Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Програмата с плодове, чай и мед я лекува успешно

Труд

Сънната апнея представлява временно спиране на дишането по време на сън. То може да трае 10-20 секунди, а понякога – до минути. Тези прекъсвания на дишането често водят до внезапни събуждания от чувство за задушаване или остър недостиг на въздух. В други случаи засегнатите силно хъркат или страдат от безсъние, а след събуждане изпитват главоболие, липса на енергия и непрекъсната сънливост през деня до степен, че понякога заспиват прави или зад волана, което е свързано със сериозни опасности.

Заболяването се среща по-често, отколкото мнозина предполагат. Днес всеки пети мъж и всяка десета жена страдат от сънна апнея, като с напредване на възрастта честотата на поява на заболяването бързо нараства. Състоянието не само предизвиква дискомфорт, но може да доведе и до сериозни усложнения. Честото спадане в нивото на кислорода в кръвта през нощта може да отключи мозъчни нарушения, сърдечно-съдови заболявания и инциденти, както и трайни метаболитни отклонения. Така сънната апнея задейства верига от последователни патологични процеси, някои от които могат да се окажат фатални.

Една от главните причини за апнеята е наднорменото тегло. Хората със затлъстяване и особено тези с натрупване на голямо количество мастна тъкан в областта на шията, която променя тонуса на мускулите, са от най-често страдащите от проблема. С възрастта еластичността на тъканите намалява, което от своя страна предразполага за отключването ѝ.

При жените след менопауза болестта се среща 10 пъти по-често, отколкото при младите. Понякога вредните навици като цигари и алкохол, както и успокоителни лекарства също се явяват провокиращи фактори.

За съжаление, много от болните не подозират за наличието на проблема. Те обаче могат да се оплакват от умора през деня, отслабена концентрация, раздразнителност и промяна в настроенията. Често близките на болния съобщават за силно хъркане или спиране на дишането нощем и в такива случаи е добре да се направи специално изследване – запис на дишането по време на сън. Ако апнеята се докаже, се преминава към лечение, което зависи от тежестта и причините за отключването ѝ.

Тъй като лекарствата при сънна апнея не помагат, най-често се препоръчват апарати, поддържащи нощното дишане. Освен че са скъпи и неудобни, те не елиминират причините за проблема. По правилно е да се обърне внимание върху начина на живот и намаляването теглото на болния. Важно е да не се приема храна поне 3-4 часа преди лягане, както и да не се пие алкохол или пуши в този период. Желателно е да се засили физическата активност през деня, както и засегнатият да се старае да спи настрани, вместо на гръб. За целта понякога между лопатките се поставя мека топка.

В повечето случаи обаче най-бърз ефект върху сънната апнея дава редукцията на тегло и това се доказва от измервания с апарат. Бърз и надежден метод за понижаване на теглото е разтоварващата хранителна програма на плодове и чай с мед. Въпреки че постигнатият резултат е строго индивидуален, понякога в края на 20-дневна програма теглото може да е с 15 кг по-малко.

Това намалява притискането в областта на шията и значително подобрява нощното дишане. Освен това се подобрява еластичността на мускулите, спада кръвното налягане и се нормализират метаболитните процеси. Крайният резултат е, че пациентите, които успешно приключат плодолечебната програма и облекчават дишането си до степен, че вече не се нуждаят от апарат.

Променя се и начинът, по-който те се чувстват през деня - изчезва главоболието, преминават отпадналостта и сънливостта, водеща до често задрямване, облекчава се протичането на съпътстващите заболявания. Постигнатото дава възможност за намаляване дозите на приеманите лекарства, а често и за тяхното спиране. От това, разбира се, се подобряват сънят и цялостното състояние на организма.

Доказателство за удивителните възможности на гладуването при излекуване на „нелечимата“ сънна апнея са стотиците пациенти от цял свят, преминали през нашия медицински център. Разказите им за преживените мъки са различни- някои са можели нощем да стоят само седнали на стол, други са били преследвани от мисълта, че това може да е последната им нощ. Има и такива, които са отровили не само своя живот, но и този на най-близките хора с непрестанни тревоги. Общото между всички е, че след лечението с плодове, чай и мед отново изживяват зареждащото спокойствие на пълноценния сън и се будят с радостта от предстоящия пълноценен ден.

Храненето след края на програмата е изключително важно за запазване на добрия резултат. Важно е то да бъде стриктно природосъобразно, съгласно препоръките на опитен нутриционист. В него следва да преобладават суровите растителни продукти – плодове, зеленчуци, прясноизцедени сокове и покълнали семена.

Физическата активност трябва да се поддържа непрекъснато, а ако все пак килограмите отново тръгнат нагоре, е добре ежеседмично да се правят разтоварвания с плодове, чай и мед за по 1-2 дни. Това ще помогне за задържане на постигнатото до следващия по-дълъг плодолечебен курс.

Д-р Емилова и д-р Кр. Милев


Emi09

Facebook