Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Интервю на д-р Емилова за в-к "Уикенд"

- Д-р Емилова, какво си пожелахте на връх рождения си ден?

- Пожелах си, докато съм жива, да съм здрав човек, да стъпвам на собствените си крака и умът ми да не помръква. Както казваше Лидия Ковачева – да има живот в годините, независимо от възрастта, а не страдание и тежест за близките хора, наказани да се грижат за болен на легло.

- Каква беше изминалата година за вас в личен и служебен план?

- 2018 година е много специална за мен – и в личен, и в професионален аспект. На 5 май се изпълниха 25 години от създаването на медицинския център д-р Емилова и това беше повод за равносметка и празник. Близо 50000 души от цял свят са се доверили през годините на плодолечението и огромните ползи от прилагането му са най-добрата визитка за работата ни. Програмата непрекъснато се обогатява и привлича все повече млади хора, вече не толкова да стопят килограми и да лекуват болести, колкото да се научат да живеят в хармония с природата и в мир със себе си.

На 5 май в зала 1 на Фестивалния комплекс във Варна пациенти и приятели, дошли от различни точки на Европа, или прелетели океан, станаха съпричастни с празника за годишнината. Даже танцуваха на сцената. Тържеството повторихме и в София, защото не всички успяха да дойдат до морето. Радостните преживявания ме заредиха за още 25 години работа.

- Имате ли незабравим рожден ден, за който бихте желала да ни разкажете?

В паметта ми винаги ще е 70-ият ми рожден ден, който посрещнах заедно със своя съпруг, децата, внуците и много пациенти и приятели в зала „Люмиер” на НДК. На сцената Тони Димитрова изпя най-хубавите си песни. Щом запя „…Пред тебе само, аз коленича“, коленичих пред мъжа ми за това, че винаги ми е давал любов и невероятна подкрепа. Само 40 дни преди моята 70-годшнина бяхме отпразнували щастливо неговата и това бяха светли мигове от живота, които не се забравят. А с Митко бяхме заедно 50 години. И винаги сме се обичали.

- Какво е отношението ви към подаръците?

- Умението да дариш, е умение да поднесеш радост. Важен е жестът и неговото съдържание, а не паричното измерение. За честването на 25-годишнината на медицинския център поканихме гостите с молба да не носят букети и подаръци, а да отделят предвидената сума в полза на благородна кауза. Събраха се над 5000 лв., които ще вложим в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. За 5 май излезе и филмът на Стилиян Иванов „Тайнство“. Направихме го по многобройните случаи на живо и здраво родени бебета, след прилагане на плодолечение от двамата родители. Освен тайнство бих употребила и думата вълшебство. Защото от отчаяни, обезверени и измъчени от безброй процедури жени и мъже програмата направи щастливи майки и татковци стотици хора.

- Кои са хората до вас, на които държите най-много?

- Най-важни в сърцето ми са хората от моето семейство – двете внучки близначки, синът ми, снахата, дъщеря ми. Не по-малко важни са и членовете на екипа ми. Мнозина от тях са преминали заедно с мен през всички години от създаването на медицинския център и са ме подкрепяли и когато срещу нас е имало нападки и войнстващо неразбиране.

- Кой е най-хубавият и най-лошият момент в живота ви?

- Несъмнено мъдростта ни е дадена, за да откриваме баланс в крайните неща между двата полюса на доброто и лошото. Невероятна радост съм изпитала при раждането на сина и на дъщерята, на сватбата на сина ми, при раждането на внучките. Много щастие ми дават жестовете на любов и внимание от страна на дъщеря ми, когато успее да ме изненада с организирано от нея пътуване по света или почивка. Може би защото времето ми е много ограничено.

Сред хубавите моменти е откриването на центъра преди четвърт век. Сякаш всеки миг от това събитие е запечатан като на филмова лента в паметта ми и не избледнява. Лидия Ковачева благослови делото ни и му предаде от своята мъдрост и доброта.

Най-нещастна бях, когато почина съпругът ми. Продължавам да мисля за него всеки ден и даже му разказвам преживяното, както съм го правила десетилетия наред.

- Вярвате ли в любовта или сте от хората, които смятат, че тя е истинска само в художествената литература?

- Съкровено преживяното със съпруга ми е най-верният отговор, че любовта е над всичко. Тя дава криле и вяра и може да те разтърси дълбоко. От мига, в който бъдещият ми съпруг хвана ръката ми, знаех, че ни събира завинаги любовта и искрено вярвам в нейната сила. Художествената литература е отражение на живота ни и няма как между страниците ѝ да не откриваме преживени прекрасни чувства.

- Вярвате ли в съдбата, в това че на всеки е предопределено с какво да се занимава, как да се развие живота му? Усещал ли сте намесата ѝ при вас?

- Вярвам, че нищо в живота не е случайно. Житейските факти се подреждат по логика, която следва предначертан път, стига силно да желаем нещо. Всичко през годините ме е водило към създаването на медицинския център и каузата за постигане на здравословен живот от повече хора. Детството ми премина сред болни от костно-ставна туберкулоза, родителите ми работеха в санаториума за такива пациенти в курорта Св. Константин. Мъките и страданието на тези хора още в най-ранните ми години ме накараха да мечтая за лекарската професия. По-късно натрупах огромен практически опит. Първо като участъков лекар по разпределение на 4 шуменски села с родилен дом. До някои места можех да стигна само с каруца, често газех кал до уши, натоварена с тежката медицинска чанта, дори и бременна. После бях асистент в кардиологична клиника. Следващите 15 години работих в санаториум на МВР и имах възможност да наблюдавам какво се случва с едни и същи пациенти през цялото това време. Нито един не оздравя с лекарства. Тъкмо напротив – ставаха все по-болни и при всяко следващо идване бяха с все по-голямо количество предписани хапчета. Явно съдбата е определила стъпка по стъпка да измина пътя си до срещата с Лидия Ковачева, от която разбрах, че плодолечението и здравословното хранене ликвидират не само една болест, а всички, обсебили човешкото тяло и го правят здраво без медикаменти и скъпи и вредни манипулации.

- Притеснявате ли се от старостта, от това, че човек се променя с годините?

- Старостта е етап от живота. Хубаво е човек да има щастието да остарява, защото така се обогатява от общуването с внуци, с правнуци. Идва и времето да предаде професионалния си опит на по-млади следовници и това оставя белег от постигнатото. Не е задължително промените да са само с отрицателен знак и да ни притесняват.

- С какво се занимавате в момента? Разработвате ли някаква нова диета, нови програми и упражнения?

- Преди броени дни се върнах от второ посещение в клиниката на д-р Ото Бухингер, създадена в Германия преди 65 години. Била съм и в испанския филиал, работещ от 45 години. Държа да сверявам часовника си с най-добрите и популярни програми и имам задоволството, че съвпадението с подхода на нашия медицински център е пълно. Има универсални истини, на които просто трябва да се довериш. И това е личен избор, за който лекарите са длъжни да информират пациентите си, а не да ги оставят да се лутат обречени само в предписанията на официалната медицина.

Диети никога не съм създавала, защото техните ефекти са спорни и дори понякога отрицателни. Плодолечението не е диета, а метод за постигане на здраве, хармония и душевен комфорт.

Постоянно следя световните научни изследвания в различни области, защото както отбелязах, програмата с плодове, чай и мед е ефективна при всякакви заболявания. Сред най-новите материи, с които се запознавам, е тази за работата на мозъка. Доказано е, че физическото натоварване помага да се избегнат или отложат за дълго време деменция и Алцхаймер. Дори ако вече има увреждания на нервните клетки и връзките между тях в мозъка, те се овладяват след около 6 месеца активни физически натоварвания 3-4 пъти седмично.

- Напоследък много се говори за кетогенната диета! Какво представлява тя и вие препоръчвате ли я?

- Приемът основно на мазнини и изключването на въглехидратите е метод, практикуван за отслабване от доста години. Популярността му в наши дни е свързана с практикуването на тази диета от холивудски звезди и други известни личности. За жалост аз бързо разбирам, че мнозина са я пробвали, по това, че броят на младите хора със сериозни оплаквания от бъбречни, чернодробни и кожни неразположения, търсещи спасение в медицинския център, се увеличава. Пораженията могат да са сериозни. Кетогенна диета е приложима единствено при заболяване от епилепсия – при деца или възрастни. Във всички други случаи тя носи вреди за здравето, които може и да не се проявят веднага, но са неизбежни.

- Може ли да бъдат щастливи хората, които са на диета? И защо повечето от тях стават изнервени, до някъде груби в поведението си?

- Всяко рязко и небалансирано самоограничение може да предизвика раздразнение, сприхавост, дори безсъние. Много пациенти са ми разказвали как при „скачането“ от диета в диета са губили за кратко време килограми, но са изгубвали и спокойствието си. После килограмите се връщали, но... лошото настроение оставало.

Прилагайки плодолечението, те откриват радостта от простите неща в живота. Определят като несравнимо усещането за лекота, работоспособност, хармония. Заредени със сили, ходят на походи, играят хора и различните видове гимнастика, организирани за тях в центъра ни и са винаги усмихнати.

- Какво е вашето мнение за житния режим на Дънов?

- Великият Учител Дънов дава много ценни препоръки за живот в хармония с природата. Житният режим е цяла философия. Ориентиран е според годишните цикли за самопречистване и вглъбяване преди пробуждането на земята през пролетта.

Много мои пациенти спазват житния режим и са доволни от резултатите. Приемът на малки порции жито, мед, ябълки и орехи дава енергия и помага да се изчистят вредностите от отрупаните празнични трапези в началото на годината.

- За или против месото сте?

- Най-добре е да не се яде месо, но ако не можем да се откажем от него, трябва да го слагаме на трапезата не повече от 1-2 пъти месечно и задължително то да е от прясно заклано животно, гледано от отговорен за човешкото здраве стопанин. Винаги обяснявам на пациентите, че консумацията на животинска храна веднъж седмично, като не се смесват месни, млечни и яйца, не е вредно. Задължително е да ги комбинираме с голяма салата, без сол, подправена с изцеден лимон.

- Любим филм?

- „Козият рог“ и още много други български филми. Харесвам и чуждестранното кино.

- Любимо ястие?

- В този сезон обичам най-много дини и смокини до обед. За деня си пека пипер с чесън, домати, краставици – от моята градина.

- Любима книга?

- Винаги последната, която чета, защото чета много. В момента е „Силните храни за мозъка“ от Нийл Барнард.

- Любима марка автомобил?

- Изборът на съпруга ми бе „Ауди“ - сигурна и удобна кола, която и сега карам.


Phys11

Facebook