Д-р Емилова: "Не е важно колко години ще сме на този свят.

Важното е да имаме живот в годините си, а не години в живота си.
Важното е докато сме живи, независимо колко ще живеем,
да сме здрави, да сме с ума си, както казват старите хора."

КЛИНИКА "Д-Р ЕМИЛОВА"
верният път към здравето

 

От 19 септември 2022 г. клиниката работи в х-л Аква Азур в курорта Св. Св. Константин и Елена

 

За информация и записвания – тел. 0888 951 288

Споделено от първо лице за ефекта от плодолечението

Труд

Д-р Катя Казакова е завършила Медицинския университет във Варна. Специализирала е неврология в Медицинската академия – Москва. Има следдипломна квалификация по доплерова сонография от Медицинския университет в София.

Д-р Казакова е член на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика.

Повече от 25 години животът и работата ми са свързани с медицинския център на д-р Емилова. За мен е важно в работата ми да има провокация, развитие и кауза. А каква по-важна кауза за един лекар от здравето.

Центърът се фокусира върху профилактиката и лечението на най-значимите заболявания – хипертония, диабет, затлъстяване, атеросклероза. Търпеливо разяснява и прилага принципите на здравословния начин на живот.

Моят професионален интерес като невролог е към профилактиката, диагностиката и лечението на съдовите заболявания. В България годишно се регистрират приблизително 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, от които 35 311 случая са с мозъчен инсулт. Но тези опасни инциденти са предотвратими. Ние, като екип, вече 27 години се борим, за да променим тази стряскаща статистика.

Не е достатъчно да кажем на пациента да се храни здравословно. Необходимо е да му покажем какво включва това и какви са ефектите. Не е достатъчно да препоръчаме да се намали солта. Веднага следва отговор – Аз не ям солено. Но това е индивидуална преценка, а не реалната потребност на организма. Като настоявам да се увеличи двигателната активност, отговорът е – Аз се движа достатъчно. Ако кажа - изключете бързоразтварящите се захари, бялото брашно, млечните храни, бързо ме прекъсват – Какво да ям?

В медицинския ни център понякога са нужни само десет дни, за да стане ясно, че като се намали солта, кръвното налягане се нормализира. Пациентите научават, че храната може да бъде полезна и да изглежда красиво, а движението е удоволствие. Дългогодишният ни опит доказва, че който пренесе наученото в живота си, е здрав, ведър и жизнен. Това е най-големият стимул и причина пациентите ни да се връщат, да водят семейства и приятели.

Пациентите научават, че храната може да бъде полезна и да изглежда красиво, а движението е удоволствие.

Като лекар, занимаващ се със съдова диагностика, имам привилегията да проследявам хиляди пациенти. Мога с увереност да заявя, че инцидентите не са присъда, те са предотвратими. Съдовите промени настъпват бавно. Нужни са години. Затова профилактиката е от ключово значение.

В медицинския център се изследват всички мозъчни артерии на пациенти с рискови фактори – хипертония, диабет, висок холестерол, възраст над 40 години, пушачи. Диагностицираме и пациенти с главоболие, световъртеж, нарушения в паметта и концентрацията. Ценна информация получаваме при изследване на шийни и мозъчни артерии, тези на крайниците, прави се образно изследване на съдовете. Медицинският център разполага с ехограф и доплеров апарат от висок клас – апаратура, отговаряща на европейските стандарти за добра медицинска практика.

С нея могат да се открият и най-малките промени, много преди да се появят симптомите на смутено кръвоснабдяване. Коварството на съдовите заболявания е в безсимптомното им развитие. За жалост, започваме да търсим помощ, когато ни притисне болка. А всъщност най-тежките заболявания имат много дълъг скрит период. При сърдечносъдовите болести симптомите се появяват на финала с развитие на инфаркт или инсулт. Преди това са били изгубени години, през които сме можели чрез профилактика да съхраним здравето си.

Когато при изследването се открият начални промени в дебелината на съдовата стена, обичайно те са обратими в рамките на двуседмично лечение. Наличието на атеросклеротични плаки изисква по-продължително прилагане на лечебната програма, не по-малко от двадесет дни. Понякога еднократното лечение не е достатъчно за пълното възстановяване. В медицинския център се прави индивидуален диетичен режим и се дават препоръки за стила на живот за периодите между прилагане на програмата на плодове и чай.

Много са излекуваните пациенти, но тези които сме проследявали, или са били по-трудни случаи, сме запомнили. Д-р Емилова често разказва за Розка от Стара Загора със 75% стеснение на мозъчна артерия. Със същата диагноза се оказал и сватът ѝ. Тя постъпи на лечение при нас, а той предпочел да е само на медикаменти. Жената проведе пълния курс на лечение, подобри показателите си и на сбогуване ѝ препоръчах колкото може по-дълго да остане на захранване. Имах предвид до 40 дни. След година я изследвам отново и всички показатели са в норма, като запушената мозъчна артерия е напълно освободена от атеросклеротичнте плаки. А Розка е видимо променена и подмладена. Оказва се, че като се прибира след програмата, сватът получава инсулт и загива. Силно стресната, защото са с една и съща диагноза, Розка цяла година изкарала в пост. Това беше причината за външната промяна, прекрасните показатели и толкова години да я споменаваме с усмивка.

Случвало се е да има двама пациенти с еднаква степен на стеснение на съда, но с различна давност. Прогнозата е различна. Такъв случай имахме с двама мъже с еднаква степен на стеснение на артерия на крака. Проведоха една и съща програма. В резултат мъжът, чиито оплаквания бяха от месец, се възстанови напълно. Другият със симптоми от година се подобри значително, но не напълно, защото част от плаката беше калцирана. Но е важно, че спасихме крака, защото го грозеше ампутация на пръстите на стъпалото.

Някои хора ще си помислят – Защо трябва да променям живота и храненето си, когато има технологии. Като имам плаки, ще ми сложат стент. В центъра на д-р Емилова проследяваме и пациенти, които са имали такива мисли, и не са променили нищо след съдовите инциденти. Процесите продължават. Атеросклеротичните промени обхващат и стентовете и много бързо се появява нов съдов проблем. Имахме такава пациентка от Велико Търново.

През късна есен със застудяването почувствала стягане в гърдите и лявата ръка. В столична болница я преглеждат и на коронографията откриват стеснение на две артерии. Слагат ѝ стент. При изписването жената пита как да живее от тук нататък, от какво да се пази. „ Пийте си хапчетата за кръвно и се радвайте на живота“. И тя ги послушала. Отпразнувала Коледа и всички зимни празници подобаващо с кървавица, печено и домашна наденица. В края на януари получава същите болки в гърдите. На коронарография откриват, че единият стент е запушен.

След кардиологията дойде веднага в центъра, убедена, че оттук нататък животът ѝ трябва да бъде различен, за да е дълъг и пълноценен. Профилактиката е по-важна за тези, които вече са претърпели инсулт или инфаркт. Нашите пациенти осъзнават това. Те са едни от най-последователните. Защото знаят разликата между живот в здраве и в болест.

Като екип отстояваме без компромиси идеята хората да се научат как по-дълго да бъдат здрави, работоспособни и окрилени.

Пациентите научават, че храната може да бъде полезна и да изглежда красиво, а движението е удоволствие.


Phys33

Facebook