Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Жената променила напълно стила си на живот

Труд

Радка Ракова попаднала при д-р Емилова по съвет на отличен диагностик и отговорен специалист от родния си град. Д-р Делибашева ѝ препоръчала да прочисти организма си с плодове и чай. Радка се стреснала от перспективата да гладува и се колебаела може ли да се справи. Виждало ѝ се неясно и дори невъзможно. Но синът ѝ веднага я записал в медицинския център и само след дни пътували към морето.

Жената имала предълъг списък с болести и чанта с лекарства. От детска възраст боледувала често и била злояда. По-късното си хранене определя като нездравословно – приемала много сирене и тестени неща. До пенсионирането си работела като чиновник в „Асарел медет“ с неизбежното обездвижване и всички изпитания на сривовете в родната икономика. С благодарност споменава името на покойния вече Лъчезар Цоцорков – директорът, вдигнал на крака предприятието и поминъка на много хора в Панагюрище. По негова инициатива за работниците действала сериозна профилактична програма и при отговорното ѝ изпълнение на Радка открили много от сериозните заболявания.

Имала тиреоидит на Хашимото, високо кръвно налягане, сезонен обрив по дланите, дископатия, високи нива на лошия холестерол, увеличен и омазнен черен дроб и още оплаквания, към които предпочита да не се връща, дори в спомените. Открили ѝ също диабет тип 2, за който се прибавили още хапчета. Радка често била потисната и натоварена с много отговорности по грижа за тежко болни хора в семейството. Заспивала със сънотворни и се будела уморена. Трудно е да се повярва, че само допреди 4 години тази усмихната и с ведро излъчване жена се разплаквала лесно, дори по незначителни поводи.

На 60-годишна възраст стигнала 93 кг при ръст 150 см. Опитала диетата на Дюкан, отслабнала, но се чувствала зле и постоянно отпаднала. Килограмите бързо се върнали заедно с убеждението, че неизбежно ще отстъпи в битката с тях. Първата ѝ програма в медицинския център била 20-дневна – само на ябълки и чай, без мед заради диабета. Бързо свалила 9 кг, от които 6,3 кг мазнини. Още след третия-четвъртия ден се почувствала енергична, по-уверена и спокойна. През цялото време кръвната ѝ захар била нормална без никакви лекарства.

Жената си спомня, че непрестанните грижи на д-р Емилова към нея я научили на нещо много ценно – да отделя време и за себе си, защото отговорността за здравето ще я направи още по-полезна за семейството. Ефектите се усетили веднага – като я взели от центъра, близките ѝ не можели да я познаят и не можели да се нарадват на промените в духа и новото излъчване на Радка. След 20-дневно захранване по схема от лекарката, жената свалила общо 13 кг. Имала сили и енергия, без да приема лекарства. Започнала всеки ден да прави дълги разходки – по 5-10 км и да се зарежда от красотата на природата. Обича да работи и в градината си и отбелязва, че го прави с удоволствие и като че ли без умора.

Кръвното налягане са нормализирало, показателите на кръвната захар били добри, спрели оплакванията от дископатията и екземата. Цялостното подобрение засегнало и щитовидната жлеза. Радка казва, че от 4 години е без шепи хапчета и се чувства отлично. Останал е само медикамент за Хашимото с постепенно намаляваща дозировка. Още след първата програма тя преминала към почти вегетарианско хранене. Между редовните си посещения в медицинския център прави сама по 10 дни гладуване с 10-дневно захранване около великденските пости. Животинските продукти на трапезата са рядкост и са от домашното стопанство – точно както съветва д-р Емилова.

До обед Радка приема прясно изцеден сок или смути. Прави ги и за внуците. Зеленолистните в смутито са откъснати от двора, от там е и салата за обед и вечеря. Към нея най-често се прибавят нахут, маслини, ядки и семена. Жената си прави сама и хляб от лимец, но го консумира ограничено, защото се чувства сита от свежите вкусове на пресните зеленчуци.

За студените дни приготвя зимнина по щадящ начин. Има изпитана рецепта за чушките. Изпича ги и още горещи ги затваря в буркани с малко морска сол. Обръща ги веднага в голям плоскодънен съд и ги оставя завити с одеяло за една нощ. От тях прави най-различни запеканки с подправки от градината или с яйце от домашните кокошки. Винаги има и изсушени пиперки, които пълни с ориз басмати.

Радка има разбиране и подкрепа от семействата на двамата си сина. Доволна е, че проявяват интерес към здравословния начин на живот, но не им натрапва нищо. Вярва, че примерът е най-силното убеждение и това я прави още по-стриктна в спазване на наученото от д-р Емилова.


Phys24

Facebook