Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в х-л Аква Азур в курорта "Св. Св. Константин и Елена" до 15 юни 2019 г.

От 1 юли до 31 август 2019 г. програмата ще се предлага в х-л "Боровец Хилс"

За повече информация и резервации, моля обадете се на тел. 0888 951 288

За жителите на Варна:
Ако желаете да опитате менюто на нашата здравословна кухня, можете да поръчате обяд и вечеря на цена 32 лв./ден с доставката.

Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Труд

Розоцветните растения са неизменен спътник на човешката цивилизация още от зората на земеделието. Слива, дюля, шипка, роза, ягода, малина, къпина, череша, бадем, праскова, кайсия и т. н., и т. н., във всичките им вариации са представители на това невероятно полезно семейство.

Но може би най-популярният представител на фамилия Rosaceae е ябълката. На всеки е позната поговорката „По една ябълка на ден – бягай докторе от мен!“.

В наши дни австрийска авиокомпания предлага на борда на самолетите си този плод в хартиена торбичка с посланието „По една ябълка на ден…“. Ябълката е невероятен и необикновен плод в много отношения. Това е единственият плод, който може да приемем за десерт след обилно похапване, без да се притесняваме от евентуална ферментация в стомаха, свързана с тежки последици за здравето, включително и заплаха от рак.

Полезността на ябълките се обуславя от количеството на съдържащите се в тях антиоксиданти (най-вече полифеноли), витамини, ензими, минерални соли, микроелементи и фибри. Доказано е, че голяма част от антиоксидантите на плода се съдържат в кората под формата на пигменти. Това далеч не означава, че сърцевината е лишена от тях. Проучване на канадски учени от 2005 г. доказва, че антиоксидантната мощност на кората е 0,90, а на вътрешността 0,84. Същият екип установява, че най-много антиоксиданти и витамини имат червените сортове. Те ги натрупват като естествена защита от слънчевите лъчи. Този факт, както обяснява д-р Майкъл Грегър, световноизвестен специалист по здравословно хранене, много лесно може да бъде проверен при дърво с червени ябълки – тези, които са на върха и са „окъпани“ в слънчева светлина придобиват много по-интензивен цвят в сравнение с тези, растящи по сенчестите места зад листата на клоните.

Предимствата на по-киселите, най-често зелени ябълки, са две – съдържат повече фибри и по-малко захари, главно фруктоза. За това в моята практика аз ги препоръчвам на пациентите с диабет, със запек и на тези, които трябва да свалят доста излишни килограми. Това не означава, че диабетиците трябва да се лишават от прием на по-сладките плодове. Полифенолите, съдържащи се във всички сортове, повишават чувствителността на клетките към инсулина и така стабилизират нивата на кръвната захар (научно доказано от изследване през 2016 г.). Освен антидиабетичен, полифенолите във всички ябълки имат силен противораков ефект, висок капацитет да намаляват окислението на липидите и да нормализират нивата на лошия холестерол.

Но…, да не забравяме, че ябълките са и едни от най-третираните с пестициди плодове и за да не се налага да ги белим, добре е те да са от собствена градина или продукт на биологичното земеделие. Плодовете имат ценното качество да се съхраняват за дълъг период след беритбата. В сухо и проветриво помещение могат да обогатяват трапезата ни до късна пролет.

Д-р Емилова


Phys10

Facebook