Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Хора без проблеми се срещат рядко като бялата лястовица на Йовков

Интервю на д-р Емилова пред „Труд“

Защо може да посвети живота си на плодолечението и от какво се отказва човек в името на здравето си? Върху тези теми разговаряме с д-р Людмила Емилова. Трябва ли да променяме начина си на живот, ако се чувстваме добре? Опасни ли са новите тенденции в храненето. Всичко това разказва д-р Емилова, която тази година чества 25 години от създаването на клиниката си.

– Д-р Емилова, какъв би бил живота ви днес, ако не бяхте започнали да прилагате лечението с плодове и чай?

– Ако не бях открила за себе си – като човек и като лекар, уникалната българка Лидия Ковачева, създател на плодолечението, днес нямаше да отговарям на въпросите ви. Нямаше да съм между живите, тъй като преди 25 години прогнозата пред мен беше за още няколко години на белия свят. Страдах от мигрена, мъка, която ми е трудно да опиша, имах хроничен запек, увредени от хилядите хапчета бъбреци и конкретна прогноза за хемодиализа. Като с магическа пръчка всичко това изчезна още с първото ми гладуване и разбрах, че не мога да продължа да изписвам на пациентите си хапчета, които ги правят по-болни и по-отчаяни. Със сигурност десетките хиляди пациенти, на които сме помогнали в медицинския център, както и техните семейства, близки и приятели са научили нещо важно при нас и са го пренесли в много точки на света. И то е, че болният човек не е щастлив и в хармония със себе си. В същото време може да постигне и двете безценни блага с плодолечението – без страдание и без да причинява неудобства и тревоги на хората, които обича.

– Кой е верният път към здравето в днешно време, когато е все по-трудно да избираме какво ядем и да се вслушваме в сигналите на тялото си?

– Верният път към здравето е много индивидуален. При търсенето му за мен е най-важно да се постави конкретният човек в центъра на вниманието на екипа ни – диагнози, резултати от изследвания, фамилни навици, предпочитания, организация на всекидневието, двигателна активност и др. Само на пръв поглед програмата изглежда универсално приложима – пиеш чай с мед и ядеш плодове и си готов за следващи подвизи с пържоли, деликатеси, алкохол и много кафета. Няма как да стане, защото при нас провеждаме не диети, а лечение, което започва с промяна в мисленето и нагласите. Неслучайно попаднахме в топ 5 на най-добрите уелнес клиники в света, според класация на магазинното издание на „Ню Йорк Таймс“. За публикацията научихме от пациенти и приятели от целия свят. И приехме с благодарност оценката им, че в нашия медицински център лекарската част от работата е на най-високо ниво.

– Кога човек има нужда от промяна?

– Промяна е необходима за всеки, който иска да живее без болка, стрес и омраза към банския от миналото лято. За жалост, у нас хората отделят повече време и средства в грижа за колата си, отколкото за здравето. Имам и много случаи, когато ме търсят за помощ, едва когато ножът е опрял до кокал. Идват покрусени семейства с малки деца, развили диабет, или близки на хора с разсейки от рак. Готови са на всичко, но това, което може да се направи, е да се облекчи състоянието на пациентите с природосъобразно хранене, а не да се избавят по чудо. Чудесата създаваме ние – като променяме вредните навици и го правим заедно с хората, които обичаме.

– Ако сме здрави, трябва ли да сменяме начина си на живот?

– Повече от четвърт век наблюдавам пациенти от цял свят и на различни възрасти. Поддържаме и документация с подробни данни за медицинския статус на пациентите ни от цял свят, когато дойдат при нас за първи път. За жалост, почти няма здрави хора. Такива се срещат рядко, като бялата лястовица на Йовков. Дори малчуганите са много често засегнати от болестите на бабите и дядовците си – затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет тип 2. Имам и много случаи, когато някой идва в медицинския център като придружител на пациент и когато направи изследвания, се установяват сериозни диагнози. Никого не искам да плаша, но здравето е деликатна материя, по която е необходимо да се произнесе специалист. За това са измислени системите за скрининг и профилактика и е важно за всекиго да бъде внимателен към сигналите на своя организъм, дори и най-деликатните.

– Всички искат да изглеждат добре и да са здрави. Но как да намерим мотивация за нов здравословен режим на живот и как да го поддържаме?

– Споменах за силната мотивация при най-тежките, дори безнадеждни случаи. Подобни крайности не са най-добрият пример, но са факт. Добре е да се замислим за значението на храната и цялостната организация на живота си, за да имаме живот в годините, а не години в живота си. Много хора определят като невъзможно да се живее по законите на природната хармония в стреса и замърсеността на големите градове. Но моите пациенти – и млади, и в напреднала възраст, опровергават това. Щастливи са, че след плодолечението животът им се е променил, по-устойчиви са на сезонни вируси, постигат повече в работата и личните взаимоотношения, умеят да се радват на всеки хубав миг. Мнозина споделят, че лекциите в медицинския център са преобърнали нагласите им и са ги накарали да отворят нови сетива за неограничените възможности на човешкия организъм – уникална самообновяваща се система.

– Можем ли без храна – напоследък е модерно да се правят всякакви нови диети и режими, появяват се нови хранителни разстройства, някои хора дори твърдят, че живеят само от слънчевата светлина?

– Има единични твърдения, че „слънцеяди“ живеят от години само със светлина. Но за всички останали хора храната е необходима. От векове са известни различни практики за въздържане – с религиозен, ритуален или друг характер. У нас спазването на тридневен строг пост (тримирене) по време на Великденските пости има много последователи. Препоръката ми е всяка форма на гладуване да се провежда според индивидуалното състояние, за определено време и задължително под контрола на отговорен лекар.

– Защо животинските продукти трябва да отстъпват в менюто ни за сметка на растителните?

– Прием на малко количество доброкачествени животински продукти – веднъж седмично (без да бъдат смесвани месо, млечни, яйца, риба) няма да ни навреди. Разбира се, ако нямаме заболяване, което ги изключва напълно (напр. подагра). Но при честа консумация на големи количества в организма се внасят прекалено много белтъчини, затрудняващи работата на бъбреците. Животинските мазнини могат да причинят запушване на артериите (инфаркт, инсулт, ослепяване, ампутация на крайници). Друга опасна последица е, че тези мазнини проникват в клетките на мускулите и черния дроб и пречат на инсулина да вкара глюкоза във всяка наша клетка (инсулинова резистентност, диабет тип 2). В промишлено произведените животински продукти има и много изкуствени хормони – растежен и женски полови, както и антибиотици, консерванти, сол. Многобройни научни изследвания убедително доказват предимствата на цялостните нерафинирани растителни храни – плодове, зеленчуци, бобови, пълнозърнести, ядки, семена. Точно сега, през пролетта, имаме шанса да се храним и с много зеленолистни зеленчуци. Доказано е, че те съдържат най-много полезни вещества на една калория. Родното богатство от коприва, лапад, рукола, лук, чесън, салати е истинска енергийна магия срещу интоксикация и стрес. Те са и доказано ефективна преграда дори пред рака. Хлорофилът в зеленолистните подобрява по несравним начин работата на кръвотворните органи и може да активира безценния антиоксидант с подмладяващо действие – коензим Q10.

– Кое е най-голямото табу в мисленето на българите относно храненето?

– Най-големите заблуди са свързани със загрижеността за най-обичаните същества – децата и внуците. Трудно се преодолява насажданото с десетилетия мнение, че добре охраненото дете е здраво. Вече е доказано, че това е сериозна грешка и началото ѝ се поставя още с бременността на майката. Всички край нея повтарят, че тя трябва да се храни за двама. Опитът ми през последните 25 години показва, че прилагането на плодолечение прави чудеса при двойки, стигнали ръба на отчаянието заради безплодие – с причини при жената, или при мъжа. Когато настъпи мечтаната бременност, бъдещата майка спазва програмите и съветите, научени при нас. Раждат се прекрасни деца, които растат здрави, умни и успяващи. Опасна заблуда е и тази, че изкуственото краве мляко може да замести майчината кърма. Тази безобидна на пръв поглед замяна всъщност крие реален риск от развитие на диабет тип 1 при некърменото дете. Не съм се уморила да повтарям тази истина от 25 години, като все повече научни изследвания категорично я потвърждават. Когато децата растат, винаги се проявява стремеж от близките да им се дават животински продукти за качествен растеж. Научни изследвания доказват обаче, че малчуганите, които не консумират месо и млечни произведения, са с няколко сантиметра по-високи от връстниците си, приемащи редовно тези продукти. Често натрапвана заблуда е, че когато се консумира месо, отслабваме. Но е доказано, че при един и същ ръст веганите са средно с 13,5 кг по-леки от приемащите редовно меса.

– Разкажете най-емблематичния случай, който е белязал практиката ви досега – от 1993 г. насам, когато основавате центъра си във Варна?

– Много трудно ми е да определя един случай като емблематичен. Защото те са безброй и в различни сфери на здравето – високо кръвно налягане, диабет тип 2, алергии, мигрени, кисти на яйчниците и много други. Но като свой фаворит, заради въпроса ви, определям Керанка Костова от Бургас. Тя е мой пациент от 13 години и през това време от трудно неподвижен и обречен на инвалиден стол пациент с множествена склероза, се превърна в пример за справяне с невъзможното. Керанка страда от определяната като неизлечима от официалната медицина болест от 1999 г. Губила е зрението си, измъчвала се е от непоносими болки в крайниците, определяни от нея като горене с жив огън. Дойде в медицинския център, придружавана от съпруга си, като едва пристъпваше. След много пролежавания в различни клиники и отчайваща перспектива. Но още след първата 20-дневна програма на плодолечение младата жена видя светлина в тунела и реши да се довери на природонаучната медицина. Веднага спря всички животински храни и за около две години премина на изцяло сурова храна, а 4 пъти в годината остава по 20 дни на плодове. На деветата година от началото на нашето лечение изследване с ядрено-магнитен резонанс отчете изчезване на многобройните плаки върху главния и гръбначния мозък. Днес тя е напълно здрава и всеотдайно споделя с болни от множествена склероза своя опит.

– Кои са нещата, които строго забранявате?

– Абсолютно нищо не забранявам. Само давам съвети – както на внучките си близначки, така и на всичките си пациенти, като например да включват в менюто си за деня от 50 до 80 % сурови храни – плодове, зеленчуци, ядки, семена, за да са здрави и в добро настроение. Никога да не слагат сол в салатата, а прясно изцеден лимонов сок. Ако не могат да се откажат напълно от животинските храни, да ги слагат на трапезата веднъж седмично, като не ги смесват. И да внимават от къде са доставени.

– Кои са най-лошите навици, с които вредим на себе си – какъв е вашият съвет?

– Искаме, или не искаме, навиците са нашата визитна картичка. И едва ли на някого ще е приятно в нея да пише, че сме лоши, завистливи и преливащи от отрицателна енергия. А това е неизбежно, когато се тъпчем безконтролно с колбаси, пици, чипсове и други настойчиво рекламирани пакетирани храни, десерти, газирани напитки, кафета. И когато пием алкохол без мярка и отлагаме спирането на цигарите до поредния следващ понеделник. Но…, когато останем дори само няколко дни на плодове, като по чудо лошотията си тръгва и бързо преодоляваме вредните си навици. Постигаме важна и потребна хармония в свят, красив и зареден с неизчерпаема положителна енергия. Да не я разпиляваме. Да я вземем за своето здраве и да подаряваме щедро от нея на всички, които обичаме и ценим!


Clinic04

Facebook