Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Пандемията от затлъстяване взема застрашителни размери

Труд

Според най-новите научни изследвания водещият рисков фактор за тежко протичане на COVID-19 е наднорменото тегло. Оказва се, че хората със затлъстяване преодоляват инфекцията доста по-трудно и често развиват животозастрашаващи усложнения.

Как обаче да поддържаме нормално тегло в условията на домашна изолация, където предизвикателствата са доста повече? Малко движения, дълги часове зад компютъра, често похапване, липса на слънце и свеж въздух. Но можем да организираме деня си така, че да не останем допълнително ощетени от карантината с натрупани килограми и изнеженост.

Съветите са към тези, които по различни причини ще се наложи да останат изолирани и след отмяна на извънредното положение, най-често в затворени помещения.

Много важно е да не се излежаваме до късно. В сутрешните часове обмяната на веществата в организма е най-активна, както и отделянето на токсини. Тогава човек е и най-работоспособен. Хубаво е веднага след събуждане да изплакнем лицето с хладка вода. Това действа ободряващо, стимулирайки притока на кръв към мозъка и сетивните органи. Помещението трябва да се проветри, създавайки условия за кратка сутрешна гимнастика – пълноценна подготовка за новия ден.

Важно е да се избягва приемът на тежка храна скоро след ставането, тъй като води до значително забавяне на отделителните процеси, а жизнената енергия се насочва основно към храносмилането. Добре e да започнем деня с топъл билков чай с лъжичка мед. Това ще ни даде усещане за приятен комфорт и прилив на сили, стимулирайки перисталтиката на храносмилателните органи. След час-два можем да изядем 200-300 г. суров плод или да си приготвим прясно изцеден сок фреш или смути. Така ще се заситим, но без да вкарваме излишни калории, които да се наслагват в тялото като мазнини.

Хубаво е да свикнем до обяд винаги да спазваме принципа - нищо друго, освен свежи, сурови растителни продукти. Те са богати на полезни вещества и са лесноусвоими и нискоенергийни. Първото по-различно ядене следва да бъде обедът. Той трябва да започва с голяма сурова салата, след която внимателно да преминем към готвената храна. Препоръката е в менюто да се предпочита постно ястие, а животински продукти да се приемат веднъж седмично, като се избира само един вид - сирене или месо от прясно заклано животно, или риба.

В следобедните часове, ако огладнеем между основните хранения, отново приемаме леки храни – плодове, сокове, сурови зеленчуци. Вечерята не бива да бъде по-късно от 20 ч., като най-добре е за последно да ядем към 18-19 ч. Прекаляването с животински продукти вечер може да попречи на заспиването и затова е желателно менюто да е вегетарианско, отново с преобладаване на суровите зеленчуци под формата на салати.

След като сме вечеряли – през цялата нощ и до обеда на следващия ден е желателно да не се поема нищо друго освен плод, чай с мед и сокове. Това време обхваща 2/3 от денонощието и дава възможност на тялото да усвои и преработи приетата през деня храна, както и да се освободи изцяло от отпадните, често токсични продукти. Всеки прием на друг вид храна в тези часове активира храносмилането и потиска тежко ключови за здравето ни процеси.

Борейки се с излишните килограми, е по-лесно да постигнем целта едновременно оптимизирайки храненето и поддържайки добра физическа активност. Човек е устроен поне няколко часа в денонощието активно да се натоварва физически, но в днешните условия понякога е трудно да се осъществи. Дори при липса на спорт, ходенето може да ни свърши добра работа. 10-12 хиляди крачки дневно понякога са напълно достатъчни. Ако обаче сме в домашна карантина, трябва да се заемем с друг вид физически натоварвания, с такава продължителност, че да изгорят поне част от енергията, приета с храната. В противен случай няма да овладеем тенденцията за наддаване на килограми.

Тези, които нямат сложни и тежки заболявания и не приемат специфични лекарства, могат да правят отделни разтоварващи дни, в които да редуват плодове или сокове с билков чай с мед през около 2 часа. Това са денонощия, в които организмът се изчиства от натрупаните отрови и освобождава излишната вода, което води до спадане на теглото с 1-2 кг. Разтоварванията могат да се правят до 2 пъти седмично и значително биха подпомогнали постигането на желаното тегло и трайното му задържане.

Не на последно място, липсата на ултравиолетови лъчи се компенсира с ежедневни 20-30 минутни упражнения на огрян от слънцето балкон. Това води до образуване на витамин D в кожата и подобрява естествената защита срещу всякакъв вид инфекции. Няма еднозначен отговор колко време ще живеем със заплахата от COVID-19, но само от нас зависи да изпълним тези лесни стъпки, с които да защитим и укрепим здравето си.

Д-р Емилова и д-р Кр. Милев


Clinic14

Facebook