Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

За това как да се предпазим от вируси гледайте д-р Емилова по bTV

Съдържат ценни вещества, полезни са и срещу рак

Труд

Вишната /Prunus cerasus/ е дървесен вид от семейство Розоцветни /Rosaceae/. Смята се, че тя е естествено възникнал хибрид между добре познатата ни череша /Prunus avium/ и храстовидната вишна /Prunus fruticosa/, което обуславя и по-ниския размер на дървото в сравнение с черешата и по-тръпчивия вкус на плодовете му.

Като цяло вишните са доста близки като здравословни ползи за човешкия организъм с черешите. Имат известна неголяма разлика в пропорциите и вида на антоцианините, придаващи така прекрасния червено ален цвят на плодовете. Самите плодове съдържат пренебрежими количества амигдалин /прословутият в последно време витамин В17/, костилките обаче могат да бъдат и опасни, но само ако теоретично ги сдъвчем, и то в по-големи количества.

Споменавайки антоцианините, заслужава да отбележим съдържанието на големи количества витамин С, както и уникална комбинация група вещества с подчертан антираков ефект, което превръща плодовете на вишната наистина в достоен пазител на човешкото здраве. В състава им влиза и коментиран в предишни наши материали флавонол – кверцетин, който в комбинация с антоцианините притежава мощно противовъзпалително действие - добра новина за хората, страдащи от артрит например. Кверцетинът възпрепятства окисляването на LDL-холестерола, предпазвайки ни успешно от сърдечно-съдови заболявания. От своя страна витамин С допълнително модулира човешкия имунитет и регенерацията на тъканите. Мощно е действието му и при синтеза на колаген.

Антоцианините предпазват от нездравословни пикове на глюкозата в кръвта, допълвайки полезното действие на вишните при диабетици. Важен е фактът, че плодчетата имат нисък гликемичен индекс – 22, както и нисък гликемичен товар около 2,0 /точността му се повлиява от сорта на дървото/. Вишните имат благотворно въздействие при желязодефицитна анемия и подпомагат работата на черния дроб. Съдържат малко калории – около 50 на 100 г в зависимост от сорта и степента на зрялост.

В съдържанието, наред с традиционното за повечето плодове ниско ниво на мазнини и протеини, можем да отбележим задоволителните количества на мед, манган, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк. Вишните съдържат както вече изброените антоцианини и витамин С, така и провитамин А, витамини от групата В, витамини К и Е. Богати са на пектини, които регулират перисталтиката и подпомагат изграждането на оптимален микробиом в храносмилателния тракт.

Заради изброените качества ги препоръчвам на пациенти със затлъстяване, както и за трайно задържане на добрите резултати от прилагане на плодолечение.

В народната медицина вишните се радват на голяма популярност. С прясно изцеден сок се сваляла висока температура. Лечителите са го давали при възпаление на дихателните пътища, упорита кашлица, увреждания на черния дроб и жълтеница. Сок препоръчвали на злояди малчугани, за стимулиране на апетита и добър имунитет. Отварата от плодните дръжки регулирала кръвното налягане и укрепвала сърцето.

Използвани били и пресните листа на дървото. Бабите ни ги намачквали и с този „тампон“ спирали кървенето от носа и лекували кожни рани.

Ако тръпчивият вкус на вишните все пак възпрепятства желанието за консумацията им, бих посъветвала да опитате с по-нежния на вкус вишнапа. Това е хибрид между вишна и череша, внесен преди няколко десетилетия и добил широка популярност сред любителите на овощни дръвчета у нас. Вишнапът обединява качествата на двата вида плод, резултатът от което е дори още по-богата палитра от вкусове и нежна плодова сладост, полезна за здравето.

Най-добре е да ги консумираме в сезона на слънчево греене, откъснати от дървото в чиста градина. Както и за другите плодове винаги напомням, че те не са десерт, а трябва да ги консумираме като самостоятелно хранене. В никакъв случай не препоръчвам от вишните да се правят сладка и конфитюри с много бяла захар, подчертано вреда на здравето. За ледените месеци може да съхраним известно количество от тях, като отстраним костилките и изсушим или замразим плодчетата. През зимата аленият им цвят ще ни напомня за лятната свежест и топлото слънце.

Д-р Емилова


Clinic03

Facebook