Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Съдържа над 115 полезни химически вещества

Труд

Семейство Джинджифилови се радва на голяма и напълно заслужена популярност. Освен джинджифила широко приложение от тази фамилия имат още куркумата и кардамонът.

В джинджифила са открити над 115 полезни химически вещества. От тях джинджеролите са с най-добър терапевтичен ефект. Това са мастни органични смоли, съдържащи се в корена на растението, с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Този алкалоид с невероятно въздействие, е подобен на пиперина и капсаицина – активните вещества в черния пипер и лютите чушки.

При термична обработка джинджеролът се превръща във вещество с пикантен и леко сладнящ аромат – зингерон, което е с далеч по-малка острота на вкуса, но и с намалена биоактивност. При изсушаване на джинджифила – джинджеролът не само не се губи, а се концентрира – до седем пъти повече. В кореноплодното има още витамин С, витамини от група В, желязо, калий, магнезий, мед, манган, селен и др.

Как действа джинджифилът върху организма ни?

  1. Храносмилателна система – приет под различни форми лекува сутрешно гадене /включително и при химиотерапия/, запек, метеоризъм, болки в корема, диспепсия, малабсорбция. Това се дължи на свойството да отпуска гладката мускулатура на червата и стомаха и да регулира правилното производство на храносмилателни ензими, както и да подобрява абсорбцията на хранителните вещества.
  2. Имунна система – джинджифилът е добър имуностимулант и с мощно противовъзпалитено действие. Счита се, че подпомага оттокът на лимфата, подобрява отделянето на токсини от тялото, които ни правят податливи към инфекции.
  3. Нервна система – джинджифилът е отличен натурален анестетик. Облекчава чувството на болка чрез свързване на джинджерола с нервните окончания на рецепторите за болка.
  4. Ендокринна система – джинджеролите подобряват инсулиновата чувствителност на клетките, предпазват от поява на захарен диабет и участват в лечението му. При тези случаи е необходимо да се намали дозата на медикаментите, за да се избегнат проявите на хипогликемия.
  5. Онкологични заболявания – учени от Университета в Минесота са установили подтискане на растежа на колоректални и яйчникови Т клетки при мишки, хранени с джинджероли в продължение на 3 седмици.

Как да приемаме джинджифила, за да се възползваме максимално от лековитите му качества?

В суров вид – нарязан или настърган джинджифил може да се добавя към смути или зеленчукови и плодови фрешове. Количеството да не е по-голямо от размера на палеца.

Етеричното масло от джинджифил – съдържа най-голямо количество от полезния джинджерол. Под тази форма може да се използва като лекарство и е с най-добър ефект. Препоръчва се да се приема вътрешно за лечение на различни заболявания или външно при болки, екземи, гъбични инфекции. Установената доза е от 1 до 3 капки вътрешно, приети с чаена лъжичка мед. При външно третиране е необходимо маслото да се разреди в зехтин.

Чай – като топла напитка облекчава храносмилателни смущения, гадене и дискомфорт. Отпуска тялото и е с противовъзпалителни свойства. Напитката може да се приема и студена.

На прах – използването на стрит джинджифил е добър начин за усвояване на полезните му вкусови и лечебни свойства. Може да се добавя към супи, готвени ястия, сосове, смути и др.

Прекомерната консумация на джинджифил може да доведе до киселини и силни болки в стомаха, особено при пациенти с гастрит, язва на стомаха и дуоденума, гастроезофагеален рефлукс. Приемащите лекарства за разреждане на кръвта не бива да включват в менюто си джинджифил под никаква форма заради риск от кървене. Не го препоръчвам и при пациенти с камъни в злъчния мехур. Бременните жени и кърмачките трябва да приемат растението само в минимална доза. А за всички е важно да не пият чай от джинджифил преди лягане.


Mil01

Facebook