Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

До 12 юни клиниката ще работи в х-л Аква Азур, курорт Св. Св. Константин и Елена

В периода 1 юли - 31 август 2022 г. ще предлагаме нашите услуги в х-л Боровец Хилс

 

 За информация и записвания – тел. 0888 951 288

 

 

Тип 2 се лекува успешно

Труд

Захарният диабет и близките до него състояния са глобален проблем на днешната цивилизация. Заложените в тялото ни механизми за оцеляване при недоимък на храна изглежда работят много по-добре от тези, свързани с преодоляване на излишъка от нея. Поради това и в последните десетилетия метаболитните заболявания от този вид стремглаво се увеличават.

Световноизвестният д-р Майкъл Грегър определя диабета тип 2 като черната чума на XXI век. В бестселъра „Как да не умрем“ /преведен на български под заглавие “Можем да сме здрави”/ той прави аналогия с най-страшната пандемия, вихрила се от ХIV до ХIХ век на няколко вълни. Милиони хора загинали от бубонната чума, пренасяна от бълхи и плъхове. Телата на жертвите се покривали с черни петна, почернени били и съдбите на цели поколения. Според д-р Грегър диабетът тип 2 е черната смърт на века и разпространението му се разраства заради голямата консумация на храни с високо съдържание на мазнини и калории, поощрявано от реклами, тласкащи към вреден начин на живот.

Захарният диабет обединява две различни състояния – диабет тип 1 и диабет тип 2. Те се различат по своята генеза и механизми на развитие, но в крайна сметка водят до повишаване глюкозата в кръвта /кръвна захар/. При диабет тип 1 е налице дефицит на хормона инсулин и той се инжектира отвън. При тези болни природосъобразното хранене е ключ към по-гладкото протичане на заболяването, намаляване нуждите от инсулин и избягването на усложнения.

Диабетът тип 2 обикновено се развива бавно, преминавайки през ред междинни състояния на частична компенсация, при които обикновено кръвната захар все още е в норма или има гранични стойности. Повишаването ѝ става най-често в средната възраст и популярно се нарича „диабет на възрастните“. Опитът ми показва, че в последните години той се отключва все по-рано, понякога още преди пубертета и причините трябва да се търсят в нездравословното хранене с много животински и други храни боклуци, причиняващи силно увеличение на телесното тегло.

Важно е да се уловят най-ранните признаци за приближаването на захарния диабет тип 2, а именно отделянето на по-големи количества инсулин от панкреаса /хиперинсулинизъм/. Това води до нестабилност в кръвната захар с чести спадове – хипогликемии, усещани като прималяване, разтреперване, студена пот и внезапно пригладняване. Със зачестяването им чувството за апетит се засилва и човек започва да се буди и нощем, за да яде. Храната, особено богатата на прости захари, временно потиска тези неприятни усещания, но води до отделяне на още инсулин, така че съвсем скоро състоянието се повтаря и е още по-мъчително.

Така пациентът с хиперинсулинизъм попада в затворен порочен кръг – чувство за глад – повече храна – наддаване на тегло – още по-силно чувство за глад. Този период е нестабилен и за кратко време преминава в т. нар. преддиабет или нарушен глюкозен толеранс, при който кръвната захар е леко завишена над нормалното.

Важно е преходните патологични фази да бъдат активно търсени и изяснени, защото ако се вземат навременни мерки, процесите са напълно обратими и се повлияват от лечение. За тях можем да мислим, ако са налице споменатите оплаквания, но доказването им става със специален кръвен тест с натоварване, при който кръвната захар и инсулинът се изследват трикратно – веднъж на гладно и 2 пъти след изпиване на чаша с глюкоза. Отчитайки нивата на тези показатели, лекарят преценява доколко пациентът е застрашен от захарен диабет тип 2.

Основните рискови фактори за хиперинсулинизма и захарния диабет тип 2 са наднорменото тегло, особено характеризиращо се с натрупване на мазнини около вътрешните органи и в областта на корема. Това води до потискане ефекта на инсулина и задействане на описаните компенсаторни промени в организма. От важно значение е и храненето. Приемът на голямо количество продукти, съдържащи рафинирана захар и бяло брашно, както и тези богати на животински мазнини, многократно повишават риска от този вид диабет. Липсата на физическа активност и прекаляването с алкохола също увеличават риска.

Медицинският ни център има богат опит в диагностиката и лечението на захарния диабет и предшестващите го състояния. Всеки постъпил пациент със затлъстяване, целенасочено се разпитва и изследва лабораторно, с цел да се установи степента на нарушението. Често се случва да постъпват и болни с отдавна отключен диабет тип 2, контролиран с множество лекарства. И едните, и другите постигат голямо подобрение с провеждането на адаптирана за тяхното състояние разтоварваща плодово-чаена програма под лекарско наблюдение и спазването на специално изготвен природосъобразен хранителен режим след това.

Подобряват се или напълно нормализират нивата на глюкозата и инсулина в кръвта. Намаляват или изчезват хипогликемичните оплаквания. Понижава се наднорменото тегло и спада натрапчивото усещане за глад. Чувствително намалява или отпада нуждата от лекарства, като кръвната захар се стабилизира единствено благодарение на правилното хранене, движението и подобрения стил на живот. Това състояние може да се запази за дълго, в най-добрия случай за цял живот, спирайки развитието на съпътстващите захарния диабет опасни усложнения – увреждане на бъбреците, нервната система, кръвоносните съдове и сетивните органи, които нерядко скъсяват и затрудняват силно живота на болните.

Д-р Емилова и д-р Кр. Милев


Phys27

Facebook