Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

При д-р Емилова жената се избавила от мъртвата хватка на тежки болести

Труд

Срещата ни с Мария е в софийското село Шума. Там двамата със съпруга си Петър намират спасение от бетонната столична джунгла, в която термометърът отчита безмилостните 35-40 градуса. Мария е в хамак между две дървета и държи в прегръдка осеммесечния Никола. Момченцето е сред най-важните чудеса за семейството и близките приятели, запознати с патилата, през които е преминала майка му.

Село Шума е люлка на целия голям род на Мария и само на метри от сегашния ѝ летен дом е старата къща, в която са родени седемте деца на основоположниците на фамилията. Заедно със съпруга си Петър жената се е върнала по тези места преди около две години в търсене на най-доброто място за живот в хармония с природата.

Хармония и спокойствие се излъчва от всеки жест на семейството и е трудно човек да си представи през какви мъки е преминала Мария. Тя не се стреми да спести нещо в разказа си, но на моменти трудно намира думите и моли Петър да уточни някоя подробност. Според специалисти реакцията на жената е съвсем нормална – мозъкът щади сърдечните емоции, като забравя части от най-лошото. Отключването им може да е болезнено и натоварващо.

През 2012 г. Мария преживява тежка катастрофа. Била почти на тротоара, когато я помита кола с несъобразена скорост. Ударена е в главата, има счупен таз и след като излиза от амнезия, започва ходене по мъките. Учи се да говори отново, да преодолява страховете и безсънието, да намира житейския си ритъм, въпреки страданието. А то сякаш се спотайвало упорито и търсело следващ начин да нанесе непосилен удар. Три години по-късно, само на 19 години, внезапно умира първородната дъщеря на Мария. В този период жената стига до 96 кг, при ръст 167 см и обичайни за нея около 65 кг. Казва, че болката изпълвала и тялото, и душата ѝ. Тогава Мария приела Христовата вяра и за първи път спазила Рождественския пост. Преди това се хранела по обичайния за съвременния градски човек начин, обичала тестени храни и сладкиши, млечни продукти.

Писано ѝ било да понесе и още една загуба. Починал съпругът ѝ, от когото има две вече големи деца. Но било писано и да срещне човека, с когото да създаде ново семейство. Петър е богослов по образование и иконописец по призвание. Сега завършва работа по иконостаса на храма „Св. Св. Константин и Елена“ в Костинброд. Убеден е, че религията е път за мислещите хора и потребността от нея в модерния свят е по-голяма, отколкото в други епохи.

Мъжът е голям последовател на природосъобразния живот. Заедно с Мария имат всички книги на известни учени и лекари, посветени на пътя към здравето. Но колкото и да си чел, никога не можеш да отсееш истината от лутането и за това ти е необходим водач, споделя Мария. В търсене на съмишленици и споделяне на опит, двамата с Петър ходели на срещи и семинари и допълвали теорията с впечатления от практиката. Мъжът сам правел програма по съветите на Лидия Ковачева. Променяли у дома и начина си на хранене.

Но за Мария депресията не отстъпвала и тя била готова да избере най-крайни начини за справяне. Помощ потърсила от медицинския център на д-р Емилова през 2017 г., когато след 38 дни самостоятелно гладуване на вода решила да започне захранване и едва не изгубила живота си. Решила да приема сокове от плодове или зеленчуци, но повръщала непрестанно. Заради острата загуба на калий, установена при изследванията, назначени от д-р Емилова, сърцето ѝ било застрашено, не можела да движи ръцете и краката си, почти не виждала.

Лекарката била силно разколебана да се заеме ли с Мария и първите ѝ съвети чрез консултант сътрудника Веселин Станков били жената да започне да приема водата от добре разварен ориз. След телефонните консултации с помощта на съпруга си Мария успяла да стигне до Варна и макар да била на легло, разбирала, че има надежда. „Дори само фактът, че сме близо до лекарката, ми даваше вяра, че ще се спася“, спомня си днес жената. Защо е избрала да потърси точно този медицински център, отговаря без замисляне – има ли някой, който да не знае за д-р Емилова.

Мария имала нарушен сърдечен ритъм, хиперинсулинизъм, смущения на щитовидната жлеза, тялото ѝ било неравномерно осеяно с подутини, които тя от дистанцията на времето нарича просто буци. За да се овладее електролитния дисбаланс, получен от безконтролното самостоятелно гладуване, д-р Емилова поръчвала всеки ден за жената да се прави бульон от картоф, морков и целина. И с упоритост, по рецептата „на час по лъжичка“, Мария започнала да връща силите си и дори поискала да хапва от здравословното меню на Петър, предлагано в медицинския център. Когато пристигнала при лекарката за 10 дни, тежала 49 кг и ставала от леглото единствено с чужда помощ. Само месец по-късно кантарът показал успех от 53 кг, нормално кръвно налягане, депресията започнала да се стопява като мъгла, а Мария започнала да се усмихва на света.

В отговор на това получила най-прекрасното чудо. Възстановил се месечният ѝ цикъл, спрял след безбройните изпитания на организма и станало ясно, че силно желаното бебе може да дойде в живота на Мария и Петър. Малкият Никола е символ на възможната промяна, която се открива първо дълбоко в сърцето, после провокира мозъка да открие най-верния път към нея и на финала – да изпълни с доброта и хармония душата ти.

Така жената обяснява по най-кратък начин динамичните събития, случили се с нея. И бърза да уточни, че всеки има своя собствена посока, която намира и следва за различен период от време. Бавното бързане е съществена част от нейното съдържание и не бива да ни обезверява. През бременността Мария изминала пеша 200 км за 5 дни в традиционния поход „По пътя на Рилския чудотворец“. На удивлението ми отговаря само със спокойна усмивка.

„Д-р Емилова е нашият допинг в откриването на живот в хармония с природата“, казват двамата и пожелават колкото се може повече хора да могат да се докоснат до лекарката. Следвайки съветите ѝ, Мария и Петър не боледуват, здрави са и трите деца в семейството. Менюто им е балансирано без животински продукти, хляб си набавят от пекарна на приятели, а Никола е изцяло на кърма. За захранването му се подготвят плодовете и зеленчуците от двора на фамилната къща, чиито добри традиции малчуганът ще пренесе в бъдещето.


Phys27

Facebook