Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

До 12 юни клиниката ще работи в х-л Аква Азур, курорт Св. Св. Константин и Елена

В периода 1 юли - 31 август 2022 г. ще предлагаме нашите услуги в х-л Боровец Хилс

 

 За информация и записвания – тел. 0888 951 288

 

 

В зимните месеци и през пандемията са ценни за здравето

Труд

В днешно време с непрекъснатия растеж на цените на храните и все по-настъпателната химическа инвазия при отглеждането и преработката им, има достъпен начин за устойчиво повишаване на стойността на някои от необходимите за трапезата ни продукти. Практикуван в домашни условия, той дори намалява паричната стойност на истински качествената храна. Колкото и невероятно да звучи, вкъщи може напълно самостоятелно и по биологичен начин да отглеждаме храна, която в ледените месеци и в условията на пандемия да се окаже много ценна.

Става дума за кълновете и пониците, повишаващи в пъти полезната стойност на семената, от които са отгледани. Консумацията им в същото време пази от прекаляване с калории и води до приятно чувство на ситост. Белтъчното съдържание в процеса на покълване на семената се повишава, но същото се случва и с разтворимите и неразтворими фибри и витамините.

За много хора отглеждането на кълнове в домашни условия звучи стряскащо и сложно, но всъщност не изисква повече грижи от отглеждането на цветя на терасата. На пазара в момента има много системи за произвеждане на кълнове, готови автоматизирани ферми, приспособени контейнери и т. н., но аз препоръчвам бурканите с мрежеста капачка и стойка, държаща ги обърнати под 45% при изцеждане. При бурканите вместо капачка е достатъчно да използваме мрежест плат тип „органза“ и ластик. „Инсталацията“ може бързо и лесно да си приготвим сами.

Класически процесът започва с накисването на семената в чиста вода за една нощ и последващото изцеждане и изплакване. След това е добре те да бъдат изплаквани отново поне два пъти за денонощие и обикновено максимум след 3-4 дни имаме прекрасни кълнове, които много хора са виждали единствено в пластмасови кутии по хладилните витрини в магазините или като украса или гарнитура в някои изискани и скъпи ресторанти.

Често се срещат и като част от ястията в азиатски тип заведения, основно под наименованието „соеви кълнове“, представляващи всъщност покълнал боб мунг. Ако желаете да отидете по-далеч и да си отглеждате поници, настоятелно препоръчвам тези от слънчоглед. Невероятно свежи и вкусни, те са прекрасна добавка към салати, гарнитури или сандвичи. За тяхното производство е необходимо, след като накиснем суровите семена неолющен слънчоглед за около 5-6 часа, да ги изплакнем добре и да ги насеем върху тънък слой качествена почва и да ги покрием с още един слой от нея.

Държим широката саксия или контейнер за поници /ако притежаваме/ на тъмно за 3-4 дни и пазим влагата в почвата с помощта на пулверизатор. На петия ден вадим на светло. Разресваме леко върховете на пониците, за да паднат черните люспи на слънчогледа и след ден-два те придобиват приятен зелен цвят от насищането с хлорофил. И можем да се насладим на домашно отгледаната суперхрана.

Като говорим за суперхрана, от здравословна гледна точка абсолютният „крал“ на кълновете е този от семена на броколи. Вече има описани седем различни механизма, по които вълшебният сулфорафан оказва антираково въздействие върху клетките на човешкия организъм, факт вече споменаван в много наши материали. Той се формира при храненето със сурови зелеви продукти при взаимодействието на ензима, наречен „мирозиназа“ и гликозинолатите в съдържанието.

От всички зелеви растения признат шампион по съдържание на сулфорафан са броколите, а при кълновете от броколи концентрацията десетки пъти превишава тази на зеленчука. Единственото условие е да ги консумираме сурови и добре да ги сдъвкваме или пасираме преди употреба. Вкусът им е доста интензивен, така че е добре да бъдат смесвани с други зеленчуци в салата или приготвяни като песто с различни видове ядки или тахани.

Разбира се, кълнове и поници можем да си отгледаме вкъщи от изненадващо много видове семена – пшеница, овес, ръж, люцерна, леща, боб мунг, сминдух, елда, нахут, репички, лук и списъкът продължава. Често в здравословните магазини се предлагат и готови миксове от различни видове семена за покълване. Важно е да уточним, че хората, страдащи от автоимунни заболявания и най вече от лупус еритематозус не бива да консумират кълнове от люцерна, поради наличието на специфична аминокиселина в състава им, която може да обостри състоянието.

След всичко добро, казано дотук, следва и предупреждението, че влажната среда при отглеждането на кълнове е много подходяща и за развитието на плесени и нежелани бактерии като E. coli например. Винаги премивайте добре семената и ги съхранявайте, докато са в сухо състояние на чисто и сухо място, за да се избегне тяхното замърсяване и плесенясване. Някои растения не са годни за консумация в суров вид. Такъв е случаят с всички сортове фасул. Видът на лектините в съдържанието им е токсичен, затова винаги ги подлагайте на термична обработка. Тъй като въпросните вещества са белтъчини, те бързо денатурират при температури над 100 градуса С и така всички може спокойно да се наслаждаваме на любимата боб чорба.

Д-р Емилова


Emi09

Facebook