Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 1 юли до 31 август 2022 г. клиниката работи в х-л Боровец Хилс 

 

Местата в хотела са ограничени. Ако желаете само преглед, е необходимо да носите изследване на описаните в Диагностика кръвни показатели.

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Автори на книжката са Владимир Шишков и д-р Емилова

Труд

Колко приключения могат да се открият в огряната от щедро слънце зеленчукова градина? Има ли тайни от природата пред малчуганите и защо е важно възрастните да насърчат откриването им? Кога започва приятелството с полезните храни? На тези и много още въпроси търсят отговори издателят от „Еуниката“ Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова. Творбата им „Боби в царството на зеленчуците“ имаше премиера на „Панаира на книгата“ в последните дни на отминалата година. При представянето авторите отделиха специално внимание на консултанта Веселин Станков. По интересен и достъпен начин той дава точните характеристики на зеленчуците и съдейства те да станат любими герои в необятната вселена на полезното знание.

Елегантните Марули, войниците Краставици, комедиантите Лук и Чесън, здравеняците Боб и Леща и др. разкриват пред Боби и читателите как неуморно помагат на децата да растат здрави и силни. За водач на момчето в своите владения цар Домат определя принц Морков. Боби и Морков преминават през спиращи дъха приключения, а художничката Ива Груева е превърнала царството на зеленчуците във вълнуващо място за откривателство.

Идеята на Владимир Шишков за детската книга спечелила веднага д-р Емилова и заради нейна лична история с двете ѝ внучки близначки. Когато били малки, лекарката им разказвала, че в зеленчуците и плодовете има малки войничета с остри сабички, които режат главите на пълчищата от вируси и бактерии, и децата, които ги ядат, растат здрави. Каузата на тези верни бойци през годините е привлякла още много малчугани, преминали със семействата си през медицинския център и излекувани от чести простуди, гнойни ангини, синузити, алергии (включително бронхиална астма), акне и др.

Суровите зеленчуци заслужават цялото ни внимание, обяснява д-р Емилова, заради богатството на ценни вещества – витамини, минерали, микроелементи, антиоксиданти, ензими, фибри и още много – открити и все още неоткрити от науката съставки. Те неуморно работят за нашето здраве и е добре да присъстват в менюто през цялата година. Българската природа е много щедра в разнообразието на зеленчуци.

Често родители я питат защо детето им категорично отказва да хапне суров зеленчук. Част от проблема е вид деформация във вкуса, провокирана от привикването към полуфабрикатните, преработени и рафинирани храни. Картината се замъглява от многото сол, подсладители, различни подобрители, набухватели и още опасна за здравето химия. Рецепторите се притъпяват и не разпознават толкова лесно великолепието на богатата палитра от вкусове и аромати в суровите зеленчуци.

Дългогодишният опит на лекарката показва, че здраво стискат уста пред зеленчука малчуганите, които не са кърмени или са неправилно захранени. Родителството е най-отговорната мисия и започва още с мечтата и подготовката за зачеване. Ако и двамата родители проведат програма на омекотено гладуване преди забременяването, ако бъдещата майка се храни здравословно и после кърми бебето поне една година, то ще приеме зеленчуците и плодовете като желана и обичана храна без пречки, убедена е д-р Емилова.

Най-добрият начин е зеленчукът да се приема в цялостния му вид. Голямата салата от сурови зеленчуци за обед и вечеря е задължителна за здравословното семейно меню. В месеците със слънчево греене трапезата се развеселява от домати, краставици, пиперки, узрели от природната топлина. През студените дни се консумират моркови, зеле, ряпа, алабаш, гулия, лук, чесън, праз и др. Д-р Емилова съветва специално внимание да се отдели на зеленолистните зеленчуци. С тях на организма се доставят много фибри, които напълно липсват в месото, млечните продукти и храните с бяло брашно и бяла захар. Бобовите храни също съдържат фибри. Попаднали в стомаха, фибрите увеличават обема си, стомашната стена се разтяга и изпраща вест на мозъка, че сме сити и уверено ще подминем поредното изкушение в лъскава опаковка. Така и деца, и възрастни, са предпазени от преяждане.

Сприятеляването между зеленчуци и плодове е загатнато във финала на книжката. Принц Морков споделя с Боби, че невиждана хубавица от царството на плодовете го е запленила. И момчето обещава да придружи новия си верен приятел в търсене на плодовите владения. Според Владимир Шишков изданието е само начало на поредица от четива за цялата фамилия. Двамата с д-р Емилова са убедени в необходимостта да се популяризира сред всички възрасти ползата от здравословното хранене. Тя е толкова неоспорима, че дори „зеленчуци, който не яде“, ще бъде изкушен да ги включи в менюто си, след като открие с помощта на Боби тяхното царство.


Phys08

Facebook