Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Подходящи за консумация са и листата

Труд

Червеното цвекло е един от най-популярните и масово отглеждани кореноплодни зеленчуци. Принадлежи към семейство Щирови (Amaranthaceae). Наред с много други видове цвекло (швейцарско, чард, захарно и др.) е култивирано от морското цвекло (Beta vulgaris subsp. Maritima). Ценен е големият му кореноплод, но и листата заедно с техните масивни цветни дръжки, могат да бъдат употребявани в смутита, готвени ястия и др. Цвеклото има древна история като храна и лекарство в културите на различни народи. Неслучайно този зеленчук е бил в арсенала на лечители като Хипократ и Парацелз. В нашата народна медицина се е ползвало като средство срещу малокръвие и отпадналост, както и при овладяване на болки в гърлото, като се е комбинирало с черна ряпа или с ябълков оцет.

Червеното цвекло е много богато на пигменти, основно беталаини, представени в най-големи количества от бетаина. Той придава характерния алено-лилав цвят на кореноплода. Научно доказано е, че бетаинът е полезен при хранене на онкологично болни и за профилактика на рака. Цвеклото се оказва полезно срещу развитие на рак на дебелото черво, стомаха и белите дробове. То съдържа и витамини С, В1, В2, В3, В4, В5, В6 и В9, нитрати, желязо, йод, калий, селен, цинк, мед, кобалт – който може да се преобразува под действието на чревните бактерии в кобаламин (витамин В12).

Естествените нитрати, съдържащи се в цвеклото, могат лесно да се преобразуват в азотен оксид, който да бъде отделен от ендотелните клетки на кръвоносните съдове. Така те се разширяват, подобрява се еластичността им и се регулира кръвното налягане. Този факт е и причината д-р Майкъл Грегър да нарича цвеклото „допинг за спортисти“, тъй като то мощно подобрява азотната и кислородна обмяна в мускулите.

Зеленчукът е изпитано през годините средство срещу анемия. Желязото в червеното цвекло, комбинирано с медта, действа мощно за активизиране на червените кръвни телца и насищане на тялото с кислород. Има ефект и за подобряване на паметта при редовна консумация.
Препоръката ми е да го включат в менюто си и хората със затлъстяване, както и тези, които искат да задържат трайно резултатите от програма на плодове, чай и мед. Заради ниското съдържание на калории (44 на 100 г) и многото фибри цвеклото е подходящ избор за диетично хранене. То обаче трябва да се избягва от пациенти с бъбречни камъни заради наличието на оксалати в съдържанието си.

То е популярно и с детоксикиращите си качества. Използва се с успех при лечението на хепатит, хранителни отравяния, повръщане и др. Препоръчва се и в процеса на възстановяване след язва на стомаха, както и при упорит запек.

Според д-р Майкъл Грегър червеното цвекло е един от малкото продукти, които не влошават антиоксидантните си качества след термична обработка, което ги прави прекрасна суровина за супи, сваряване и приготвяне на ястия на пара.

Както вече споменахме, червеното цвекло е истинска бомба от микронутриенти, но именно това го прави и доста „силно“ за директна консумация в сурово състояние. Добрият вариант е комбинация с морков или ябълка в съотношение 3 части плод или зеленчук към 1 част цвекло. То сполучливо се съчетава на вкус и със сезонните тиква и кестени.


Clinic11

Facebook