Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 1 юли до 31 август 2022 г. клиниката работи в х-л Боровец Хилс 

 

Местата в хотела са ограничени. Ако желаете само преглед, е необходимо да носите изследване на описаните в Диагностика кръвни показатели.

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Младият мъж е стриктен последовател на програмата

Труд

До нагласата за разбиране и оценка на здравословното хранене и мислене Георги стига след лабиринта на професионалната си кариера. Завършва техникума по туризъм във Варна, преди престижното учебно заведение да се преобразува в професионална гимназия и има шанса да му преподават всеотдайни професионалисти. Школата им и днес се споменава в морския град с уважение към традициите. За Георги и връстниците му са били задължителни по няколко специалности – готвач, сервитьор, сладкар и барман. Добрата основа им дала престижен занаят, който може да се практикува във всяка точка на света.

Хоризонтите за Георги обаче първо стигнали до отбиване на воинския дълг в поделение близо до Варна. Започнал да готви и да усвоява тайната как с малко продукти се хранят стотици гладни гърла. Еднообразието от боб и картофи се нарушавало веднъж седмично с евтина риба, и веднъж с месо – всъщност кокали с мазни остатъци. По време на военната служба на младия готвач от резерва освободили 10 тона зелен боб и той започнал да сънува в зелено почти всяка нощ. Останала му и непоносимост към тази инак полезна храна. А също и още една казармена привичка – да яде едри къшеи топъл хляб. Имал ангажимент да доставя хляба за поделението от гарнизонна фурна и не можел да устои на изкушението да засища глада с ароматни огромни залъци. Сега си дава сметка, че този начин на хранене е бил стресиращ за организма, но е убеден, че изпитанията са важна житейска школа.

За Георги тя продължила в хотел на Златни пясъци, където започнал след казармата само за 3 месеца, а изкарал 6 години. Олинклузивът още не бил заразил българския туризъм. Готвели се по 8 топли и 8 студени блюда за обед и за вечеря. Младежът изпълнявал някои от секретите на майсторлъка пред гостите и това му помогнало да преодолява силното си притеснение при общуване.

Георги има опит още в правенето на пици, на суши и също в китайската кухня. Голямото пържене, даже и на сладолед, не му допадало. Казва, че туристът най-често е всеяден, прекалява с количества и нехае за качеството. И вместо зареден от почивката, се прибира натежал от ядене и пиене, и сърдит на света.

Преди година и половина главният готвач и д-р Емилова настоятелно канят младия мъж да се присъедини към екипа. Той е впечатлен от съвсем различната кухня в медицинския център и се разделя с рутинното в стажа си, за да се посвети на ново предизвикателство. От изградените навици запазва трудолюбието и старанието, към непознатото тръгва с готовност да усвоява. Казва, че се е наложило да прочете и осмисли много материя, но е имал шанса на попадне на опитен водач – главният готвач при д-р Емилова, Илия Илиев. В разработването на рецептите и подбора им според индивидуалните потребности на пациента е водещо мнението на лекарката.

Първият работен ден на Георги започва с… диагноза. Новият готвач е толкова притеснен, че по лицето му избиват алени петна и усеща сковаваща отпадналост. Д-р Емилова го хваща за ръка и минават през всички кабинети и изследвания, организирани всекидневно за пациентите.

Младият мъж има високо кръвно – 180/140. Поддържал го е във високи граници продължително време. Имал упорито главоболие, стомашни киселини и увеличен и омазнен черен дроб. Тежал 96 кг и според лекарката е бил сигурен бъдещ болник с безброй диагнози и медикаменти „до живот“. Само че Жоро решава, че на 35 години не е готов да приеме фаталната обреченост и ще се бори за здравето си.

Убеден в успеха, той започва 20-дневно гладуване. Хапвал предимно по-сочни и кисели цитрусови плодове, домати с лимонов сок, а също и дюли на тънки резени. Пиел чай и много вода. През първите 4-5 дни имал главоболие и получил обрив в областта на гърдите – обичайните прояви на активно чистене на организма от натрупани отрови. След десетия ден усетил неподозиран прилив на енергия. Кръвното се нормализирало, отзвучали всички оплаквания. С първата 20-дневна програма Жоро свалил 14 кг, от които 10 кг мазнини. Захранил са за 10 дни, точно по предписанията на лекарката. С голямо нетърпение чакал деня, в който се включват любимите му настъргани морков и краставица. Вкусът им обаче го изненадал с непознати нюанси, сякаш никога не бил опитвал тези зеленчуци. Най-неочакваното откривателство поднесъл свареният на пара картоф в началото на захранването. Готвачът все още се затруднява в подбора на думите, с които да предаде изживяването. Знае, че всеки, преминал програмата, ще го разбере и дори ще прибави свои усещания.

Георги провел лечението си точно като пациент в медицинския център. Спазвал предписанията, минавал лекарски прегледи и трупал полезен опит. Имал и шанса, докато се труди в кухнята, да слуша всеки ден от близката зала лекциите на д-р Емилова. Научил много за вредните храни, за ефектите и правилното съчетаване на различните плодове и зеленчуци, за провокацията в мисленето, с която започва всяка промяна към здравословен живот.

Не се замислял как успява да приготвя храна и да не се изкушава от нея. Не се дразнел и от аромати на скара и други, по-рано любими вкусотии. Нищо не може да убеди младия мъж, че ако си решен да имаш здраве и сили, ще пренебрегнеш всякакви пречки. Оправданията и оплакванията не вършат работа, само отлагат достъпния и лесен начин за спасение – програмата на д-р Емилова.

Георги променил изцяло начина си на хранене. Изключил напълно любимите сладкиши и домашните ястия със сосове и много хляб. Впечатлена от успехите на сина, и майката на мъжа пригодила постепенно менюто у дома към полезните новости и бързо усетила ефектите върху своето здраве. С добрия пример Жоро увлякъл и приятелката си. Момичето работи в ресторантска кухня, основно с животински продукти, но също направило 6 дни на плодове и чай, и вече е убеден съмишленик в програмата.

За работата си в медицинския център Жоро споделя, че е истинско удоволствие. Чувства се като в голямо семейство, защото за пръв път попада в дружелюбна и спокойна работна среда. В центъра, а по-скоро в епицентъра на стикования до съвършенство екип, е лекарката. Готвачът още не е разбрал как тя намира време за внимание към всекиго и не пести усилия да се правят постоянно полезни промени в интерес на пациентите.

В началото на лятото мъжът е направил още 20 дни по програмата, предимно на череши, и се е захранил за 10 дни. Започва деня с усмивка и тихичко разказва на хляба, докато го меси, някоя плодова история. Той отговаря за „храненето“ на кваса през 12 часа и е горд, че работят само с брашно със 70% трици. Убеден е, че все повече хора ще откриват предимствата на плодолечението и ще се възползват от шанса да удължат живота си.

Д-р Емилова


Phys36

Facebook