Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 1 юли до 31 август 2022 г. клиниката работи в х-л Боровец Хилс 

 

Местата в хотела са ограничени. Ако желаете само преглед, е необходимо да носите изследване на описаните в Диагностика кръвни показатели.

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Труд

Розоцветните растения са неизменен спътник на човешката цивилизация още от зората на земеделието. Слива, дюля, шипка, роза, ягода, малина, къпина, череша, бадем, праскова, кайсия и т. н., и т. н., във всичките им вариации са представители на това невероятно полезно семейство.

Но може би най-популярният представител на фамилия Rosaceae е ябълката. На всеки е позната поговорката „По една ябълка на ден – бягай докторе от мен!“.

В наши дни австрийска авиокомпания предлага на борда на самолетите си този плод в хартиена торбичка с посланието „По една ябълка на ден…“. Ябълката е невероятен и необикновен плод в много отношения. Това е единственият плод, който може да приемем за десерт след обилно похапване, без да се притесняваме от евентуална ферментация в стомаха, свързана с тежки последици за здравето, включително и заплаха от рак.

Полезността на ябълките се обуславя от количеството на съдържащите се в тях антиоксиданти (най-вече полифеноли), витамини, ензими, минерални соли, микроелементи и фибри. Доказано е, че голяма част от антиоксидантите на плода се съдържат в кората под формата на пигменти. Това далеч не означава, че сърцевината е лишена от тях. Проучване на канадски учени от 2005 г. доказва, че антиоксидантната мощност на кората е 0,90, а на вътрешността 0,84. Същият екип установява, че най-много антиоксиданти и витамини имат червените сортове. Те ги натрупват като естествена защита от слънчевите лъчи. Този факт, както обяснява д-р Майкъл Грегър, световноизвестен специалист по здравословно хранене, много лесно може да бъде проверен при дърво с червени ябълки – тези, които са на върха и са „окъпани“ в слънчева светлина придобиват много по-интензивен цвят в сравнение с тези, растящи по сенчестите места зад листата на клоните.

Предимствата на по-киселите, най-често зелени ябълки, са две – съдържат повече фибри и по-малко захари, главно фруктоза. За това в моята практика аз ги препоръчвам на пациентите с диабет, със запек и на тези, които трябва да свалят доста излишни килограми. Това не означава, че диабетиците трябва да се лишават от прием на по-сладките плодове. Полифенолите, съдържащи се във всички сортове, повишават чувствителността на клетките към инсулина и така стабилизират нивата на кръвната захар (научно доказано от изследване през 2016 г.). Освен антидиабетичен, полифенолите във всички ябълки имат силен противораков ефект, висок капацитет да намаляват окислението на липидите и да нормализират нивата на лошия холестерол.

Но…, да не забравяме, че ябълките са и едни от най-третираните с пестициди плодове и за да не се налага да ги белим, добре е те да са от собствена градина или продукт на биологичното земеделие. Плодовете имат ценното качество да се съхраняват за дълъг период след беритбата. В сухо и проветриво помещение могат да обогатяват трапезата ни до късна пролет.

Д-р Емилова


Edu04

Facebook