Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Подходящ е за болни от диабет и при затлъстяване

Труд

Бобът (Phaseolus vulgaris) или още известен като фасул, е едногодишно тревисто растение от добре познатото семейство Бобови (Fabaceae). Въпреки че за негова родина се приема Южна Америка и има данни, че е култивиран още преди великата цивилизация на инките, той е така навлязъл в традиционната кухня на почти всички народности на планетата, че с право носи името „vulgaris“. Означава обичаен, обикновен, често срещан. Предполага се, че в Европа е внесен през XVI век.

Известни са стотици сортове боб, като сред тях попадат и употребяваните в кулинарията най-разнообразни сортове зелен. Той представлява неузрелия плод, наричан шушулка на бобеното растение, заедно със съдържащите се в него зелени или по-точно недоузрели семена. Чисто технически погледнато, зеленият фасул би трябвало да спада към групата на варивата, като типичен член на семейство бобови, но като хранителни и вкусови качества смело можем да го наречем уникален.

Трудно ще намерите друг хранителен продукт, така умело съчетаващ характеристиките на типичен зеленчук и същевременно на бобово растение. Може би най-близо по тези показатели е млечният грах, но абсолютен фаворит си остава зеленият фасул. Заради тези му качества, ястията приготвени с него, са хранителни и полезни по незаменим начин.

Зеленият фасул запазва най-добре ценните съставки, когато е приготвен на пара. Това става много лесно, като го използваме бързо замразен или го включваме в менюто в сезона на събиране. В него има, създадена от природата, уникална комбинация от фолати, витамини К и С, хлорофил, бета-каротин, умереното съдържание на въглехидрати, протеини, омега-3 мастни киселини, фосфор, калций, калий, мед, манган, желязо, холин и много други ценни вещества. Съчетанието им с ниското наличие на калории го поставят заслужено в категорията на супер храните. Съветът ми е да бъде често включван в семейното меню.

Винаги препоръчвам на пациентите да се въздържат единствено от консумацията му в суров вид, тъй като съдържа особен вид вещества от групата на лектините, които могат да проявяват токсично действие. При процеса на готвене те биват деактивирани, защото са протеинови молекули и лесно се денатурират и стават безвредни. Приемът на зелен фасул е силно препоръчителен при страдащите от диабет и при преддиабетни състояния, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и затлъстяване. В националната ни традиция той е бил много популярен за лечение на диабет. По различни рецепти са се приготвяли отвари от изсушени бобови шушулки.

Все повече научни данни насочват вниманието и в посока превенция на остеопорозата чрез редовна консумация на зелен фасул. Този ефект се обяснява с факта, че растението е добър източник на калций и същевременно богато на фитинова киселина. Тя често е разглеждана като антинутриент заради способността ѝ да „заключва“ различни минерали, възпрепятствайки абсорбцията им. Опитът показва, че при редовно приемащите храни, изобилстващи от фитати, се развиват полезни микроорганизми в храносмилателния тракт, които разграждат фитиновата киселина и „отключват“ блокираните минерали. Успоредно с това фитатите възпрепятстват загубата на калций от костите и са още един фактор за предпазване от остеопороза.

Един от членовете на Американското общество по натурална хигиена и дълбоко уважаван в цял свят учен – д-р Джоуел Фърман, поставя бобовите растения на първо място по наситеност на вещества с антираков ефект в сравнение с всички останали въглехидратни хранителни източници. Той разкрива научни данни за съдържащите се в тях особен вид фосфати, в състояние да инхибират развитието на раковите клетки и дори да предизвикат тяхната апоптоза (процес на клетъчно разрушаване).

Когато избираме зелен фасул, е добре да огледаме по него да няма петна, ясен знак, че е прясно набран и добре съхраняван. Шушулките трябва да са лесно чупливи – гаранция, че при консумация ще избегнем неприятните твърди жилки. За студените месеци е препоръчително да го съхраним във фризер, след като е бланширан за кратко във вряща вода. По този начин ще запазим неговата виталност и в същото време ще деактивираме ензимите, съдържащи се в суровите шушулки, които при замразяване сериозно биха намалили хранителната стойност.

Зеленият боб се комбинира чудесно с много традиционни зелени подправки, лук и чесън. Резултатът е не само вкусни ястия, но и богата палитра от ценни за организма вещества.

Д-р Емилова


Clinic01

Facebook