Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

Идват у нас по пътя на коприната, подходящи са и за диабетици

Труд

Черниците са покритосеменни растения от рода Morus. Техният ареал в древността се е ограничавал с териториите на съвременните азиатски държави Индия, Китай и Япония. Има различни исторически сведения как черниците са попаднали в Европа и как е започнало тяхното култивиране и по българските земи. Най-вероятно това е било предопределено от пътя на коприната. С нарастването на търсенето и цената на коприната в древността лавинообразно е нараствала потребността, както и интересът към култивирането на растението и ларвите на копринената пеперуда.

Но освен с невероятна, много скъпа и ценена суровина за текстилната промишленост, хората са се сдобили и с прекрасна храна. След масовото оттегляне на населението по селата от производството на коприна чрез ларвите на споменатата пеперуда, често плодовете и листата на черницата (основно на бялата – Morus alba и черната – Morus nigra) са използвани масово за храна на домашните животни. Но огромната полза на дребните плодчета ги е направила част от менюто на хората, особено в сезона им на зреене. Черницата е богата на витамините А, В2, С, минералите калий, калций, натрий, магнезий, фосфор и др., както и на пектин.

Трудно е да се изброят всичките ѝ ценни съставки, заради които има популярност на полезна за:

  1. Намаляване на лошия холестерол – научно е доказано, че дребните плодчета пазят ниски нивата на лошия холестерол при редовна употреба. Способстват и за подобряване на функциите на черния дроб.
  2. Предпазване от рак – заради богатството на ресвератрол се приема, че редовната дневна консумация на черници може да намали рисковете от онкологични заболявания. Наличието на ресветатрол е фактор и за подобряване на зрението.
  3. Укрепване на имунната система – с високото съдържание на витамин С и флавоноиди черниците по естествен път стимулират защитните сили.
  4. Подобряване дейността на мозъка и паметта – холинът в плодовете ги превръща в „тоник“ за мозъка.
  5. Набавяне на белтъчини – наричат ги още вегетариански източник на протеин, защото са сред малкото плодове, които го съдържат. Помагат за укрепване на мускулните тъкани и влакна.
  6. Намаляване на теглото – заради многото си фибри черниците създават чувство на ситост и помагат да се стопят килограми, при това с трайно задържане на резултатите.

И не на последно място, черниците са подходящи за консумация и от диабетици. Доказано е, че стабилизират нивата на кръвната захар. Гликемичният им индекс е нисък – 40, сравним с този на ябълките /38/. Нисък е и гликемичният им товар – 4. В народната медицина намират приложение не само плодчетата, но и кората – с отвара против изпотяване, както и листата. В много култури по света с листата на черницата се приготвят сърмички. Има проучвания, категорично доказващи лечебното действие на танините, флавоноидите и другите антиоксиданти в листата на растението, особено при проблеми с храносмилателния тракт, преддиабетни състояния и силно омазнен черен дроб.

Плодовете неслучайно са били наричани „императорска храна“. Към тази стара слава бих добавила, че голямо тяхно предимство е фактът, че не се обработват с химикали. Независимо, че обикновено белите черници са доста по-сладки, съветът ми е да консумирате повече от черните. Те са в пъти по-богати на антиоксиданти, в случая антоцианини. Прекрасен начин за запазване през периодите, когато са извън сезон, е замразяването им. В много страни, например Азербайджан и Турция, плодчетата се продават изсушени и при консумация се комбинират със сурови ядки.

Д-р Емилова


Phys14

Facebook