Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Етикетът понякога може да е търговски трик

Труд

В последно време темата с присъствието на глутенсъдържащи продукти на трапезата придобива все по-разширяващ се интерес. Информация може да бъде открита буквално навсякъде и вероятно от стремеж на авторите за сензация, или пък обратно – с цел бранене на статуквото и традиционния начин на хранене, биваме насочвани в двете крайности – или „Глутенът е модерният убиец“, или „Безглутеновото хранене е мода и нищо друго“.

Всъщност проблемът съществува за хората със заболяване цьолиакия. Цьолиакията, или така наречената „глутенова ентеропатия“, е заболяване, често наследствено, което е обусловено от автоимунно увреждане на структурата на тънките черва. Болните от него често имат ясно изразени симптоми като подуване, диария, болки в ставите, анемия, неправилно усвояване на веществата. Заболяването се установява с кръвен тест, чрез който се доказва наличието на специфични антитела в кръвта.

Напоследък все повече данни сочат за възможна връзка между автоимунни заболявания като Хашимото и консумацията на глутен. Все по-често се говори за така наречената „атипична глутенова непоносимост“ или „чувствителност към глутен“. Тук попадаме и в сферата на предположенията. Моят съвет е ако имате съмнения, че глутенът не ви понася и може да е свързан със заболяване или дискомфорт, който изпитвате, просто го спрете за определен период от време. Стига да се храните разнообразно, нищо лошо няма да се случи. Ако след 3 или 6 месеца оплакванията са отзвучали, продължавайте да изключвате глутена от менюто си. Но ако оплакванията не са преминали, причината за тях трябва да се потърси с прегледи и изследвания при специалист.

Глутен съдържат някой зърна от семейство Житни – пшениците, ръжта, ечемикът и повечето сортове овес. Глутен няма в житни култури като царевицата, ориза, просото, както и във всички зърна, които не са житни, пример са киноата и елдата.

Много често хора, които страдат от заболявания като болест на Крон, както и такива, които имат чувствителност към хлебната мая, бъркат и отдават симптомите на наличието на глутен, защото глутен-съдържащите продукти на трапезата обикновено са ферментирали с мая (като изключим различните видове паста и спагети).

Благодарение на все по-модерните и /внимание!/ опасни високомазнинни и кетогенни диети, глутенът успешно се демонизира, което е най-малкото неуместно. Не случайно сме кръстили хляба „насъщен“. Когато е приготвен от качествен сорт пшеница като лимец, спелта, камут и др. и ферментирал с квас, той може да бъде прекрасна и здравословна храна. Много често хранителните вещества в хляба са в пъти по-полезни от веществата в опаковани и преседели по щандовете продукти, декорирани с етикет като безглутенови. Важно е да отбележим това, че ако даден продукт е без глутен, това далеч не го прави здравословен, нито пък оправдава в пъти по-високата му цена. Тук естествено трябва да разграничим доказано болните от цьолиакия и други автоимунни състояния, провокирани от консумацията на глутен. За тях просто твърдението „без глутен“ на опаковките не е достатъчно. Те трябва да консумират продукти, които имат сертификат, че са обработени в предприятия, необработващи пшеници, и няма шанс за кръстосано замърсяване. Тези продукти имат знак, удостоверяващ това – характерен кръг със задраскан житен клас.


Med01

Facebook