Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

Клиниката работи в курорта Св. Св. Константин и Елена, х-л Аква Азур

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

 За информация и записвания – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.

 

Гледайте д-р Емилова в предаването "Социална мрежа" по Nova news. 

Добре е да ги ползваме с мярка

Труд

При използването на подправки се открива удивително сходство в различните култури и географски ширини. Обединяващ е стремежът не само към вкусово, но и към хранително обогатяване при традиционното приготвяне на различни ястия – за всекидневна или обредна трапеза. Ползвали са се и се ползват различни видове подправки, от местни растения с неповторим аромат и вкус. Избирани са различни части на ароматните растения - семена, листа, плодове или корени в пресен или изсушен вид, в зависимост от сезона.

Ценността на подправките е била добре известна още от дълбока древност и за това свидетелстват многобройни доказателства за търговията с тях. С европейската колонизация доста изявени местни подходи за подправяне на различни ястия стават традиционни за големи части от днешния свят. Екзотични и много скъпи продукти, като черния пипер например, днес са широко достъпни във всяко домакинство, а само преди няколко века са били ценени като злато. Но заради тази унификация не бива да пренебрегваме нашите подправки от бабината градина. Например магданоз, лющян /девесил/, гюзум /джоджен/, мащерка и още много други.

Да не забравяме, че и най-специалната, скъпа и екзотична подправка няма да ни спаси от преяждане и препиване. Секретът е в мярката и в насладата от вкусната трапеза, а не в прекаляването.

В българските празнични традиции откриваме повече ритуали и обредност, а не разточителни пиршества. Очите и душата се пълнят с красотата и хармонията на чистата родна трапеза и аленото вино от добро грозде. В наше време можем да си доставим тази радост, като изберем внимателно продуктите, с които ще сготвим на любимите си хора. За жалост, съвременната „банкетна“ култура няма почти нищо общо с традиционната и можем да го забележим отчетливо от натрапваните реклами.

Подправките, които мога да препоръчам, винаги трябва да са доставени от сигурен източник, а мещерка, мента, босилек, магданоз и др. може да си отгледаме в саксии. Така ще имаме пресни стръкове, които са за предпочитане пред изсушените. Разнообразието се допълва и от напълно достъпните екзотични събратя на нашенските подправки.

Винаги казвам на пациентите, че полезните за здравето съставки в пресните подправки са в много по-голямо количество. Отличен избор за добавяне към ястията са и покълналите семена, както и пониците. Витаминната бомба в тях гарантирано ще ни държи бодри, дори когато сме похапнали по-обилно.

Не знам дали сте се замисляли, но често билки, от които приготвяме чайове с различно лечебно действие, попадат в групата на често употребяваните подправки. Това обуславя и балготворното влияние върху здравето на правилно овкусените ястия.

Влиянието на вложените подправки е разнообразно. Някои упражняват по-слабо или по-силно стимулиращо действие върху храносмилателния тракт.

Това усилва перисталтиката и спомага храната да премине по-бързо през него. Такъв ефект имат лютите чушки, черният пипер, хрянът, джиндифилът, чесънът, лукът.

Голяма част от подправките имат и леко горчив привкус, който силно стимулира храносмилането. Добре известно е газогонното и успокояващо действие на някои от тях- анасон, копър и мента. Други притежават и антисептично действие, подчертано изразено при куркумата, джинджифила, карамфила, лука и чесъна.

Важно е да се знае, че куркумата предизвиква обилно отделяне на стомашен сок и това я прави незаменима при прием на по-голямо количество храна. Приема се, че при редовна употреба способства за по-бързо изгаряне на мазнините. С количеството обаче не бива да се прекалява /до половин чаена лъжичка на ден/, а при бременните и малките деца тя трябва да се ползва само за подправяне на някое ястие, но не и като хранителна добавка. Същото се отнася и за индийското орехче.

Съветът ми е към блюдата да не се прибавят много на брой подправки. Не винаги комбинацията между тях гарантира по-добър вкус. За да не сме отекли, натежали и сърдити на света след по-тежки обеди и вечери, е важно да не пресоляваме храната. Салатите изобщо не бива да се солят, а да се подправят само с лимонов сок, ябълков оцет или смлени ядки. Количеството на пресните салати трябва да е винаги поне два пъти по-голямо от това на основните ястия.

Десерти може да приготвим със сушени плодове, фурми, стевия, зрънца от нар, вместо с бяла рафинирана захар. По изключение тя се заменя с кленов сироп или меласа, но в тези случаи е добре да им прибавим канела, която спомага за регулиране на кръвната захар и/или карамфил. За карамфила е известно, че е шампион по съдържание на антиоксиданти.

Често напомням на пациентите, че след „банкет, моабет, коктейл, парти“ е добре да останат ден-два-три на плодове, чай и мед. Броят на дните всеки може да определи сам според степента на прекаляването. Важно е първо да го признае пред себе си и да не го допуска редовно. Празникът е в радостното оживление и споделената любов с близките ни хора около трапезата. За това меню няма подправки, консумира се неограничено и никога не вреди!

Д-р Емилова


Clinic01

Facebook