Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Зеленчукът е богат на антиоксиданти

Труд

Целината (Apium graveolens) е тревисто растение от доста добре познатото семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Нейното естествено обитание са влажните и заблатени зони. В България е разпространена по поречията на реките и черноморския бряг. Била е култивирана още в дълбока древност.

В култивирана форма са разпространени основно три нейни разновидности: селъри (Apium graveolens var. Graveolens), целина глава или още кореноплодна целина (Apium graveolens var. Rapaceum) и листна целина (Apium graveolens var. Secalinum).

Селърито и кореноплодната целина са едни от най-питателните зеленчуци, които могат да бъдат намерени на пазара. Листната целина има доста интензивен вкус и по-скоро попада сред подправките, затова повечето факти, на които ще отделим внимание тук, се отнасят до първите два вида.

Целината съдържа голямо количество антиоксиданти, включващи витамин С и фенолни съединения като кверцетин, кемпферол, лунарин, лутеолин и много други. Откриват се също и група уникални полизахариди, допълващи противовъзпалителното действие на този зеленчук. Не много познат е фактът, че целината е прекрасен източник на молибден. Този микроелемент е безценен за човешкия организъм. Ето накратко изброени част от неговите функции – влиза в състава на ензима сулфитоксидаза, благодарение на който се преобразуват опасните сулфити в сулфати, влиза в състава на алдехидоксидазата, разграждаща алдехидите, и по този начин помага на черния дроб за метаболизиране на алкохола и някои лекарства с агресивно действие върху организма.

Разбира се не бива да се забравя, че както и при всеки друг микроелемент, големите количества акумулирани в тялото, могат да бъдат токсични. Но когато го набавяме в неговата естествена форма с храната, а не чрез безконтролно приемане на добавки, всичко ще бъде наред.

Целината е много добър източник на бета-каротин, който има ролята на прекурсор за синтеза на витамин А в човешкото тяло. В зеленчука има фолиева киселина – под формата на фолати и витамин К. Доказано доставя на организма калций, магнезий, фосфор, натрий, калий, желязо и др. Богатият на минерални соли неин състав я прави отлично средство при превенция и борба с остеопороза, както и чудесна добавка за различни салати, бульони и други ястия, в които искаме да ограничим или изцяло да избегнем употребата на готварска сол.

Именно минералните соли дават богатия вкус, с който в последно време селърито направи излишна солта в салатата. За хората с хронични заболявания, а и за всички, които искат да съхранят здравето си, приготвянето на салати със селъри, прясно изцеден лимонов сок, авокадо, сурови семена и ядки, е отличен избор, гарантиращ и впечатляващо разнообразие.

Фактът, че голяма част от антиоксидантите в състава на целината се запазват при щадяща термична обработка – като варене и готвене на пара, я правят подходяща съставка както на салати и фрешове, така и на различни крем супи, варива и зеленчукови ястия, приготвени на пара. Фталидите са веществата, на които целината дължи прекрасния си аромат. Тази група съединения имат свойството да регулират кръвното налягане. Спомагат за отпускане на гладката мускулатура на артериите и са естествен диуретик. По тази причина служат за суровина при производството на ред лекарствени препарати. При редовна консумация на фталатите в естествен вид и съответно адекватна хидратация, човешкият организъм лесно отделя ненужно натрупаните вредни количества натрий от приема на готварска сол и медикаментите стават излишни.

С богатия си антиоксидантен състав целината е и отлична храна при хроничен оксидативен стрес, от който повечето хора в забързаната, стресираща и замърсена среда на големите градове страдат.

Сокът от целина се радва на голяма популярност при намаляване на килограмите и задържане на добрите резултати срещу трупане на килограми. Препоръчва се за детоксикация на организма и подобряване на тонуса. В немскоговорящите страни е предписван от лекари при ревматизъм и ставни болки. Известни са и програми с прием на сок от целина, без нищо друго, в продължение на няколко дни. Моята препоръка е да си правим целинов ден, като може да изберем дати на новолуние и пълнолуние.

Зеленчукът е подходящ за есенното и зимното меню, когато слънцето е оскъдно и потребността от зареждане с природни съставки е повишена. Известни са безброй комбинации на целината срещу отпадналост, бърза умора и за подобряване на настроението – с моркови, кисели ябълки, зеленолистни и др. На пациентите си препоръчвам и зеленолистно смути с късче целина.

Наред с всичко хубаво, казано до тук, да не забравяме, че целината се явява и един от най-силните алергени. Ако никога не сте консумирали целина, бъдете внимателни първоначално и приемете малко количество.

Често пациентите питат кой е най-добрият начин да се съхрани целината като подправка за зимата. Свежестта и интензивният ѝ аромат я правят предпочитана за разнообразяване на вкуса на салати и постни ястия. Много популярното замразяване на свежите листа на зеленчука далеч не е оптималният избор на съхраняване на зеленолистни в сурово състояние.

Поради факта, че твърдото агрегатно състояние на водата, познато като лед, е с по-голям обем от течното, при замразяване той лесно разкъсва повечето структури на растителната клетка и активните ензими в нея намаляват хранителната стойност на продукта. Препоръчваният от мен вариант е или да ги изсушим, или леко да ги бланшираме на пара преди замразяването. Така ще съхраним максимално и вкуса, и аромата, и повечето полезни съставки на целината.

Д-р Емилова


Phys29

Facebook