Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 20 септември 2021 г. клиниката ще работи в х-л Аква Азур в курорта Св. Св. Константин и Елена

 

 За информация и записвания – телефони 886 919 944 и 0888 951 288.

 

 

Интервю за вестник "Марица"

- Какви златни правила на здравословно хранене да спазваме, за да не натрупаме излишни килограми по време на принудителната изолация или карантина заради пандемията?

- Когато става дума за злато, степенуването на препоръките не е лека задача. При всеки пациент може да има индивидуални особености, според заболяванията, моментното състояние, установени навици, семейни традиции и др.

Обща е препоръката да не се залита в диети, които често крият рискове и неизбежно предизвикват връщане на свалените килограми и дори добавяне на още. Съветът ми е да се изключат животинските храни и тези с бяло брашно и бяла захар. Има безброй начини у дома да правим физически упражнения, вместо да залепяме дистанционното на телевизора за ръката си.

- От кой най-вреден навик трябва да се отървем?

Добре е да се спре пушенето, което вреди на кръвоносните съдове и застрашава дихателния капацитет. Освен това е изключително лош пример за децата и учениците.

Като вреден определям и навика да се приемат безконтролно медикаменти и хранителни добавки. Съветът на специалист трябва да е определящ за назначаването им.

- Консумацията на кои храни ще повиши имунитета ни?

Защитата на човешкото тяло е удивителна система, действаща по неотменни природни закони. И е обвързана с цялостната ни нагласа към света, част от който сме. Негативните мисли и пресилени страхове са токсични поне колкото отровната химия в храната.

Добре е на трапезата да имаме цялостни непреработени зеленчуци и плодове, бобови, семена и ядки. Разнообразието в този сезон е много голямо и все по-често могат да се купят някои позабравени ценни продукти от „двора на баба“ – алабаш, гулия, ряпа и др., както и райска ябълка, мушмули, тиква. Разнообразието сушени плодове, особено ако сме ги приготвили сами, също подпомага засилването на имунитета. Сред българските суперхрани попадат алените дребни плодчета, замразени или сушени, дренките, червените чушки, орехите.

Много полезни са и кълновете и пониците, които в пъти повишават хранителната стойност на семената, от които са приготвени. При консумация те пазят от прекаляване с калории, предизвиквайки приятно чувство на ситост. Белтъчното съдържание в процеса на покълване на семената се повишава, същото се случва и с разтворимите и неразтворими фибри и витамините.

- Може ли да посочите примерно дневно меню, най-подходящо за поддържане на форма в трудния есенно-зимен период?

Няма трудни сезони, всеки е вълшебен по своему. Има трудни дни, които понякога сами си причиняваме. Сега не можем да подминем пандемията COVID-19, която засяга тревожно все повече хора. За да се ограничат обстоятелствата, застрашаващи здравето, нашият медицински център временно прекрати работа.

Задължително е да се спазват всички предписания на здравните власти. Но имах предвид, че трудни дни си създаваме, като приемаме безконтролно храни боклуци.

Опитът ми показва, че десетки хиляди пациенти имат отлични резултати през годините с промяна в стила на живот. При едно примерно препоръчително меню сутринта започва с чай с лъжичка мед. Може да го заменим с топла вода с лимон. Към 10 ч. се хапват плодове или се пие прясно изцеден сок или смути. Обедът е от голяма салата от пресни зеленчуци, без сол и подправена само с лимон и капки зехтин. Към салатата прибавяме постно ястие и филийка пълнозърнест хляб. Все повече мои пациенти си правят хляб у дома, предпочитайки лимец и други ценни семена. Вечерята е като обеда.

- Чайовете ли са най-важните напитки за късна есен и зима? Кои и в какви количества препоръчвате?

Когато човек е на програма за плодолечение, пие всеки ден 4 чая, разпределени през деня. През 2 часа се редуват чай и плодове. Напомням, че този вид омекотено гладуване трябва да се провежда под контрола на лекар с опит в природосъобразната медицина.

Нашите български билки са известни с уникалните си качества и както знаем, народната ни медицина е спасявала цели поколения с правилно приложение на растения и плодчета от тукашните географски ширини. Препоръката ми е да се ползват билки, набрани в чисти планински поляни, максимално отдалечени от потенциални замърсители. Популярни са жълтият кантарион, риганът, шипките, мащерката и много други, като е важно съобразяването с индивидуалното състояние на всекиго.

Ценни за здравето и много засищащи са пресните сокове от плодове, както и зеленолистните смутита, към които за плътност се прибавят банан, ябълка, морков, няколко сушени плода и др. Разнообразието е невероятно.

- Сега е времето на Коледния пост. Могат ли неподготвени хора безпроблемно да го спазват? Не крие ли рискове за здравето рязко изключване на всички животински продукти от менюто ни, макар за 40 дни?

Нашият мъдър народ има вековни традиции в спазването на постите. Освен според християнската обредност се е постило и през седмицата и това е било нещо съвсем обичайно само допреди няколко десетилетия. За бабите ни дворът на дома е бил супермаркетът, в който отглеждали зеленчуци и подправки. Прясно набраното и съхраненото за зимата имали много по-голяма хранителна стойност от днешните промишлено произведени продукти.

Когато говорим за постите, често забравяме, че те са и време за духовно обновление. Като дадем възможност на всяка клетка да се пречисти, отваряме нови хоризонти за мислите и мечтите си. Ограничаването на животинските продукти не е опасно, тъкмо напротив. Опасен е постът на вафли, бисквитки, чипсове и други отрови в лъскави опаковки.

- Опасно ли е да пазим строга диета за сваляне на килограми в есенно-зимния сезон, когато организмът и без това е подложен на сериозни предизвикателства?

Всяка диета крие различни рискове. Включително и от разочарование, след като свалените с много мъки килограми се върнат. В последните години при мен са търсили спасение много, предимно млади хора, след високомазнинен или високобелтъчен режим на хранене. Свалили са килограми, но поемайки риска да увредят сериозно вътрешните си органи. Винаги напомням, че гладуването е изкуство, а захранването – висш пилотаж. С доказан лечебен ефект и трайно сваляне на килограми е контролираният от лекар режим на плодове, чай и мед. Той се вписва и в националните традиции и нагласи по естествен път. Не крие рискове и прави човека здрав, с красива фигура и спокойни мисли.

- Есенно-зимният сезон причинява депресии на мнозина. Доколко можем ли да си позволим да се поглезим със сладки изкушения, които са известно средство за връщане на доброто настроение?Какви храни препоръчвате за подобни случаи?

За жалост, тази зима настъпва за всички нас не с радостното предчувствие за обичаните празници, а с тревоги и притеснения покрай пандемията. Но само с черни мисли и лоши предчувствия не може да се живее. Малките радости и грижата за обичаните хора не бива да минават на заден план. Една разходка в планината или в парк, комплекс любими спортни занимания и хубава музика зареждат с положителни емоции и това спасява от депресиите.

Здравословните десерти също са много полезни. Може да се поглезим с най-разнообразни сладости, приготвени от ядки, сушени плодове, какао, нарови зрънца, кокос и др. Рецептите са безброй, както и миговете на щастие, които пожелавам от сърце на всички.

Д-р Емилова
ноември 2020


Clinic13

Facebook