Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Трябва да се консумира внимателно от хора с проблеми с бъбреците

Труд

Семейство Лападови /Polygonaceae/ дарява трапезата ни с прекрасни растения. Едно от тях е добре познатият киселец /Rumex acetosa/. Към род Rumex са класифицирани няколко вида със сходни проявления и леко различаващ се вкус. Доста близка като качества е Козята брада /Rumex acetosella/. Повечето хора дори не правят разлика между двете, а и това не е особено необходимо. Различните видове лапад също спадат към този род, част от които са добре познати и ядливи.

Киселецът има доста подвидове и култивирани сортове. Общо взето вкусът им, както беше споменато, е сходен – ясно изразен и кисел. Листата – основната употребявана част на растението, са богати на оксалати, на които ще отделим повече внимание в този материал. Съдържат голямо количество витамин С, особено ценен през пролетния сезон, когато авитаминозите се срещат често, а така наречената „пролетна умора“ се приема като задължително зло.

Към състава на киселеца е добре да се отбележат и провитамин А, витамини от групата В, както и витамин К. Известно е, че киселецът нормализира понижената киселинност на стомашния сок, възбужда апетита и подобрява жизнения тонус. Използвал се е в народната ни медицина за профилактика на атеросклерозата. И още като диуретично средство. Имал е славата при справяне с чернодробни увреждания и заболявания от жълтеница.

Минералните соли в растението доказано са в изобилие, но част от тях биват „заключени“ от оксаловата киселина и това затруднява абсорбцията им. По принцип не при всички хора това може да бъде прието като безспорен факт. Много ярък пример за положителна симбиоза между микроорганизми и човешкия организъм е симбиозата ни с бактерията Оxalobacter formigenes. Нормално е тази бактерия да колонизира червата на здравия човешки организъм, при редовна консумация на непреработени цялостни растителни храни.

Тя призвежда ензима оксалил-коензим А декарбоксилаза, чрез който оксалатите се разграждат и минералите „се отключват“. В противен случай точно разтворимите оксалати могат да бъдат всмукани през червата и заедно с останалото количество от тях, което е продукт на нормалния човешки метаболизъм, да предизвикат образуване на оксалатни камъни в бъбреците в процеса на тяхното отделяне чрез урината.

Оксалати се съдържат във всички ядливи растения от това семейство, включително и елдата. Представителите на семейство Щирови /Amaranthaceae/ – спанак, листа от цвекло, ревен, са абсолютни шампиони по тяхното съдържание. Тук се отнасят и семената на амаранта и киноата. Срещат се и в други хранителни източници, сред които са кашу, какао, соя и други бобови.

При нормално функциониращ и здрав храносмилателен тракт, приемът на умерени количества оксалати с храната не е никакъв проблем и не би трябвало да се създадат каквито и да било неразположения. Проблемът идва от факта, че O. formigenes е изключително чувствителна към употребата на антибиотици с широк спектър на действие и за съжаление отсъства от чревния микробиом на мнозина.

Съветът ми към пациентите е винаги да бъдат много внимателни при употребата на киселец или лапад, ако те ви предизвикват диария, имате камъни в бъбреците или сте предразположени към формирането им.

На финала на зимата свежестта на киселеца се съчетава добре с различни салати или прибавен в суров вид към ядкови ястия и смутита. И не на последно място, огромно негово предимство е богатото съдържание на хлорофил, което обуславя и наситения зелен цвят на листата му. Хлорофилът е изключително ценен за човешкия организъм. Има силно изразено пречистващо кръвта действие. Подпомага отвеждането на микотоксините от тялото. Подобрява функционирането на кръвотворните органи и активиране на коензим Q10 и има антиоксидантно действие.

Препоръката ми е киселецът да се хапва с предимство суров. Прибавен в салатата, той придава плътен и богат вкус и я прави още по-здравословна, защото няма да е необходимо да я солим.

Д-р Емилова


Emi10

Facebook