Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 От 16 септември клиниката ще работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

 

Работата е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Можете да се консултирате с нас по всяко време през Healee

 

Младият мъж споделя опита си в кулинарното училище на медицинския център

Труд

Визитната картичка на Веселин, даже в непълен вариант, би изпълнила няколко вълнуващи страници. Но може да се събере и само в три думи – отговорен за света веган.

Веднага уточнява с колко предубеденост и неточности е обрасло веганството и че никога не прави от темата център на вселената. Свободният избор е много важен, още по-важно е да го правим, след като сме възможно най-добре информирани, е убеждението му.

На тази кауза Веселин е посветил близо 6 години в медицинския център на д-р Емилова. Шегува се, че скоро ще завърши подготвителния период и след първите 7 вече ще има своя школа в практическото приложение на натрупания опит.

Пътищата на Станков и лекарката се пресичат преди 6 години, и както и двамата казват, нищо в живота не се определя от случайността. След кратко време на опознаване и споделяне лекарката попитала младия мъж какво ще го спечели да работи за медицинския център. Отговорът бил, че вече е спечелен и приема мисията на медицинския център като своя.

Преди да стане част от екипа на д-р Емилова, Веселин е бил организатор на доставките в голяма верига пицарии, изпълнителен директор на Асоциацията на биотърговците, полеви експерт към дружеството за защита на птиците, работил по проект за опазване на едрите хищници в България, както и по още други с екологична насоченост. Бил е един от създателите и съдружник в първия веган ресторант в София. Завършил е екология в СУ „Кл. Охридски“ и пак там курс по нутрициология при доц. Ламбаджиева.

Станков не се уморява да отговаря на въпроси и да споделя как най-лесно да се избегнат разочарования и несигурност от хората, избрали здравословния начин на живот. Стъпките по този път могат да са много лесни, ако имаш опитен водач, преминал през проби и грешки. Веселин е точно този човек. По-рано е имал период на хранене, който сега нарича безобразен. Запалил се по трупането на мускули, фитнесът заел голяма част от времето му, вземал изолирани чисти протеини. Но не се чувствал добре. Край на лутането по пътя към хармонията сложил филмът „Земляни“. През 2008 г. светът ми се преобърна, казва Станков.

Само след няколко дни мъжът се потопил в изцяло нов свят. Спрял да яде месо и това се оказало нещо съвсем естествено за него. Не било изключение в детските си години Веселин да прибере у дома бедстващо животинче и да се грижи за него.

В менюто му останали яйца и млечни продукти заради убеждението, че само чрез тях може да си набавя пълноценен протеин, необходим за запазване на добрата физическа форма. Свръхкомпенсирането на липсата на месо с много млечни продукти обаче довело до появата на упорит дерматит. Грешки в диетата са най-често споделяните от пациентите на медицинския център препъни камъни, с които не могат да се справят сами. И тук се отзовава като една зелена линейка Веско. С удивително търпение се потапя във всеки личен проблем, изслушва с насърчение и винаги намира верния съвет. За точността му помагат собствените изпитания, които вече е оставил в миналото.

Спомня си, че спрял всички животински храни, попадайки на сайта „Земя на заем“. Следващата логична стъпка била да премине изцяло на суровоядство, което съветва хората да правят само при сериозен здравословен проблем. В други случаи едно балансирано меню, базирано на непреработени растителни храни, може да е устойчив пълноценен начин на живот за съвременния човек. Добре е основната част от продуктите в менюто да са от регионални източници. Живата енергия в тях преминава лесно в клетките, усвоява се пълноценно и прави всяка клетка по-устойчива и по-жадна за щастие.

Кулинарното училище дошло като естествена стъпка в работата на Станков в медицинския център. Казва, че преди да срещне д-р Емилова, никога не е имал началник над себе си. В нейно лице попаднал на възможно най-добрия вариант и двамата довършват еднакво започнато от другия изречение.

Всеки следобед Веселин показва на пациентите рецепти за нещо вкусно и полезно. Започва с подбора на продуктите и съвети откъде да се набавят. Работи с оборудване, достъпно за всекиго и обяснява как по ефективен и неразточителен начин да се набавят необходимите уреди. Рецептите се подбират според препоръките на медицинския екип на лекарката и опита, натрупан за 26 години в центъра.

В подходящите сезони Веселин прави и „спецкурс“ за ядливи диворастящи зелени растения. Посочва ги на пациентите в естествените им обиталища и изтъква неоценимите им ползи за здравето и начините за употреба.

Казва, че иска да провокира промяна в мисленето на хората, а не просто да ги научи как да приготвят нещо полезно за трапезата си. Съветва и решилите да преминат към растителен начин на хранене да внимават с количествата растителни мазнини и ядки. Посочва като полезна утвърдената в много проучвания цялостна растителна въглехидратна храна. Доказва го и историческият опит – могъщи цивилизации са процъфтявали хилядолетия с храни като ориз, царевица, пшеница, картофи.

На родителски въпроси Веско отговаря, че на малчуганите нищо не бива да се натрапва. Те не могат изкуствено да се разделят на месоядни и вегетарианци, защото са в една-единствена група – тази на децата. А те много често попиват видяното от родителите и най-добре изборът им да стане по естествен път.

Мечтая за времето, когато няма да се налага да обяснявам защо храненето на растителна основа е необходимо и ценно и мнозина ще са достигнали до това убеждение по свой път, казва Веселин. И продължава с уроците в полза на каузата.


Phys15

Facebook