Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Консумирайте го само прясно смляно

Труд

Култивираният лен или културният лен (Linum usitatissimum) e вид от голямото семейство Ленови (Linaceae). Сортовете от този вид биват основно влакнодайни и маслодайни. Маслодайните са „виновниците“ за добива на така популярното ленено масло. То е може би най-богатият източник на омега-3 мастни киселини в природата. Омега-3 и омега-6 мастните киселини са полиненаситени есенциални мастни киселини. Наричат се есенциални, защото човешкото тяло не може да ги синтезира и е необходим техният прием с храната.

В лененото семе омега-3 е под формата на АЛА (алфа-линоленова киселина, както при почти всички растителни видове, с изключение на водораслите). Тази омега мастна киселина съдържа 18 въглеродни атома и тялото я използва за синтез на изключително полезните и необходими дълговерижни киселини – ейкозапентаеновата (ЕПА) и докозахексаеновата (ДХА). Те имат подчертано важни функции в човешкия организъм. Намаляват възпалителните процеси, подобряват зрението и функциите на централната нервна система. Тук има много важен момент. За да може този процес на трансформация на АЛА в ДХА и ЕПА да се осъществи, трябва съотношението на приетата АЛА спрямо омега-6 да е от 1 към 1 до 1 към 4, защото и двата вида киселини се конкурират за една и съща ензимна система в черния дроб и насищането ѝ с омега-6 блокира ефективната трансформация на АЛА в ЕПА и ДХА.

Проблемът се задълбочава и от факта, че омега-3 са много по-нестабилни от омега-6 и много по-лесно се окисляват, особено под въздействието на топлина и светлина. Именно затова оптималният вариант е да предпочетем за консумация прясно смляно ленено семе пред купено смляно или пък ленено олио.

Напоследък все повече научни изследвания затвърждават факта, че лененото семе е по-добрият източник на омега-3. Най-добрият вариант, който препоръчвам на пациентите, е всекидневна консумация на поне една супена лъжица ленено семе, смляно непосредствено преди консумацията му и прието не по-късно от 15 минути след това. С него могат да бъдат наръсени салатите, нарязаните плодове или да бъде добавено в смутито. Така много евтино и лесно можем да постигнем оптимално съотношение на полиненаситените киселини в менюто ни.

Винаги съветвам пациентите да включват лененото семе много внимателно. Започва се с 1 чаена лъжичка и постепенно може да се стигне до 1-2, максимум 3 супени лъжици прясно смлени семена дневно. Малките семенца са богати също и на лигнани, известни като растителен естроген с високи антиоксидантни свойства. Наличието им в ленените семена е до 80 пъти по-голямо в сравнение с други растителни храни. Откриват се разтворими, както и неразтворими фибри, фолат и много минерали. Заради тези качества лененото семе е сочено от все повече съвременни изследователи като полезно срещу упорит запек, за укрепване на кръвоносните съдове, срещу затлъстяване и дори за превенция на рак – на гърдата, простатата и дебелото черво. В народната ни медицина то е намирало приложение за укрепване на организма, за справяне със запек, като отхрачващо и противокашлично средство и др. Ползвало се е често във вид на отвара.

Заради разширяващата се популярност на лененото семе, научният интерес към него е траен и вероятно ще бъдем свидетели на още нова информация за приложението му. Проучвания, публикувани в американското медицинско списание „Хипертония“, например доказаха, че дори когато към брашното за мъфини биват добавени смлени ленени семена, те отново успяват да повишат нивата на омега-3 при консумиращите ги, дори и след термична обработка. Т. е. лигнаните и останалите ценни вещества в лененото семе имат протективно действие и не позволяват окислението на омега-3.

Тези активни вещества се изхвърлят, когато се отделя само олиото от семената, и за това то гранясва на топло и светло. Все пак оптималният вариант е консумацията на прясно смляното сурово ленено семе. На пазара масово могат да бъдат намерени два сорта ленено семе – кафяво и златно. И двете имат сходни качества и сходен вкус, така че изборът е въпрос на индивидуални предпочитания.

Д-р Емилова


Phys11

Facebook