Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Необходим е постоянен лекарски контрол

Труд

Еднокринната система е една от най-сложно устроените в човешкия организъм. Тя контролира работата на отделните органи и връзките помежду им. Доколко ще се чувстваме млади, зависи от това колко добре работят жлезите ни с вътрешна секреция. За съжаление в живота съществуват множество фактори, които лесно могат да нарушат работата на тези фини органи. Това води до влошаване качеството на дните ни, отключва неприятни симптоми и нерядко предизвиква опасни за здравето и живота усложнения.

Захарният диабет тип 2 е едно от най-честите хормонални нарушения в развития свят. Водещ рисков фактор при него е наднорменото тегло. То води до намаляване чувствителността към инсулина, произвеждан от задстомашната жлеза, в отговор на което тя започва да произвежда все по-големи количества хормон. Освен че бързо скъсява живота, това провокира неприятни усещания – спадане на кръвната захар /хипогликемия/, засилен апетит и още повече излишни килограми. Попада се в порочен кръг, който бързо ни отвежда до лекарствата, завоалиращи симптомите на болестта, но неотстраняващи причините за отключването ѝ.

Лечебното гладуване и природосъобразното хранене не само могат могат да обърнат посоката на развитие на захарния диабет тип 2, но и да излекуват напълно проблема, премахвайки инсулиновата резистентност и възвръщайки нормалното тегло. Не без значение в случая са и дозираните физически натоварвания, които са в състояние да помогнат за по-бързото постигане на желаните резултати и тяхното задържане.

Заболяванията на щитовидната жлеза в днешни дни са също често срещано явление, особено при жените, а митът, че всички те са неподходящи за лечение с плодове нямат основание. Крайните диети са противопоказани единствено в състояние на щитовидна хиперфункция, което за щастие се случва рядко. Повечето останали проблеми, свързани с тази жлеза – нейното общо уголемяване, възлите, автоимунните възпаления, потискащи функцията и др., се повлияват благоприятно от лечението с омекотен глад. Той е в състояние да отстрани повечето съпътстващи оплаквания и води до намаляване нуждата от хормонални лекарства. Изключително важно е по време на лечението, състоянието на този ключов орган да се следи редовно с подходящи инструментални и лабораторни диагностични методи.

Отклоненията в нивата на половите хормони са сериозен проблем при всички възрастови групи. Най-младите пациенти са застрашени от аномалии в половото съзряване. Средната възрастова група страда от нарушения в месечния цикъл, кисти, миоми – при жените, както и от влошаване в качеството на семенната течност и стерилитет при мъжете. В напреднала възраст хормоналните отклонения отключват неприятните симптоми на климакса, риска от остеопороза и дегенеративни заболявания и процесите на ранно стареене.

Не е тайна, че една от главните причини за подобни отклонения в работата на ендокринните органи е лошото качество на съвременните храни. Силно преработените, консервирани продукти, съдържащи множество примеси, свързани с третирането на животните с хормони и антибиотици неминуемо прави храните способни да разстроят чувствително ключовите регулаторни механизми в човешкото тяло. За разлика от другите вещества, хормоните не се възприемат от организма за случайно попаднали токсични агенти. Те се елиминират бавно, имат свойството да се натрупват в тялото и оказват мощен ефект, дори в минимални количества.

Когато симптомите на нарушено хормонално равновесие са налице, често е изключително трудно проблемът да бъде разрешен с лекарства. Организмът е сложна система, при която опитите за медикаментозна намеса нерядко водят до противодействие. Най-правилният подход е да се опитаме да прочистим тялото, връщайки се в състоянието, в което сме били, преди да се разболеем. Това лесно може да стане с една сурова растителна диета, последвана от природосъобразно хранене по индивидуално изготвена схема. Този подход може да ни доведе до очаквания резултат, без да води до каквото и да е рискове или странични ефекти.

Така се постига не само сложния вътрешен хормонален баланс, а и този спрямо средата, в която живеем, от което зависи мечтаното от всички ни състояние, наречено здраве.

Д-р Емилова и д-р Кр. Милев


Phys08

Facebook