Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Съдържа ценните Омега-3 мастни киселини

Труд

Руколата се радва на нарастваща популярност в България и определено заслужено все по-често я виждаме по щандовете със свежи зеленолистни, както и по сергиите на пазарите. Масово разпространеното мнение, че тя е култивирано глухарче няма нищо общо с истината. Заблудата идва от външната прилика на назъбените листа, но двете растения принадлежат на различни семейства. Руколата /Еruca sativa/ заедно с всичките ѝ подвидове наричаме растение от семейство Кръстоцветни /Зелеви/, /Brassicaceae/, което се отглежда заради листната му маса. „Близки роднини“ са синапът, зелето и карфиолът. Използва се основно в сурово състояние за салати, разядки или гарнитури. От скоро все по-често присъства при направата на зелени смутита и фрешове. От друга страна глухарчето принадлежи към семейство Сложноцветни /Asteraceae/ и е по-скоро „братче“ на марулята и цикорията.

Както всички зелеви растения, руколата представлява абсолютна „бомба“ от хранителни вещества и е в състояние да балансира дори сравнително бедно на микронутриенти меню. Ползите за здравето при редовна консумация наистина могат да се определят като неизброими, но ето най-важните от тях:

Първо. Също както останалите представители на това семейство, когато се консумира в сурово състояние, руколата формира серосъдържащото вещество сулфорафан, за което има много научни данни, че блокира ензим, свързан с растежа на много видове ракови клетки. В районите, където традиционно се консумират сурови зелеви растения, случаите на злокачествени заболявания са значително по-малко.

Второ. Богата на естествени нитрати. От тях в кръвта ни се образува азотен оксид. Той се освобождава от ендотелните клетки на артериите ни и отпуска мускулните влакна в тях. В резултат – артериите се разширяват, кръвното налягане се понижава и всички органи се снабдяват с по-голямо количество кръв и работят по-добре. Този ефект на руколата може да се сравни с ефекта на нитроглицерина /медикамент, използван при стенокардни пристъпи за предотвратяване на остър миокарден инфаркт/.

Трето. Според класацията на екипа учени, оглавяван от д-р Джоуел Фърман, руколата е сред храните, съдържащи най-голямо количество полезни хранителни вещества на 1 калория – 100 от 100 възможни точки за оценка.

Четвърто. Високото съдържание на Омега-3 мазнини под формата на ALA /алфа-линоленова киселина/ оказва силно противовъзпалително действие в организма.

Пето. Руколата е богата на каротеноиди – група вещества, към които спада бета-каротинът – провитамин А.

Шесто. Високо съдържание на фолат – естествената форма на фолиева киселина. За това се препоръчва в менюто на бременни и кърмачки, като, разбира се, не трябва да се прекалява с количествата.

Седмо. Богата на антиоксиданти, които имат предпазващо черния дроб и пречистващо действие, помага за неутрализирането и извеждането от организма на тежки метали и пестициди, попаднали в кръвта.

Осмо. Съдържа големи количества хлорофил с безброй благотворни действия върху човешкия организъм, едно от които е, че е в състояние са активира коензим Q10. Той е важен за дейността на сърцето, има влияние и върху имунитета и поддържане на доброто състояние на кожата.

Девето. Руколата дава 25 ккал на 100 г листна маса и 1,6 г фибри. Създава чувство за ситост и е подходяща за консумация от хора със свръхтегло, както и за запазване на добрите резултати след много свалени килограми.

Десето. Гони зимната депресия.

Не на последно място зеленото растение има европейска слава на афродизиак. Тя е най застъпена в Италия, където местната кухня отделя голямо внимание на руколата. Тя се отглежда в промишлени количества предимно по Средиземноморието, но е изключително адаптивна и може дори да си я засеем в сандъчета на терасата.

Преди да намери място на трапезата, руколата е била ползвана в народната медицина. Подобно на чесъна и лука тя е била естественият антибиотик за времето си и била популярна при настинки и упорита кашлица. С отвара от растението се е лекувал цистит, промивали са се и трудно зарастващи рани.

Освен много полезна, руколата е и впечатляващо открояваща се и предпочитана заради интересния си вкус. Съветът ми е тя да се комбинира с бобови храни, за да си осигурите изобилие от витамин В6 и фолиева киселина. Винаги поръсвайте салата си от рукола и други зеленолистни с ядки и семена, за да приемете достатъчно количество витамин Е. Предпочитайте бадеми, орехи, лешници, кедрови ядки, слънчогледови семки, мляно ленено семе. Не надвишавайте дозата от една шепа, както съветва и великият учител Петър Дънов. Тази мярка е най-точна за полезното количество ценни за здравето съставки в ядките, комбинирани със зеленолистни.


Med09

Facebook