Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

До 12 юни клиниката ще работи в х-л Аква Азур, курорт Св. Св. Константин и Елена

В периода 1 юли - 31 август 2022 г. ще предлагаме нашите услуги в х-л Боровец Хилс

 

 За информация и записвания – тел. 0888 951 288

 

 

Навременната профилактика е най-ценният капитал на нацията, убедени са те

Труд

Семейство Григорови познават от години програмата на д-р Емилова. Правили са свои опити за здравословен живот и преди да посетят медицинския център, останали на плодове и чай, според прочетеното от многобройни източници.

Мъжът проявил повече упоритост и всяка сутрин, докато се приготвял за работа, пускал интервюта и филми за програмата на д-р Емилова. Екатерина се шегува, че дните им започвали с гласа на лекарката и вече имали изкаран задочно подробен обучителен курс.

Но се оказало, че дистанционното обучение не е точно като присъственото. В медицинския център Григор разбрал защо въпреки вегетарианското си хранене в продължение на цели 7 години не се чувства добре.

Преди десетина години мъжът стигнал 130 кг при ръст 170 см. Появило се високо кръвно налягане и решил да направи коренна промяна. Спрял напълно месото, но го заменил със сирене и кашкавал. Редовно играел йога и много харесвал системата от упражнения. Посещавал фитнес и бил убеден, че прави, каквото е необходимо и полезно, дори свалил теглото до 107 кг.

Разочарованието на Григор било до степен гняв, когато въпреки направените промени в начина на живот, му открили подагра. Нямал остри кризи, но знаел, че болестта нанася сериозни поражения и не бива да се пренебрегва. Според д-р Емилова подаграта и бъбречни неразположения са се появили съвсем закономерно – заради консумацията на много млечни продукти.

В медицинския център семейството идва за пръв път през отминалата лятна ваканция.

Екатерина имала от години язва на дванадесетопръстника и главоболие с пристъпи по ден-два. Медикаменти вземала по изключение, предпочитала предимно постна храна, от животинските продукти – само млечни. В медицинския център на жената открили песъчинки в бъбреците. Д-р Емилова е убедена, че състоянието ще се овладее с плодолечение, преди още да са се появили болки и неразположения.

При Григор подробните изследвания показали уголемен и омазнен черен дроб и смущения в бъбреците. Семейството започнало програмата в медицинския център за седмица и в дома си завършили 20-те дни, препоръчани от лекарката. Споделят, че не са имали неразположения и гладуването преминало леко при изобилието на слънчево узрели родни плодове. През август отново посетили центъра, за да проведат правилно захранването.

Григорови са впечатлени от сутрешните лекции на лекарката. Мъжът разбрал къде е допускал грешка във вегетарианството и защо усилията му за здравословен живот се разминавали с най-простите правила, обяснени достъпно от д-р Емилова. Семейството оценява високо организацията на работа в медицинския център, ползите от кулинарното училище, подкрепящата среда на съмишленици и споделените постижения по пътя към здравето.

С удоволствие се включвали в планинските разходки, на които консултантът Веселин Станков обяснява качествата на лечебните и ядливите растения. Григорови са го признали за ходеща енциклопедия на билките. Интересни са им заниманията с йога и народните танци.

Екатерина и Григор са толкова отдадени на професията си, че преди да са отронили и дума, разбираш, че са учители. Излъчват от онази позабравена добронамереност и самовзискателност, която прави класната стая от ранните ти години най-вълшебното място на света.

Двамата завършват заедно педагогика в Смолян. После се дипломират с история във Великотърновския университет. Григор придобива задочно и юридическа специалност в Софийския университет. Освен история е преподавал и музика, а Екатерина е учител по история и география. И двамата работят в берковската гимназия „Д-р Иван Панов“ и са горди, че патронът на учебното заведение е дарител в помощ на общественото благо с възрожденски пламък.

Григорови обичат професията си и това личи от личното им отношение им към подготвяните мерки за справяне с корона кризата през новата учебна година. Стресът и натоварването са неизбежни при учителството. Изпитал го на свой гръб мъжът, когато миналата година станал директор – появили се болки и зачервявания в ставите, но сега изпитанията са в миналото. Кръвното му налягане е в норма, килограмите са стопени, добри са показателите от изследванията.

Екатерина няма пристъпи на главоболие, чувства се заредена с енергия. От години е изключила продуктите с глутен, след като разбрала, че ѝ причиняват дискомфорт. Семейното меню включва много зеленчуци и плодове, предимно от собствена селска градина. Често хапват тиквички, приготвени по най различни начини. Собствена им рецепта е за тиквичкова пица „Експериментирай смело“. Зеленчукът се настъргва и отцежда, прибавят се малко безглутено брашно и копър и се запича. Върху блата от тиквички се слагат всякакви нарязани зеленчуци и подправки, а също и веган сирене и кашкавал и се пече още малко до вкусна коричка. Секретът според Екатерина е, че няма точни пропорции, но винаги е сполучливо.

Месо от сигурен източник имат на трапезата за големите християнски празници и го консумират с мисълта, че е символ на обредност, запазила ни през вековете. Традициите са ни събирали и възпитавали по естествен път да бъдем добри българи- в труда, в почитта към възрастните, в празничното споделяне, казва Григор.

Семейството има мисия да покаже на малчуганите кое е полезно, за да растат здрави, убеден е мъжът. Погледнете снимка от началото на двадесети век на паралелка по нашите земи. Вижда се голям клас пред малко училище и нито едно дете не е дебело. Сега класовете се топят, големите сгради по много места пустеят, а повечето малчугани са пълнички.

Дъщерята на Григорови проявява интерес към програмата на д-р Емилова и има желание на посети медицинския център при първа възможност за отпуск. Младата жена е сред създателите на „Зелена работилница“ – място за чисти храни, създадени с любов към природата и желание повече хора да имат достъп до меню, винаги с основна съставка здраве.

Григорови планират да правят редовно 20-дневни програми в центъра. За по-кратко прочистване са сигурни, че могат да се справят сами, защото д-р Емилова е най-добрият учител по опазване на здравето.


Phys17

Facebook