Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Режимът е като спасение от принудителното зимно обездвижване
Програмата има отлични ефекти върху здравето

Труд

Пречистването с умерена консумация на жито е известно като част от философията на Учителя Петър Дънов. Създателят на тази уникална система казва: „Всякога гледай с Радост на живота, защото Радостта е светлината на душата.“. А точно тези простички и универсални ценности са загърбени в последните години. Между сигурните пътища за връщането им е предписанието на Учителя за укрепване на тялото и духа с т. нар. житен пост. Безброй мнения и импровизации по темата изобилстват в Интернет. За това съветите си основавам на опита на моята 73-годишна пациентка и приятелка Мария Митовска. Имам доверие на споделеното от нея, защото е била ученичка на първия най-близък кръг последователи на Дънов. Той е препоръчвал 10-дневен прием на 100 г жито, покрито с 1 л топла, но не вряла вода в плътно затворен термос за една нощ, 2-3 чаени лъж. мед, 3 ябълки и 9 ореха, разпределени на 3 приема за деня.

За ефектите на тази програма допринася и подборът на годишното време за нейното изпълнение. Тя е ориентирана според фазите на Луната – след пълнолуние преди пролетното равноденствие и винаги в близост до великденските пости. Тази година пълнолунието е на 19 февруари и първият „житен“ цикъл трябва да започне 1 до 3 дни след него. Не се препоръчва отлагане за повече от 5 дни, защото постът ще завърши в новолунието, а това не е желателно. На десетия ден за обед се приготвя т. нар. ангелска супа – картофи, лук, магданоз и щипка сол. Вечерта отново се приемат ябълка, орехи, жито.

Много мои пациенти спазват житната програма и споделят, че им действа окриляващо. При всекиго обаче има и особености. Дънов никога не е бил краен и е разглеждал всеки отделен човек като център на вселенска система. Към тази максима се придържам и аз в практиката си. При някои хора могат да се получат оплаквания от главоболие, отпадналост, обложен език и др. Тези признаци на дезинтоксикация не бива да ни разколебават, защото са израз на полезно прочистване.

Важно е да се спазват и други ценни съвети на Дънов. Водата, в която е било изкиснато житото, не се пие, защото в нея са преминали ензимни инхибитори от зрънцата. Те са им необходими, за да ги предпазят от вредители в почвата до покълването им. Инхибиторите са вредни за хората, защото се свързват с ензимите в храносмилателната система и ги деформират, пречейки на пълноценната им работа.

По време на програмата се пие около 1,5 л топла вода на ден. В нея по желание се разтваря медът. Количеството на меда може да е повече от 2-3 чаени лъжички за хората с обща отпадналост и за по-възрастните.

В последните години мнозина заместват пшеницата с лимец. Тази хилядолетна култура има неоспорими предимства и наистина употребата ѝ повишава ефектите за здравето. Лимецът е диплоидна пшеница – прародител на модерните сортове жито, отглеждани индустриално. Глутенът в него не е така агресивен, поради вида на глиадина в състава му. Притежава максимално количество микронутриенти на калория и е по-активно насищащ. След накисване зрънцата на лимеца стават много по-меки от тези на житото и не създават проблеми със зъбите и венците.

Определям този режим като спасение от принудителното зимно обездвижване, последиците от отрупаните празнични трапези и ограниченото слънчево греене. Ползват се и само родни продукти, които можем да подберем от гарантиран източник.

Ефектите на житния режим са добре известни през годините, подобно на други щадящи тялото правила за хранене – прием на по-ограничено количество от продукти в цялостен вид, лесни за усвояване.

Д-р Емилова


Emi17

Facebook