Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Зеленчукът е богат на хлорофил и баластни вещества

Труд

Марулята /Lactuca sativa/ е може би най-популярният продукт за приготвяне на салата. В България даже масово наричаме много нейни сортове „салатки“. Тя е едногодишно растение от род Lactuca на популярното семейство Сложноцветни /Asteraceae/.

Култивирането на марулята датира още хилядолетия преди Христа в древен Египет, като най-близкият неин див родственик е Компасната салата /Lactuca serriola/. Пренесена и култивирана в Европа от гърците и римляните, днес тя е част от трапезата на почти всяко семейство. Често листото маруля е единственото здравословно нещо в хамбургера от веригата за бързо хранене, която си обещаваме да заобикаляме по-често, но улисани във всекидневието, посещаваме за пореден път.

Не рядко пренебрегвана, що се отнася до здравословните ѝ качества, всъщност тя успешно стои редом с повечето култивирани зеленолистни. Когато избираме каква маруля да си купим, наред със свежестта, трябва да обръщаме внимание и на цвета на едрите хрупкави листа. Колкото по-наситени и тъмни са на цвят, толкова по-здравословни качества ще притежават. На първо място – хлорофил. Не веднъж сме споменавали за прекрасното му антиоксидантно, пречистващо кръвта и вътрешните органи и подпомагащо работата на кръвотворните органи действие. Марулите са богати и на бета-каротин, който в комбинация с хлорофила може да предотврати успешно оксидацията на холестерола и да ни предпази от формиране на плаки по вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. От бета-каротина човешкият организъм синтезира ретинол или витамин А, безценен за човешкото зрение.

В марулите има значително количество фолати – естествена форма на фолиевата киселина и за разлика от синтетичните таблетки усвояването им е пълноценно и без нежелани странични ефекти. Фолатите са известни под общото наименование – витамин В9, но марулята съдържа и още витамини от групата ВВ1, В2 и В6. Откриват се още витамини К и С. В марулите са налични дори и Омега-3 мастни киселини. Минералният им състав също е доста богат – калций, калий, магнезий, мед, манган, фосфор и др.

Като всички зеленолистни зеленчуци марулите съдържат голямо количество желязо, което участва активно в лечението на анемия. А високото съдържание на магнезий в тях задължително трябва да се отбележи като подпомагащо по-ефективното възстановяване на тъканите /нервни, мозъчни, мускулни/.

Научно доказано е, че марулите притежават антимикробни качества и имат роля на верни пазачи на тялото от вируси. Честа е препоръката на специалисти от водещи научни институти в Европа и САЩ при вирусни инфекции да се консумират големи количества от зелените листа. Те укрепват имунната система и способстват за ускоряване на метаболитните процеси. Има наблюдения, че могат да потискат различни видове гъбички, сред които и упоритата Candida.

Солидното присъствие на фибри превръща марулите в прекрасен ресурс за справяне с нежеланите излишни килограми и различни нарушения в храносмилането. Фибрите създават чувство на ситост и винаги препоръчвам зеленолистния зеленчук в менюто на пациентите със затлъстяване, както и за запазване на отличните резултати след програма на плодове, чай и мед.

Що се отнася до консумацията им, то опциите са почти неизброими. От традиционните комбинации с репички, пресен лук и чесън, чери доматчета и други зеленолистни, до включването им в различни сандвичи и смутита и т. н. Вече имаме комфорта да са на пазара целогодишно, но традиционно най-интензивен е вкусът им напролет, когато в комбинация с пресния лук и чесън се превръщат в истински съюзник за справяне с т. нар. „пролетна умора“. Доказано е например, че пресният чесън съдържа много повече активни съставки от скилидките стар, така че не се лишавайте от богатите сезонни салати. Единствената препоръка е да ограничите или въобще да премахнете екстрахираните мазнини като слънчогледовото олио и други подобни, а също и солта. Прясно изцеденият лимонов сок, авокадото и прясно смлените семена или обезсолени натурални маслини вършат прекрасна работа.

При всички изброени ценни качества и широк спектър на употреба е важно да се уточни, че консумирането на марули не се препоръчва при пациенти с остри и хронични колити. Включването на зеленолистния зеленчук в менюто им трябва да е много внимателно.

Важно е да се знае, че марулите съдържат значително по-малко количество оксалати от спанака и листата на цвеклото например, което ги прави по-подходящи за консумация от хора, предразположени към формиране на оксалатни бъбречни камъни.

В народната ни медицина е бил популярен сокът от маруля. Прясно изцеден той се е давал за лечение на жълтеница, срещу главоболие и повишена раздразнителност, за справяне с безсънието. Редовна консумация се препоръчвала както на злояди малчугани, така и на бабите и дядовците им за облекчаване на артритни болки.

Що се отнася до миенето им, когато не сме сигурни за произхода – накисването за не повече от 20 минути във воден разтвор на сода бикарбонат или оцет дава задоволителни резултати за отстраняване на вредна химия. Не прекалявайте с продължителността, защото ще започнат да се разтварят и полезните минерали.

Съхранението на прясно откъснати марули трябва да става на тъмно и хладно място за кратко време. Ако ги поставим в хладилник, е необходимо да изберем добре затворен съд.

Марулите могат да са и верен съюзник за помощ на малки деца и поотраснали сърдитковци, които стискат зъби пред всяка храна, различна от доказано вредната – бърза и пълна със захари или мазнини. Със сигурност ще събудим интереса им с марулен дюнер – в два зелени листа /на които леко сме начукали средната жила/ завиваме късчета тофу, обезкостени маслини, царевичи зърна и половинки чери доматчета. Впрегнете грижовната родителска фантазия, усилието си заслужава!

Д-р Емилова


Emi14

Facebook