Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 1 юли до 31 август 2022 г. клиниката работи в х-л Боровец Хилс 

 

Местата в хотела са ограничени. Ако желаете само преглед, е необходимо да носите изследване на описаните в Диагностика кръвни показатели.

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Важно е да ги подбираме с внимание

Труд

Маслините са предпочитана и полезна храна по време на великденските пости, и не само. Както всичко на пазара в наше време, качеството им, когато ги избираме за трапезата си, има своята цена. Този много популярен и обичан продукт има легендарна история. Твърди се, че маслиновите плодчета са от най-старото култивирано дърво в човешката история. И не случайно, защото то дава най-добрата си реколта едва след 35-ата година от засаждането и продължава да го прави цели 150-200 год. За най-качествени специалистите в някои точки от света определят плодовете, събрани от 50-годишни дървета.

В античните митове маслината има божествен произход и е тачена от жреци, владетели и лечители. Обожествяването не било пречка плодчетата да са предпочитана храна, а също и от тях да се добива масло. Качествата и ефектът на средиземноморската диета днес са много популярни в модерния свят. На пазара можем да намерим безброй видове зехтин и невероятно разнообразие маслини, съдейки по техните размери, цветове и начини на обработка, консервиране и опаковане.

Маслините са плодове на дървото Olea europaea. В суровия им пресен вариант те не са ядливи. Наличието на олеуропин и феноли им придава силно горчив и стипчив вкус. Традиционната обработка на маслините много наподобява типичната за нашата култура обработка на зеленчуците за туршия. Резултатът е млечно-кисела ферментация. Захарите в маслините се превръщат в млечна киселина, която играе ролята на естествен консервант. За това много често истинските и качествено обработени маслини имат леко „сиреняв“ аромат.

Маслините са богат източник на олеинова киселина и витамин Е. Калорийното им съдържание е в пъти по-ниско от това на зехтина, което ги прави много подходяща храна, особено когато са добре обезсолени в домашни условия. Олеиновата киселина е изключително важна за човешкия организъм и ако ефектът при консумацията ѝ за повишаване на серумните нива на „добрия“ холестерол HDL е обект на спорове, то научните изследвания са категорични относно благоприятното ѝ въздействие при регулирането на нивата на „лошия“ LDL холестерол.

Понеже е моно-ненаситена, т.е. има само една двойна връзка в „опашката“ си и тя е чак при деветия въглероден атом, много по-трудно се окислява в сравнение с полиненаситените омега-3 и 6 мастни киселини, по-стабилна е и позволява известна, но не агресивна термична обработка.

Маслините, за разлика от зехтина, са много по-диетичният избор. Калориите в тях имат по-ниска бионаличност, а наличието на фибри води до по-лесно засищане. Имат още голям запас от полезни за здравето вещества, като например витамините А и от група В и различни минерали, способстващи пълноценното усвояване на витамините.

Традиционно маслините ферментират в солен разтвор след много последователни водни бани. Това са сравнително бавни процеси, които вдигат себестойността на крайния продукт, така че винаги трябва да имаме едно наум при подозрително евтини маслини, представени като натурални. В днешно време индустрията е намерила начин да се справи с този бавен процес – ползвайки разтвори на натриева основа. Маслините се накисват в тях, което много бързо води до извличане на олеуропина. След това чрез няколко последователни водни бани на принципа на дифузията се извлича химикала и се маринова маслината. За съжаление този комфорт има своята цена. Маслините не са така ароматни и имат послевкус.

Има и сортове, чиито плодове биват оставяни да ферментират директно на самото дърво, но те не са особено популярни у нас. Интересен факт е, че в Кюстендилско например има сорт череша, която може да бъде изсушена директно на дървото, без да се развали.

Напомням, че е важно е да се провери как допълнително са консервирани маслините. Ако при естествената ферментация млечната киселина и солта играят ролята на консервант, то за да се удължи животът им на щанда, на много маслини се добавят допълнително консерванти. Други пък се пастьоризират в буркани и кенове. Добре е внимателно да четем етикетите, а ако маслините са насипни, да изискваме информация. Някои маслини се съхраняват в зехтин или чрез добавен червен винен оцет, което е по-приемлив вариант. При избора е важен и външният вид на маслините. Ако са напълно едноцветни, особено чисто черни, това говори за агресивна химическа намеса. Обикновено плодчетата се берат зелени и ненапълно узрели. След това се обработват чрез газ и след последващо боядисване с железен глюконат, за да добият черен цвят, стигат до пазара. Въпросните маслини са всичко друго, но не и здравословни. Много често се продават и безсолни такива. Как са стабилизирани е въпрос, на който едва ли ще ни е приятно да чуем отговора.

Качествените маслини обикновено имат цвят с вариращи нюанси, но никога не са едноцветни като от натюрморт на художник. Те могат да бъдат в различни нюанси на зеленото, кафявото, виолетовото, петроленото. Обикновено са доста солени, затова е препоръчително да ги обезсолим преди консумация. В нашия медицински център го правим по следния начин. Маслините се покриват с топла вода и се прибавя суров ориз в съотношение 1 кг маслини – 200 г ориз. Като изстине водата, се поставят в хладилник и след 2 дни се изплакват добре, заливат се с чиста вода и се прибират отново в хладилника. Ароматът им остава характерен и неповторим.

Д-р Емилова


Clinic03

Facebook