Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Добрият тонус идва от здрави тяло и дух

Труд

За много хора подготовката за море или планина започва с мъчителния въпрос ще успеят ли да влязат в банския си от миналото лято. И с почти хамлетовското питане – как да отслабна и коя е най-ефективната и светкавична диета. А може би хапче?

Дълго време се приемаше, че много по-устойчивият и здравословен начин за отслабване е бавният. Твърдеше се и че при него резултатите са сигурни. За бавно отслабване се определя това от 0,500 до 1 кг тегло на месец. Но са факт все повече проучвания, като това на Мелбърнския университет, доказващи, че в много случаи при бързо отслабване е по-голяма вероятността да се запазят резултатите от стопените килограми. На емоционално ниво рязкото отслабване действа мотивиращо, защото човек може реално да отчете с колко сантиметра е намаляла обиколката на талията, ханша и бедрата му. Околните също виждат промяната и с любопитство се интересуват как е постигната.

Бързото отслабване най-често се постига по два начина.

Чрез лечебно гладуване – то може да е по-строго (само на вода или шипкова отвара) или омекотено (сокове фреш от плодове или зеленчуци, или по програмата плодове, билков чай и мед).

Чрез диети – доста популярни са тези с прием само на животински храни (Аткинс, Дюкан). Има и много техни разновидности.

При лечебното гладуване свалените килограми са за сметка на изхвърлените токсични вещества, разболяващи телата ни. Доказателствата са в многобройни дългогодишни научни наблюдения върху милиони хора по света. Едно от тях бе отличено с Нобеловата награда за медицина през 2016 г. Тя бе присъдена на японския професор Йошинори Осуми за проучванията му върху финия механизъм на дезинтоксикация при всяка жива клетка, поставена в условия на гладуване. Изчистването на клетъчно ниво прави човека не само по-здрав, но и по-строен, подмладен, с чиста кожа, жизнен и винаги усмихнат.

А какво се случва при диетите с прием само на животински храни? Бързо се свалят много килограми, но се сдобиваме с нови, понякога застрашаващи живота болести. Имаме сива, повяхнала, отпусната кожа, тъмни кръгове под очите, сънуваме кошмари. Чувстваме се по-зле в сравнение с времето, когато ни е хвърляла в паника стрелката на кантара.

За това съветът ми, основан на 25-годишна практика с над 45 000 пациенти, е излишните килограми да се премахват с лечебно гладуване, а не с диети. Винаги в началото свалените килограми са повече, но импедансметърът показва, че това са течности. Изхвърлянето на мазнини започва чак след осмия-десетия ден и въпреки че тогава губим по-малко килограми, за нас лекарите, това е повод за радост, защото знаем, че вече е започнал оздравителният процес. Най-много и бързо се свалят килограми при свръхтегло. Фрапиращ пример в практиката ми е 29-годишна жена от Стара Загора. При тегло 318 кг тя свали 20 кг за първите 10 дни – разбира се, само течности.

Съветът ми е след лечебното гладуване да се премине към стриктно здравословно хранене. До обед се приемат само чай, вода, свежи изцедени сокове, плодове, смути. Обедът и вечерята може да са от голяма салата, без сол, подправена с лимон. Към нея добавяме постно ястие и по желание филийка пълнозърнест хляб. Изключването на животински храни, газирани напитки, бяло брашно и бяла захар бързо ще припомни на тялото естествения му ритъм. Препоръчвам и да се остава само на течности – вода, фреш, билков чай, на пълнолуние и новолуние. Ефектът е отличен.

Не случайно интересът към нашия медицински център е много голям в първите дни на лятото и записванията започват още след Коледа. За влизане във ваканционна добра форма се съобразяваме и с всички болести, съпътстващи натрупаните от зимно обездвижване, и по други причини, килограми. След подробни лабораторни и инструментални изследвания се съставя най-адекватната индивидуална програма за всеки пациент. И уверявам ви, няма две еднакви програми.

Постигнатите резултати ще се задържат, и дори подобрят, когато след програмата се премине към здравословен начин на хранене и живот. Лятото е идеалният сезон за консумация на пресни плодове и зеленчуци, зрели на слънце. На воля могат да се хапват сезонните суперхрани от нашите географски ширини – алените дребнокостилкови плодчета, които да си наберем сами при горска разходка.

И най-важното – съветник при топенето на килограми не може да е анонимният Интернет, а опитен лекар, отговорен за всеки свой пациент, към когото има и индивидуална образователна мисия. Информираният избор е споделена отговорност, чиито ефекти винаги са положителни.

Но дори да изпълните правилно своята програма за влизане във форма преди мечтаната ваканция, пак няма да може да ползвате миналогодишния бански. Той просто ще ви е вече голям и ще се наложи да си купите нов, гарантирано поне с един размер по-малък.

Д-р Емилова


Phys30

Facebook