програма. Сега е щастлива майка на три момчета.

Напомням, че пак под наблюдението на лекар, практикуващ природосъобразната медицина, се изготвя и режима на хранене на бъдещата майка и кърмачка.

Какво препоръчвам в месеците на очакване на бебето и при кърменето. Денят започва с билков чай с мед или вода, около 10 ч. се приемат плодове или фреш. Обедът и вечерята са от голяма салата, без сол, подправена със сок от лимон, постно ястие и филийка пълнозърнест хляб. При желание за прием на животински храни, те трябва да се консумират веднъж седмично – на едно хранене, като се редуват – едната седмица – месо, другата – сирене, следващата – яйца и т. н. Препоръката ми е поне 80 % от храната да е сурова – плодове, зеленчуци, сокове от тях, зеленолистно смути, ядки и семена. Специално място точно в този период за жената имат Омега-3 мастните киселини, защото повлияват правилното формиране и дейност на всички органи и системи, и най вече на мозъчните клетки. Благодарение на тях родилките се спасяват от кошмара на следродилната депресия. Приемат се под форма на рибено масло от крил или извлечени от водорасли.

Смленият сусам – в доза от 1 до 3 супени лъжици дневно, ще внесе големи количества желязо и калций, усвояващи се и от плода. Това се случва и при кърменето – желязото и калцият се осигуряват на развиващия се организъм чрез майчиното мляко.

Да не се забравя, че най-голямо количество безценни вещества – витамини, ензими, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, пигменти и други полезни за здравето, включително и за борбата с рака вещества, се съдържат в зеленолистните зеленчуци. Те имат задължително място в менюто на бременните като сурови салати, смути и др.

Ограничаването и изключването на животински храни не бива да ни стряска. Вегетарианството не само не е опасно, то според мен е най-достъпната рецепта за щастливи бебета. Още по-добре е майките да са вегани. Всички ценни вещества за детето се съдържат в растителните храни – сурови или приготвени с щадяща топлинна обработка. И разбира се, доставени от сигурен и чист източник. Животинските храни не са задължителни, дори биха могли да увредят бъбреците на бъдещата майка, да внесат доста токсини – еднакво вредни и за бременната, и за плода. Ако жената не е прекалявала с прием на антибиотици, добрите бактерии в чревната ѝ флора ще произвеждат необходимото количество витамин В12 по естествен начин. При съмнения за недостиг се прави изследване за нивото му в кръвта и ако то е по-ниско от нормата, се назначава съответното лечение. Винаги съветвам бременните и кърмачките да приемат достатъчно количество от уникалния български Лактобацилус Булгарикус – най-добре чрез таблетки за смучене Провиотик.

Д-р Емилова


Emi04

Facebook