Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Гледайте д-р Емилова в предаването "Социална мрежа" по Nova news. 

Ботанически са плод, но се „изявяват“ като зеленчук

Труд

Тиквичката, заедно с повечето видове култивирани тикви се обединяват в общото латинско наименование Cucurbita pepo. Те представляват едногодишно тревисто растение и с други често присъстващи на нашата трапеза растения, като краставицата, динята и пъпеша, принадлежат към семейство Тиквови /Cucurbitaceae/.

Ботанически тиквичката представлява плод, но хранително я причисляваме към зеленчуците, заради вкусовите ѝ качества, както и участието ѝ в определени популярни готварски рецепти. Тиквичката може да бъде консумирана в суров вид или след като е преминала термична обработка. Нискокалорична и богата на фибри, тя е може би едно от най-добрите средства за справяне с наднорменото тегло и различни съпътстващи това състояние патологии.

Независимо че външният им вид често не го предполага, а и като че ли са често пренебрегвани при изброяването на различни здравословни суровини, тиквичките могат да бъдат истинска находка при търсачите на продукти за здравословни рецепти. Особено като се има предвид достъпната им цена и факта, че са регионален продукт. При възможност ви препоръчвам консумацията на по-тъмно оцветените сортове, но като цяло при избора на този зеленчук трудно ще сбъркате. Калориите за 100 грама тиквички са само около 20, гликемичният им индекс и товар са изключително ниски. За сметка на това нивата на антиоксиданти, особено в лицето на лутеин и зеаксантин, са забележителни. Повечето сортове съдържат и полезно количество бета-каротин.

Те са много добър източник на витамини от групата В, в състава им влизат и задоволителни количества витамини С и К. Съдържат и богата палитра минерални соли и микроелементи – мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, калций и желязо. Имат омега-3 мастни киселини, като по този показател, съотнесено не към тегло, а към калория превъзхождат дори сьомгата!

Както вече бе споменато, тиквичките могат да се консумират в суров или готвен вид. Суровите тиквички могат да ви изненадат с много приятен вкус, особено гарнирани с подходящ дресинг. Често разказвам на пациентите как ги оцени съпругът ми Митко. В първите години от дейността на медицинския център двамата работехме сами и, разбира се, изпробвахме лично всичко, преди да го предложим на пациентите. Когато опита нарязана на тънко сурова тиквичка, Митко беше убеден, че хапва краставица.

Но трябва да се има предвид, че при някои хора суровите тиквички могат да предизвикат формирането на повишено количество газове и диксомфорт в храносмилателния тракт. В такива случай попарването им преди консумация решава проблема. Доколкото е възможно, препоръчвам консумацията им с кората, особено ако са от домашната градина или отгледани по органичен начин. Често наситеността откъм микронутриенти на кората превишава от 2 до 10 пъти тази на сърцевината, така че не се лишавайте от нея, особено когато са от по-тъмните и силно оцветени сортове.

При изясняване на спецификите по отношение на състав и въздействие върху човешкия организъм, е важно да се отбележи, че тиквичките могат да бъдат доста вредна храна, в случай, че не са приготвени правилно. Благодарение на порестата си структура, те играят ролята на „гъба“, всмукваща невероятно големи количества мазнини. Това се наблюдава при пържене например, затова съветът ми е да се избягва така популярната рецепта „пържени тиквички с чеснов сос“.

Тиквичката внася специфична свежест и очарование на трапезата в разгара на пролетта и през лятото. В някои средиземноморски страни обект на кулинарен интерес са не само плодовете на растението, но и неговите цветове. У нас тези рецепти не са толкова популярни, но това не отнема от заслуженото място на тиквичките в здравословното ни меню.

Д-р Емилова


Phys22

Facebook