Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Ядките съдържат полезни есенциални мастни киселини

Труд

Ядките, както и някои семена като лененото, конопа, сусама, слънчогледа, които имат сходни качества, са може би най-достъпният източник на ценни мазнини за човешкия организъм. Правилната им консумация е обвързана с доста заблуди и не дотам верни твърдения, доста често срещани в различни материали на тази тематика.

Важно е да се отбележи, че винаги е препоръчителна консумацията на непреработени храни от растителен произход. В тях съдържанието на цялата палитра от макронутриенти като протеини, мазнини и въглехидрати, в комбинация с минералните соли, фибрите, витамините и антиоксидантите спомагат за оптималното поддържане на баланса в човешкия организъм. И тук се сблъскваме със срещаното демонизиране на съдържанието на фитинова киселина в ядките, често наричана „антинутриент“, заради способността ѝ да „заключва“ част от минералното съдържание в храните и да намалява тяхната бионаличност.

Но мнението ми по въпроса не се повлиява от споменатите твърдения и се основава на дългогодишен опит. Хората с изграден оптимален микробиом в храносмилателния тракт, които се хранят предимно с непреработени растителни храни, нямат никакъв проблем със съдържанието на фитати в тях, поради простата причина, че част от микроорганизмите в червата ги разграждат и „отключват“ ценните минерали. Има дори и доста натрупана фактология за твърдението, че фитиновата киселина има потенциал да спомага за поддържането на по-добра костна плътност, нещо доста различно от масово разпространяваната информация.

Важно е да отбележим, че наличието на фибри в ядките води до чувство на ситост и спомага за редовното изхождане и предотвратяване на упорития запек, причинител на много тежки заболявания, включително и рак. Затова винаги е по-добре да овкусяваме салатите си не с олио, зехтин или други екстрахирани мазнини, а с прясно смлени ядки или ядкови сосове, приготвени в блендер. Практика, последователно препоръчвана от лидери в областта на здравословното хранене като д-р Нийл Барнард.

Избягването на екстрахирани мазнини е важно и за спазване на оптимално съотношение на Омега-3 към Омега-6 мастните киселини в менюто ни. Омега-3 са доста нестабилни и бързо се окисляват при досег с кислорода във въздуха. Проблемът се задълбочава, ако се приложи и термична обработка. Затова обикновено модерните диети изобилстват от наличие на Омега-6 и са бедни на Омега-3. Това често води до проява на хронични възпалителни процеси. Също както Омега-3, и Омега-6 са есенциални и не можем без тях, проблемът в днешно време обаче е в излишъка им, който блокира метаболизирането на Омега-3 от растителен произход. Повечето ядки са богати на Омега-6 и Омега-9. Съдържат и наситени мазнини, но с ядки много по-трудно се преяжда. Богати на Омега-3 от тази хранителна група са лененото семе, чиата, орехите и конопът. Задължително трябва да включваме редовно поне един техен представител в дневното си меню.

Винаги препоръчвам и консумацията на сурови ядки вместо печени. Наред с добре позната информация, че е добре да бъдат изкиснати, че липсата на добавена сол в тях е предимство и т. н. има и друг много интересен факт, който често д-р Майкъл Грегър споменава в анализите си. Ядките са богати на мазнини и протеини, обуславящи формирането на вещества, наречени „гликотоксини“ – при висока термична обработка. Количеството на тези вещества е далеч по-ниско от това в печените меса например, но все пак изборът на сурови ядки е по-оптимален за здравето ни.

Въпреки че ядките са полезна и необходима храна, в никакъв случай не е препоръчителна тяхната прекалена консумация, дори и в сурова форма. Те са доста концентрирана и трудна за усвояване хранителна група и затова количество от 25 до 100 г. дневно е напълно достатъчно.

Препоръчвана от мен форма за приемане на ядките е направата на мляко от тях. Влагат се сурови и така не само се запазват ценните им качества, но и усвояването става по-лесно, отколкото ако сме ги изпекли, дори и със съвсем малко сол. Напомням и че ядките и семената трябва да се изкисват във вода, а след това внимателно да се изплакват. В нашия медицински център го правим с Канген вода. Във водата се отстраняват естествените инхибитори от ядките. За човека тези инхибитори не са опасни, но отсъствието им води до по-лесно храносмилане. Освен това вкусът им е по-богат.

Колко време да престоят във вода зависи основно от вида им. Най-продължително е то за бадемите – около 12 часа, за орехите и лешниците – около 8 часа, но може да се оставят и за цяла нощ. Тиквените и слънчогледови семки се накисват за 4-5 часа. За нашите пациенти правим често мляко от кашу и бадеми, с което приготвяме таратор. В този сезон освен краставици, копър и зехтин прибавяме див чесън и вкусът е много приятен и впечатляващ.

Млякото от ядки е отличен избор за набавяне на зареждаща сила от природата, стройна фигура и самочувствие. Важно е да уточним, че ядковото мляко трябва да е прясно приготвено, а не консервирано по какъвто и да било начин.

Важно е да се спомене, че ядките лесно развиват плесени и могат да съдържат застрашаващи здравето количества микотоксини, затова съветът ми е винаги да се купуват ядки от проверени места, а когато са опаковани, задължително да се проверява срока на годност и целостта на опаковката. Съхранението трябва да става на места без влага.

Д-р Емилова


Emi17

Facebook