Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 1 юли до 31 август 2022 г. клиниката работи в х-л Боровец Хилс 

 

Местата в хотела са ограничени. Ако желаете само преглед, е необходимо да носите изследване на описаните в Диагностика кръвни показатели.

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Труд

Морковът (Daucus carota subsp. Sativus) е едногодишен или двугодишен вид, използван най-вече като кореноплоден зеленчук от семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Традиционно свързваме морковите с греещия оранжев цвят, но съществуват и сортове, запълващи палитрата от почти бяло до тъмно лилаво.

Морковите са ценени основно заради големия си кореноплод, но листата и стъблата също могат да бъдат консумирани. Те нямат привлекателния вкус на кореноплода, но към изобилието от бета-каротин добавят безценен хлорофил. Листата се прибавят в зелени смутита заедно с голям брой плодове и така интензивният им вкус бива омекотен и става приятно интересен.

Полезните качества на морковите са много популярни – изобилстват от витамини – провитамин А, С, Е, К, също и от групата В – В1, В2, В6. Внасят в организма фитонутриента лутеин, както и биотин, калций, калий, магнезий, органичен натрий, фосфор и др.

Морковите са чудесен пример за това как списъкът на широко популярните знания може да се допълва с изненадващи факти. Според екип от английски учени в зеленчука е открито най-високо ниво на веществото фалкаринол. Този естествен природен пестицид се отделя за предпазване на корените на моркова от гъбични вредители. Продължителни изследвания на д-р Кирстен Бранд върху лабораторни плъхове са доказали намаляване до една трета на риска от рак на белите дробове, гърдата и дебелото черво под влиянието на фалкаринола.

За разлика от дивия морков (Daurus carota) – растение, което далеч не бива да бъде да бъде пренебрегвано, култивираният съдържа много повече каротини и най вече бета-каротин. Заради количеството им заслужава да бъде наричан „бомба“ от тези ценни вещества. Той е идеалният вариант за осигуряване на витамин А, защото организмът сам може да “обърне” необходимата част в мастно-разтворимия витамин, а останалото количество да отдели или натрупа, като формира приятен меден цвят на кожата, особено през летните месеци. Именно заради способността на организма да синтезира вътреклетъчно ретинол и ретинолова киселина от бета-каротин, се налага изчисляване на количеството приет витамин А чрез така наречените единици „RAE“ (еквиваленти на ретинолова активност). Приемането на витамин А от животински продукти или чрез хранителни добавки обаче крие своите рискове, защото той е мастно разтворим и неговият излишък не се отделя чрез бъбреците, а се натрупва в черния дроб.

Предозирането му има силно изразено хепатотоксично действие и е опасно. Въпреки често срещаното твърдение, че витамин А е само от животински произход, фактите сочат, че храна, богата на оранжеви (и не само) зеленчуци, в които има изобилие на каротини, е в състояние да задоволи всички нужди на човешкото тяло от ценното вещество. Важно е да се знае, че бета-каротинът е мастноразтворим и неговата бионаличност лесно може да бъде повишена, ако се добавят малко авокадо или смлени сурови ядки в салатата. Когато се приема като фреш от моркови, абсорбцията му е задоволителна и не е необходимо добавяне на мазнина.

За да сме сигурни, че вместо Менделеевата таблица, с морковите ще приемем полезни вещества, е добре да спазваме няколко прости правила. Тъй като при морковите и при картофите вредностите се концентрират предимно в сърцевината, ако решим да ги изкиснем във вода, трябва да ги срежем на половини по дължина.

Макар че морковът не е в челната класация на зеленчуците, натрупващи нитрати (в сравнение с репичките например средното им съдържание в него е почти 14 пъти по-ниско), престоят във вода намалява още съдържанието на тежки метали и нитрати. При продължително третиране водата може да изведе и някои полезни минерали и витамини. Затова продължителността на изкисването да не е над половин час.

Съветът ми е да се ползва само предварително филтрирана вода. В нашия медицински център употребяваме йонизирана вода с pH 11 при подготовката на зеленчуците за консумация. Ефект би имал и престоят на зеленчуците във вода, към която е прибавена чаена лъжичка хлебна сода или супена лъжица оцет. Добре е да припомним, че прясно изцеден лимонов сок в салатата или сокът от моркови ограничава влиянието на нитратите заради високото съдържание на витамин С. Интересен и полезен вариант е да си приготвим смути от моркови, лимонов сок и листата на оранжевия зеленчук.

Ако морковите са от собствената ни градина, не е необходимо да ги поставяме предварително във вода. Расли под щедро слънце и консумирани в прясно състояние, те са отличен избор за цялото лято и есента.

Д-р Емилова


Emi11

Facebook