Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Най-полезна е консумацията в суров вид

Труд

В природата се срещат забележителни растителни видове. На някои от тях дължим разнообразието на съвременната ни трапеза. От семейство Кръстоцветни – Brassicacea (Crusiferae), видът с може би най-голям принос е Дивото зеле – Brassica oleracea. От него водят началото си култивирани видове като броколи, карфиол, брюкселско зеле, познатите и популярни сортове зеле като кьосе, цветно и т.н., алабаш, също и по-малко познатите – колард, кейл и др.

Кръстоцветните растения като цяло, и в частност вече изброените, са изключително адекватен избор при осигуряването на зеленчуци в менюто ни, особено през зимния сезон, когато все още могат да бъдат намерени и в свежо състояние. Много ценни са и прекрасните сурови туршии, приготвени с тях. Едва ли съществува друга група растения, която да има толкова оптимално съотношение на калории спрямо витамини и микронутриенти. Кръстоцветните са прекрасен източник на протеини, което е изненадващо предвид типично ниското им калорийно съдържание. Богати са на витамини от групата В, провитамин А, на витамин С, микроелементи и омега-3 мастни киселини.

Много важна тема, която трябва да бъде засегната, е съдържанието в тях на специфични вещества, наречени глюкозинолати. Един интересен представител на въпросните вещества – глюкорафанин, при разрушаване на клетъчната структура при консумация на зелеви, под действието на ензима мирозиназа, формира мощния антираков агент, наречен сулфорафан.

За съжаление, мирозиназата е протеин и като такъв много лесно денатурира под въздействието на висока температура. Затова е добре да консумираме зелевите растения в сурово състояние или предварително да ги смелим или нарежем на ситно и после да ги готвим, а не както е масовата практика първо да ги сварим, а после да ги пасираме на крем супа например. Има и още един начин да запазим формирането на сулфорафан. За него ни информира д-р Майкъл Грегър.

След сготвянето на броколите например, които държат първенството по съдържание на глюкорафанин (особено кълновете от броколи), да се наръсят с прясно смлени семена от синап, в които мирозиназата е активна и така отново да се формират големи количества от сулфорафан.

Сред уникалните ползи на сулфорафана за здравето учените сочат и защитата на зрението. В комбинация със съдържанието на витамин С и антиоксиданти в зелевите растения, той способства за намаляване на риска от макулна дегенерация. Защитават се тъканите на ретината и така се забавя развитието и на други очни заболявания, например катаракта.

Броколи, карфиол, брюкселско зеле, кейл и всички представители на зелевата „фамилия“ са добър избор в менюто на хората с диабет и на всички, които искат да отдалечат заплахата от коварната болест. Наличието на фибри, протеини и минерали забавя процеса на усвояванe на инсулина и стабилизира нивата на кръвната захар.

Високото съдържание на фибри ускорява метаболизма и балансира апетита. За това кръстоцветните имат важно място при храненето за справяне със затлъстяването и трайно задържане на свалените килограми.

По отношение на фибрите на нова слава се радва старият, позабравен алабаш. Този интересен представител на кръстоцветните съдържа 5 г фибри на 135 г зеленчук и се препоръчва при много заболявания, включително и при упорит запек. Под дебелата кожа на алабаша се открива хрупкава и сочна месеста част. Растението наподобява ряпата, но е с по-мека консистенция и по-сладко.

Позабравеният зеленчук е много подходящ за зимната трапеза, защото я обогатява с ценни вещества. Високото съдържание на витамин С (83,7 мкг в една малка купичка) дава цели 140% от необходимата дневна доза. Така се предпазваме от сезонните настинки и грип и повишаваме устойчивостта на имунната си система.

Разбира се, прекомерната употреба на кръстоцветни зеленчуци може вместо полезна да се окаже вредна в някаква степен. При някои хора тези храни причиняват метеоризъм, който може да се ограничи, ако добре ги сдъвчем. Препоръката ми е да се намали консумацията им при заболявания на щитовидната жлеза заради наличието на съединения, възпрепятстващи усвояването на йод.


Clinic03

Facebook