Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Доказано прогонват и пролетната умора

Труд

Великденските пости тази година започват от 1 март. Традицията им е осветена и от православната църква, и от вековните ни традиции. Известно е, че българинът се е хранил със зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, варива, ядки, мед и др., децата се кърмели до 2-3 години, а мляко се е давало по изключение на болни хора. Месо от прясно заклано животно се слагало на трапезата в четири кратки периода от годината, винаги предшествани от пости и ориентирани към празничната обредност в многолюдните фамилии. С нищо не се е прекалявало, за това хората били трудоспособни до дълбока старост.

По времето на Великденските пости, които са най-дълги, вече има голямо разнообразие от зеленолистни зеленчуци. За тях е доказано, че са важна част от менюто на хората, доживяващи дълбока старост в добро здраве. Зеленолистните са от най-богатата на хранителни вещества група сред всички на земята и имат голямо количество протеини под форма на лесно усвоими аминокиселини. В определени дни през този пост може да се приемат риба и морски дарове и да се пие вино. Разбира се, не за пиршества, а по определен повод – радостен или тъжен.

С радост констатирам, че напоследък все повече млади хора спазват постите и често избират да го правят заедно с децата си в медицински център, където няма риск да се допуснат грешки. Най-общата ми препоръка е през този период до обед да се приемат само чай, подсладен с мед и в 10 ч. – плод, на обед и вечер да се сервира голяма свежа салата, подправена с лимонов сок, без сол. Може да се прибави постно ястие с щипка морска или хималайска сол и 1-2 филийки пълнозърнест хляб. С включването на много плодове и зеленчуци ядки, семена, кълнове менюто става пълноценно и се гарантира не само разнообразие, но и красиво оформяне на храната за хората, които обичаме. Ако не сте сигурни в качеството на хляба, сложете в супата или ястието овесени трици. Фибрите им са водно разтворими и подобно на пектина от ябълките всмукват отлично част от вредните мазнини, излишната глюкоза и опасни продукти от гниенето и ферментацията в дебелото черво.

Често пациентите задават въпроса защо понякога в първите дни на поста се изпитва дискомфорт. Обяснението е съвсем елементарно. Модерният градски човек толкова продължително и упорито се е гаврил с организма си, че той е склонен да окаже съпротива, по някакъв свой начин. Прекаляването с бяло брашно, бяла захар, месни деликатеси, чипсове, алкохол, кафе, енергийни напитки ни прави не само много болни и дебели, но и зависими от вредните навици.

Като спрем „наркотиците“ месо и сладки газирани напитки, голямата възбуда, на която доброволно сме се подлагали, намалява и се появява обърканост и чувство за демобилизация. Но това трае само 2-3 дни и не е задължително да се прояви при всички.

Важно е да се знае, че Великденските пости не само укрепват здравето, но и прогонват пролетната умора. Тя се предизвиква от по-ограниченото слънчево греене и липсата му ограничава формирането на мелатонин в организма. Пониженото ниво на мелатонина влошава съня и сутрин сме отпуснати и сърдити на себе си и на целия свят.

Симптомите на пролетната умора са тъмни кръгове под очите, отпусната и безцветна кожа, отоци по крайниците, главоболие, нощни кошмари, агресивни изблици и др.

Дългогодишният ми опит показва, че със спазването на постите това състояние се овладява. Добър ефект се постига, ако в нарязани плодове прибавим 1-2 супени лъжици смляно ленено семе. Вкусният десерт осигурява на организма омега-3 есенциални мастни киселини, които освен срещу пролетна умора, помагат за увеличаване на добрия холестерол и за предпазване от диабет, инфаркт, инсулт и рак.

Сред лесните и ефикасни средства срещу пролетната умора са покълналите семена. Природните вещества в кълновете са несравнима аптека – витамин С се увеличава 500 пъти, витамините от група В – от 300 до 1300 пъти, богата е частта на ензими, минерални соли, микроелементи и прана – енергията на живота.

Как да се захраним след Великденския пост? Разбира се, не бива да се нахвърлим веднага на големи количества козунаци, яйца и агнешко, защото ще се почувстваме зле. Важно е и правилото да не смесваме тези изкушения на едно ядене. Ако човек се храни здравословно, постепенното включване на животински продукти няма да го натовари. Той не е бил на продължително гладуване – само с вода или сокове от плодове и зеленчуци, а се е хранил с постни ястия, салати, подправени с лимон и без сол, маслини, плодове, семена и др. Месото от прясно заклано, отгледано в природни условия животно, не е толкова вредно, както промишлено произведеното, пълно с растежни хормони, антибиотици и още опасни за здравето химикали.

Постът наистина е пречистване, защото вредни и отровни могат да са не само храните, но и мислите. Когато сме решили да започнем промяната в себе си, не е необходимо да го тръбим и споделяме настойчиво с всички околни. Вглъбяването дава възможности за размисъл и самооценка и когато сме отговорни за своето здраве, ще даваме по добър пример на хората, които обичаме, да последват пътя ни.


Clinic02

Facebook